14 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

IMF afviser lån til Venezuela til bekæmpelse af covid-19

Benspænd mod corona-indsats

IMF afviser lån til Venezuela til bekæmpelse af covid-19

Venezuela har bedt valutafonden IMF om et lån til at bekæmpe coronasmitte i landet, Men fonden kan ikke behandle anmodningen, fordi Danmark, EU og andre lande med USA i spidsen ikke anerkender Nicolás Maduro som landets legitime præsident.

Venezuela har taget skridt til at forebygge spredning af coronavirussen. Her får kunder desinficeret deres hænder ved indgangen til et marked.
FOTO: Cristian Hernandez/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Søndag den 15. marts skrev Venezuelas præsident Nicolás Maduro et brev til Kristalina Georgieva, lederen af Den Internationale Valutafond, IMF, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Desværre er fonden ikke i stand til at overveje denne anmodning.
Valutafonden IMF

I brevet beder præsident om at lån på fem milliarder dollars til at ruste landets sundhedsvæsen, så det er i stand til at håndtere patienter med covid-19. 

Venezuela står i forvejen i en alvorlig økonomisk situation efter fire års sanktioner fra USA, der løbende har strammet sanktionerne.

Svaret fra IMF, der har hovedsæde i USA, kom prompte. Den finansielle institution, som har eksisteret siden 1944, vil slet ikke behandle anmodningen, fordi blandt andet Danmark, EU og en række andre lande med USA i spidsen ikke anerkender Venezuelas folkevalgte præsident Nicolás Maduro.

>>LÆS OGSÅ: Danmark støtter kupmager i Venezuela

De har i stedet besluttet at anerkende Juan Guaidó, der udråbte sig selv til Venezuelas præsident på en demonstration i februar 2019.

IMF afsætter 50 milliarder dollars til corona

– Desværre er fonden ikke i stand til at overveje denne anmodning. Som vi tidligere har nævnt, er IMF's engagement med medlemslandene baseret på det internationale samfunds officielle anerkendelse af en regering, hvilket afspejles i IMF's medlemskab, sagde talsmanden i en erklæring og tilføjer, at “der ikke er klarhed om anerkendelse på dette tidspunkt”, skriver nyhedsbureauet AP.

IMF har ellers afsat 50 milliarder dollars fra sin katastrofefond, som medlemslandene kan låne af til at bekæmpe coronapandemien, oplyste fondens leder Kristalina Georgieva på et pressekonference den 4. marts.

Men dem får Venezuela altså ikke del i, selv om landet er medlem af IMF, og det er første gang siden 2001, at en venezuelansk regering beder om lån.

36 smittede i Venezuela

Venezuela havde i går konstateret 36 personer, som er smittet med corona, oplyser landets vicepræsident Delcy Rodrigues.

De første tilfælde blev konstateret i sidste uge. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO var der mandag registreret to personer med covid-19, begge bragte smitten med sig fra udlandet.

Den ene kom fra Spanien, mens den anden kom fra nabolandet Colombia, der på daværende tidspunkt havde registreret 24 tilfælde med covid-19, der alle var smittet i Colombia.

Venezuelas regering har prompte taget initiativ til at inddæmme spredningen af corona, da de første tilfælde dukkede op i sidste uge.

Der er indført karantæne i hele landet, restriktioner på handel og befolkningens frie bevægelighed. Offentlige transportmidler er forbeholdt offentligt ansatte, sundhedsarbejdere og andre med grundlæggende samfundsfunktioner.

Venezuelas sundhedsvæsen er i forvejen mærket af den økonomiske krise og USA's sanktioner. Sundhedsmyndighederne har haft svært ved at importere medicin og andet udstyr til sundhedsvæsenet, skriver den venezuelanske netavis venezuelanalysis.com.

Sanktioner for 120 milliarder dollars

Venezuelas udenrigsminister Jorge Arreaza anslog i februar, at USA's sanktioner siden 2014 har kostet landet 120 milliarder dollars, hvilket svarer til over 831 milliarder kroner.

De første sanktioner ramte Venezuelas oliesektor, men i august 2019 strammede USA's præsident Donald Trump sanktionerne, så de rammer alle, der handler med Venezuelas statslige institutioner.

>>LÆS OGSÅ: USA's sanktioner kan have kostet 40.000 menneskeliv

Og flere sanktioner kan være på vej. I februar, da Donald Trump var på statsbesøg i Indien, truede han med at indføre nye sanktioner mod Venezuela.

Det har blandt andet ramt det russiske energiselskab Rosneft. I februar indførte amerikanske myndigheder sanktioner mod et af Rosnefts datterselskaber, fordi det har handlet med Venezuelas statslige olieselskab PDVDA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. mar. 2020 - 14:10   19. mar. 2020 - 14:18

Venezuela

mj@arbejderen.dk
Valutafonden IMF
  • Den Internationale Valutafond, IMF, er en international organisation med hovedsæde i Washington.
  • Blev oprettet i 1944.
  • Den har 189 medlemslande.
  • IMF låner penge ud til medlemslande i økonomiske problemer. Til gengæld forpligter modtagerlandene sig til at indføre ofte skrappe spareprogrammer.
  • Organisationen har gennem de seneste årtier været aktiv i en lang række tredjeverdenslande.
  • IMF kritiseres ofte for at fastholde fattige lande i gæld-fælder.
USA – Venezuela
  • 1999: Hugo Chávez vælges som præsident.
  • 2002: Med støtte fra USA afsættes Chávez ved et militærkup. Efter store, folkelige protester genindsættes Chávez som præsident.
  • 2008: Venezuela afbryder de diplomatiske forbindelser med USA.
  • 2009: Præsident Obama genetablerer forbindelserne.
  • 2014: Under gadeuroligheder sendes tre amerikanske diplomater hjem under anklage om at opildne til vold.
  • 2015: Obama betegner Venezuela som en trussel mod USA. Sanktioner indføres mod Venezuela, der samtidigt anklager USA for at støtte og opfordre til vold mod regeringen i samarbejde med højrefløjen.
  • 2015: Oppositionen vinder i december flertal i Venezuelas parlament, men senere suspenderes parlamentet af Venezuelas højesteret på grund af uregelmæssigheder i fire valgdistrikter. Højesteret kræver, at valgene skal gå om, men det afviser det oppositions-kontrollerede parlament.
  • 2018: USA afviser at anerkende genvalget af præsident Nicolás Maduro til en ny periode som præsident frem til 2024.
  • 2019: USA anerkender Juan Guaidó som Venezuelas præsident. Guaidó er formand for det suspenderede parlament. Efterfølgende har over 40 vestlige lande – herunder Danmark – anerkendt den selvudnævnte Guaidó som Venezuelas præsident.
  • 2020: Juan Guaidó bliver ikke genvalgt som formand for parlamentet, men hævder fortsat, at han er Venezuelas legitime præsident.