14 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sultkatastrofe rammer millioner som følge af corona

Corona fra Sydafrika til USA

Sultkatastrofe rammer millioner som følge af corona

UNICEF advarer om, at 6000 børn kan dø hver dag i det kommende halve år. Ikke primært af covid-19, men som følge af sult og sammenbrud i et i forvejen utilstrækkeligt sundhedsvæsen.

En privat nødhjælpsorganisation uddeler her mad ved en bebyggelse i udkanten af storbyen Johannesburg.
FOTO: Wikus de Wet/Afp/Ritzau Scanpix
1 af 1

Flere mennesker sulter under coronapandemien.

– Hvis man sulter, er det nemmere at blive syg af stress eller alt muligt, siger Mduduzi Khumalo. Han har stået i kø hver dag i ugevis for at få mad fra et udleveringssted ved slumbyen Alexandra uden for Sydafrikas største by Johannesburg.

370 millioner børn i 143 lande har mistet den skolemad, som er livsvigtig.

Mduduzi Khumalo arbejdede som bud, inden coronapandemien lukkede Sydafrika ned og stoppede hans mulighed for at tjene penge til familiens overlevelse, fortæller han til nyhedsstationen CBS. Han tilføjer, at hans børn er sendt hjem fra skolen, hvor de tidligere fik to måltider mad om dagen.

Nu sidder de hjemme og venter på, at faderen skaffer mad med hjem.

Der er 370 millioner børn i 143 lande, der ligesom Khumalos børn har mistet den skolemad, som er livsvigtig, oplyser FN's børneorganisation UNICEF.

Hungersnød truer 35 lande

Det er private velgørenhedsorganisationer, som uddeler mad, men på globalt plan spiller FN's Verdensfødevareprogram (WFP) en hovedrolle.

WFP har advaret om, at over 260 millioner mennesker vil stå med egentlig hungersnød i løbet af i år. Det er dobbelt så mange som sidste år.

 – I værste fald vil vi se hungersnød ramme op mod 35 lande, advarer WFP-direktør David Beasley.

På globalt plan vil corona kaste 147 millioner flere mennesker ud i ekstrem fattigdom. De hårdest ramte områder er Afrika syd for Sahara med 79 millioner flere ekstremt fattige og Sydasien med 42 millioner, viser et studie fra International Food Policy Research Institute i Washington.

Men det er ikke kun befolkningen i verdens fattige kontinenter, der lider sult og sultedød under corona.

Også sult i Hollywood

Nøden rammer også mennesker i USA.

Titusinder af kilometer fra slumkvarteret ved Johannesburg står Juana Gómez i kø ved udleveringen fra en fødevarebank i North Hollywood i Californien. 

Hun er en af de 36 millioner mennesker i USA, der er arbejdsløse – langt over halvdelen heraf på grund af nedlukningen under coronapandemien, skriver William River Pitt på nyhedsportalen Truth Out.

"Covid-19 smadrer vores svage institutioner. Den afslører og forstærker social og racemæssig sårbarhed og gør det åbenlyst, at sikkerhedsnettet slet ikke rækker. USA oplever nu den største vækst i arbejdsløsheden i sin historie", skriver Pitt.

Børnedødelighed øges 50 procent

FN's børneorganisation UNICEF har fremlagt forfærdende tal for børnedødeligheden under covid-19.

"1,2 millioner børn – 6000 om dagen – kan dø, i takt med at covid-19 ødelægger skrøbelige sundhedssystemer", skriver UNICEF-Danmark i en præsentation af den nye rapport.

– Den her analyse bekræfter min værste frygt. Vi har i UNICEF advaret mod lige præcis det her i månedsvis, og nu ser vi coronaen kræve børns liv, siger Karen Hækkerup, der er generalsekretær for UNICEF-Danmark.

I forvejen dør 2,5 millioner børn i verden i løbet af en 'normal' periode på seks måneder. Corona kan ende med at øge antallet med næsten 50 procent.

Det er ikke primært covid-19-sygdommen, der vil dræbe de mange børn. Det er sult og underernæring. Det er manglende adgang til et sundhedsvæsen, hvis utilstrækkelige ressourcer fokuseres på pandemien. Det er udgangsforbud og manglende transport, så syge ikke kommer til lægen eller på hospitalet, anfører rapportens forfattere fra John Hopkins Instituttet.

Og dertil er det er på sigt manglende vaccinationer. Over 117 millioner børn går glip af deres vacciner mod mæslinger, i takt med at vaccinationsprogrammer suspenderes for at undgå yderligere spredning af covid-19, skriver UNICEF.

UNICEF har udsendt en hasteappel for at skaffe syv milliarder kroner til en særlig indsats. Henvendelsen er rettet både til regeringer, rige velgørere og til det private erhvervsliv.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. maj. 2020 - 12:13   29. maj. 2020 - 11:22

Coronapandemi

se@arbejderen.dk
Lyt til artiklen