23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Talstærk opbakning til fagbevægelsens OK-forhandlere

OK20 skudt i gang

Talstærk opbakning til fagbevægelsens OK-forhandlere

600-700 faglige aktivister var på plads, da byggefagforeningerne mødte op til fælles pressemøde med Dansk Byggeri som opstart på OK20. Den faglige markering var gennemsyret af sammenhold og forventninger om mærkbare resultater ved forhandlingerne.

Claus von Elling, formand for 3F's byggegruppe, bliver taget godt imod på vej ind til pressemøde med Dansk Byggeri.
FOTO: Søren D. Andersen
1 af 1

I dag indleder 3F's byggegruppe og Dansk Byggeri overenskomstforhandlingerne 2020. Det sker med et fælles pressemøde.

Det lægger ekstra pres på forhandlerne, at dagens manifestation får opbakning fra de privat ansatte selv, fra offentlige faggrupper og studerende. 
Emil Olsen, murersvend, Aalborg

Da fagbevægelsens forhandlere ankommer klokken 11 med 3F's to topforhandlere Claus von Elling og Palle Bisgaard i spidsen, er den røde løber rullet ud, og 600-700 faglige aktivister fra hele landet står klar til at klappe dem ind gennem døren til Dansk Byggeris lokaler i Nørre Voldgade.

En af dem er Jens Nielsen, der sammen med 70-80 tagdækkere, tømrere, stilladsfolk og murere fra Esbjerg, Vejle, Kolding og Odense har taget turen til hovedstaden. 

– Vi er jo faktisk med til at skrive arbejderhistorie i dag, når vi på tværs af alle byggefag klapper vores forhandlere ind til den officielle start på OK20. Det er fedt at være med til, siger Jens Nielsen til Arbejderen:

– Med den her markering vil vi vise, at vi bakker vores forhandlere op.

Bussen med rundt regnet 30 murere, tømrere og beton'ere er kørt fra 3F Aalborg klokken 4:15, og i Randers er der kommet yderligere en god håndfuld kolleger til.

Privat

– Det her handler om at sende et stærkt signal til vores forhandlere. Vi skal bakke dem op, men samtidig også gøre dem klart, at vi har forventninger til, at de leverer et mærkbart resultat denne gang, siger murersvend Emil Olsen fra 3F Aalborg.

Hans forventninger til OK20 går på forhøjelse af mindstelønnen, tiltag imod social dumping og kortere arbejdstid som modsvar på nedslidning og politikernes krav om højere pensionsalder:

– Arbejdsgiverne scorer jo penge, som aldrig før, og det er på tide, at vi får vores del af den profit, som vi gennem vores arbejde er med til at skabe hver dag. 

Efter Emil Olsens mening vil der kun komme et godt overenskomstresultat, hvis arbejderne står sammen.

– Derfor er det fedt, at der er så mange med i dag, og jeg er sikker på, at det lægger ekstra pres på forhandlerne, at dagens faglige manifestation får opbakning ikke bare fra de privat ansatte selv, men også fra offentlige faggrupper og studerende. 

De unge var på plads med deres krav til OK20-forhandlerne
Søren D. Andersen

På pladsen kan man se fremmødte fra HK, Uddannelsesforbundet, Danmarks Lærerforening, BUPL, Blik & Rør, Malerforbundet, FOA, BUPL, Akademikerne og mange flere.

– Nu betaler vi tilbage for den støtte, vi fik fra de private under OK18, siger Jan Andreasen fra Uddannelsesforbundet og tilføjer:

 – For mig at se var OK18 med til at skabe en større bevidsthed om, at det ikke nytter noget at splitte os op. Det ved vi godt, hvem der har mest gavn af. Og jo mere aktivitet og jo mere røre der er om forhandlingerne, jo bedre er chancerne for et godt resultat.

Søren D. Andersen

Listen over talere er lang. Også de gennemsyrer, at det er sammenholdet på tværs af faggrupper, der – sammen med faglige aktiviteter – skal bane vej for resultaterne ved de forhandlinger, som for alvor går i gang efter nytår.

Vilje til forandringer 

Det gælder således også bygningsmaler Renee Hede fra Horsens, da hun får mikrofonen. Til Arbejderen, der sender live fra markeringen, siger hun:

– Det er en fed oplevelse at være sammen med så mange mennesker fra hele landet og fra vidt forskellige fag. Hvis vi skal opnå bedre løn og arbejdsvilkår, så kræver det netop sammenhold på kryds og tværs.

Vi ser en tredjepart, der sniger sig ind på vores arbejdsmarked, og tro mig – de forhandler ikke overenskomster.
Thomas Strømsholt, formand, Stilladsarbejdernes Landsklub

Den midjyske maler oplever, at der i hendes egen generation er en voksende vilje til at kræve forandringer og nok så vigtigt til at sætte handling bag kravene:

– Folk har fået nok. Der er et voldsomt pres på unge i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Vi skal have bedre vilkår. Jeg er 26 år og skal arbejde, til jeg bliver 74 år. Det er helt uholdbart, og det skal der laves om på.

Søren D. Andersen

Det er 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), der står for dagens manifestation. Ole Søborg er næstformand for servicegruppen i fagforeningen, og han fortæller, hvorfor han står foran Dansk Byggeri:

– Som offentligt ansatte vil vi gerne sige tak for sidst. Vi er klar til at vise, at vi bakker de private op, som de bakkede os op under OK18. At vi står sammen om OK20.

Efter to en halv time bliver talerstrømmen afbrudt af højlydt dytten fra lastbiler. 

De forsamlede på pladsen foran Dansk Byggeri vender sig rundt og ser en lang stribe af stilladsbiler pyntet med røde stormfaner køre forbi. Stilladsarbejdernes helt egen måde at vise opbakning til en god OK20 bliver mødt med bragende klapsalver og knyttede næver.

Stilladsbiler udstyret med røde faner og hornet i bund - på den måde viste stilladsarbejderne opbakning til de faglige forhandlere under OK20.
Søren D. Andersen

Kriminelle i byggebranchen

De københavnske stilladsarbejdere har om nogen været i mediernes søgelys den seneste uges tid på grund af balladen om et stillads i Tikøbgade. Og formand for Stilladsarbejdernes Landsklub Thomas Strømsholt får kæmpe bifald, da han får ordet som dagens sidste taler.

– Vi ser en tredjepart, der sniger sig ind på vores arbejdsmarked, og tro mig – de forhandler ikke overenskomster.

– Vi ser folk, der render rundt til alt for lav en løn og sætter deres liv på spil. Men ved I hvad? I stilladsbranchen har vi altid haft lige løn for lige arbejde, og ved de her overenskomster skal vi have noget, der sætter prop i hullet på social dumping.

Søren D. Andersen

At tyde ud fra klapsalverne og den højlydte hujen er der udbredt opbakning til det ønske.

>>LÆS OGSÅ: Byggefag mistænker kriminelle kræfter for at stå bag overfald

Da arrangementet er ved at være slut og fanerne ved at blive rullet sammen, kommer formand for 3F's byggegruppe Claus von Elling ud fra pressemødet:

– Tak fordi I er kommet her i dag. Det sender et stærkt signal, at I bruger en fridag på at komme herind i dag og på den måde vise, at overenskomster betyder noget for jeres arbejdsliv.

Gruppeformanden forklarer, at dagens møde ikke har været et forhandlingsmøde, men et møde til ære for pressen, og hvor man har præsenteret overskrifter på kravene til OK20.

– Vi oplever et arbejdsmarked presset af udfordringer med udenlandsk arbejdskraft. Derfor er det vigtigt, at vi denne gang sikrer ordentlige arbejdsvilkår, hvad enten man er dansker eller rumæner, slutter Claus von Elling.

Mens de sidste faner bliver rullet sammen, takker Carsten Bansholm Hansen på vegne af arrangørerne for i dag og sender folk hjem med ordene:

– Vi ses.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. dec. 2019 - 08:06   10. dec. 2019 - 19:41

OK 2020

noc@arbejderen.dk