06 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hold fast i den gode start, statsminister

Blogs

Bjørn Elmquist
Advokat og formand for Retspolitisk Forening.
Advokat, journalist og tidligere medlem af Folketinget. Formand for Retspolitisk Forening og talsmand for PET-komitéen. Tidligere medlem af Folketinget for Venstre og siden Radikale Venstre. Tidligere bestyrelsesformand for Amnesty International Danmark.
Blogindlæg af Bjørn Elmquist
ons. 07. apr - 2021
søn. 08. nov - 2020
ons. 27. maj - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Søndag, 10. november, 2019, 10:36:51

Hold fast i den gode start, statsminister

Statsministerens uforbeholdne bodsgang, der vakte masser af ros og udbredt tilfredshed, risikerer at være en enlig svale. Siden da har vi set lovforslag, som flugter den tidligere regerings retspolitiske kurs.

Som en af sine første officielle embedshandlinger gav statsministeren den 13. august 2019 en uforbeholden undskyldning til Godhavnsdrengene og alle andre tidligere tvangsanbragte børn, der måtte have været udsat for tilsvarende mishandling. Mette Frederiksen virkede oprigtig og i øvrigt følelsesmæssigt påvirket af situationen.

Tænk hvis vi alle sammen i vores dagligdag var lige så villige til at løbe en tilsvarende procesrisiko.

Statsministeren rådede dermed bod på tidligere regeringers dumstædige afvisning siden 2011 af den fremlagte dokumentation på, at den måde, drengehjemmet Godhavn tilbage i halvtredserne og tresserne behandlede de anbragte drenge på, var så grov, at der var tale om tortur og anden nedværdigende eller ydmygende umenneskelig mishandling. Denne nye regering opgav dermed det skalkeskjul, alle de tidligere regeringer havde instrueret Kammeradvokaten om at bygge op ved at påstå forældelse – helt uagtet tortur mv. efter FN’s antitorturkonvention ikke forældes.

Det mummespil sluttede dog, da et meget stort flertal i Folketinget for et års tid siden udtrykkeligt vedtog, at den slags myndighedsansvar ikke forældes.

En enlig svale

Men statsministerens uforbeholdne bodsgang, der vakte masser af ros og udbredt tilfredshed, risikerer at være en enlig svale. Siden da har vi set både justitsministeren og integrationsministeren fremlægge lovforslag, som helt utvetydigt flugter med den retspolitiske kurs, den tidligere regering fik stemt igennem i Folketinget, først med Dansk Folkepartis stemmer og siden hen også med socialdemokraternes.

Så man kunne sige, at "vi" var advaret. 

Men én ting er, at socialdemokraterne i opposition søgte indflydelse af – mente mange – taktiske hensyn. Langt alvorligere er det, at man som leder af en ét-parti mindretalsregering fremlægger lovforslag, der så entydigt appellerer til den nuværende oppositions kyniske og formørkede linje og slet ikke til regeringens parlamentariske grundlag, det vil sige Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Uden at gå i detaljer skal jeg her blot nævne forslagene om markant forøgelse af videoovervågning på offentlige steder, gader og stræder, om mindre brug af betingede domme med samfundstjeneste, og om administrativ fratagelse af dansk statsborgerskab for voksne og også børn med en særdeles ineffektiv form for domstolsprøvelse.

Internationale forpligtelser

Og der er i regeringens lovprogram varslet mere af samme skuffe.

Et gennemgående træk i lovbemærkningerne til flere af disse nye tiltag er, at der kan være tale om overtrædelse af Danmarks internationale forpligtelser, men at det er en procesrisiko, som man lægger op til, at et politisk flertal godt vil løbe i betragtning af de opstramninger, de derved opnår.

Tænk hvis vi alle sammen i vores dagligdag var lige så villige til at løbe en tilsvarende procesrisiko. Kør blot over for gult lys hver gang. Snyd på vægten. Køb sort. Lad være med at opgive din fulde indtægt. Rut ikke med sandheden.

Går den, så går den. God moral? Samfundssind? Jamen sikke et samfund…