03 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagligt aktive mødes til OK-konference på tværs af fag

Konference den 29. januar

Fagligt aktive mødes til OK-konference på tværs af fag

En afgørende forudsætning for et godt resultat af OK20-forhandlingerne er sammenhold og solidaritet på tværs af private brancher. Med det i fokus indkalder Fagligt Formandsinitiativ til konference den 29. januar.

Under og især efter overenskomstforhandlingerne i 2017 var der stor utilfredshed med resultatet og forhandlingsforløbet. Her fra en markering udenfor 3F's forbundsbygninger i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I dag markerer det toneangivende industriområde med et pressemøde, at de tager hul på forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked.

Solidaritet og fællesskab i baglandet er simpelthen nøgleordene, når vores forhandlere sidder overfor arbejdsgiverne.
Claus Westergreen, BJMF

De faglige topforhandlere Claus Jensen og Mads Andersen, henholdsvis formand og næstformand i CO-industri, modtages af en faneborg, men det alene rækker ikke til et godt resultat ved OK20, lyder det fra Fagligt Formandsinitiativ. 

– Skal der komme nye overenskomster, som vi kan stemme ja til, så skal der lægges pres på med løbende aktiviteter, og lønmodtagerne på tværs af brancher i den private sektor må vise, at de står sammen, siger Claus Westergreen fra initiativet til Arbejderen og tilføjer:

 – Solidaritet og fællesskab i baglandet er simpelthen nøgleordene, når vores forhandlere sidder overfor arbejdsgiverne i Dansk Industri, Dansk Byggeri og alle andre arbejdsgiverorganisationer. 

For at understøtte betydningen af netop det tværfaglige sammenhold indkalder Fagligt Formandsinitiativ til landsdækkende konference den 29. januar i Odense.

Velvalgt tidspunkt og program

Arrangørerne har indbudt fire oplægsholdere til at belyse hvert deres område: Allan Busk, formand for 3F Aalborg, Peter Jacques Jensen, formand for HK-afdelingen it, medie og industri Hovedstaden, og Henrik Tonnesen, der er formand for Fødevareforbundet NNF Sjælland/Øerne. Endelig bliver ungdommen repræsenteret ved formand for 3F Ungdom Morten Ryom.

Tidspunktet for konferencen og oplægsholderne er valgt ud fra grundige overvejelser. Forhandlingerne vil i slutningen af januar stadig være godt i gang, men efter al sandsynlighed så langt, at det vil være muligt at tage bestik af situationen og vurdere, om der skal tages særlige faglige initiativer. 

>>LÆS OGSÅ: Privatansatte varmer op til OK 2020

– Topforhandlerne forventes ikke at ville sige noget offentligt på det tidspunkt, siger Claus Westergreen som forklaring på, at ingen af dem er sat på som oplægsholdere:

– Vi inviterer til en åben debat om og udveksling af lokale og regionale erfaringer med at opbygge aktiviteter på tværs af faggrupper. Vi ønsker at skabe så meget aktivitet som muligt om vores overenskomster. At få folk til at diskutere det på arbejdspladserne og til at engagere sig. I sidste ende handler det om at få folk til at stemme om de nye overenskomster.

>>LÆS OGSÅ: Medlemmernes aktiviteter skal holde forhandlerne til ilden

Retten til at forhandle egne forhold

Nogle af de krav, der er rejst til overenskomstforhandlingerne, går på løn, arbejdstid, social dumping, overenskomst til alle og forbedringer af lærlinges løn- og arbejdsforhold. Hvordan de enkelte områder formulerer deres krav varierer fra branche til branche. 

"Det vigtigste er, at vi står sammen om at kunne forhandle vores forhold selv! Og det gøres kun, hvis vi har et stærkt fællesskab!" skriver Fagligt Formandsinitiativ på Facebook og understreger, at konferencen den 29. januar er en tværfaglig konference og ikke en konference alene for byggefagene.

Claus Westergreen tilføjer:

– Det er også vigtigt at sige, at konferencen ikke skal opfattes som starten på en nej-kampagne. Med de faglige aktiviteter håber vi på, at vi kan få nogle gode overenskomster, som vi kan stemme ja til.

– Når så det er sagt, så er der folk, der får det til at lyde, som om den danske model kun handler om at holde ro på arbejdspladserne. Det er også en del af modellen, at arbejderne under overenskomstforhandlingerne har mulighed for at gøre brug af konfliktvåbnet.

Fagligt Formandsinitiativ

Fagligt Formandsinitiativ består, som navnet antyder, af fagforeningsformænd fra blandt andet 3F, HK, El-forbundet, Blik og Rør, Malerforbundet og Dansk Metal.

Claus Westergreen er formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København og har været med i initiativet fra start. 

Fagligt Formandsinitiativ opstod i kølvandet på OK17 og stod bag en konference samme år i september måned, hvor der deltog omkring 200 repræsentanter fra mindst 34 fagforbund og fagforeninger.

Formandsinitiativet var også indkalder af en konference i april måned sidste år – en konference, der var med til at sætte ekstra skub på opbygningen af lokale aktiviteter med det formål at få et godt resultat ud af dette års overenskomstforhandlinger.

>>LÆS OGSÅ: Tillidsfolk fortsætter opbygningen af OK-aktiviteter

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2020 - 09:03   28. jan. 2020 - 11:33

OK 2020

noc@arbejderen.dk
Faglig konference 29. januar 2020

Tværfaglig konference onsdag den 29. januar 2020 klokken 10.00-14.00

Sted: HK Midt, Lumbygade 11 i Odense

  • Velkomst v. JOHN EKEBJÆRG-JAKOBSEN, formand 3F København

  • OK til alle v. PETER JACQUES JENSEN, formand HK it, medie & industri Hovedstaden

  • Gi' os en OK, vi kan stemme ja til v. HENRIK JUUL RASMUSSEN, formand Rør- og Blikkenslagernes Fagforening København

  • OK20 – ingen skal lades tilbage v. ALLAN BUSK, formand 3F Aalborg

  • Ungdommen må tage svar for egen overenskomst v. MORTEN RYOM, formand 3F Ungdom

  • Debat: Hvordan får vi fødder på jorden og fællesskabet i front?

#SammenpåtværsomOK20