Alene fra midten af marts og til nu har cirka 50.000 mennesker mistet deres job som følge af coronakrisen, og flere risikerer at ryge ud i arbejdsløshed, i takt med at de økonomiske hjælpepakker til virksomhederne trappes ned.
De seneste måneder har vi jo set, hvordan der med meget venlig og generøs hånd er delt milliarder af kroner ud til erhvervs-livet, selvstændige og mange andre.
Rasmus Bredde, SKOF
Det er baggrunden for, at københavnske fagforeninger mandag den 8. juni danner menneskekæde rundt om Christiansborg.
– Det er jo forfærdeligt med alle dem, der er kommet på dagpenge her under coronakrisen. Og der kommer helt sikkert mange flere, siger Karla Kirkegaard, næstformand i HK Kommunal Hovedstaden, til Arbejderen.
Hun gør opmærksom på, at der er stor forskel på, om man er blandt de 50.000, der er fyret og røget på dagpenge, eller blandt de mere end 200.000 lønmodtagere, der lige nu er sendt hjem eller har været sendt hjem fra arbejdet med delvis løn. Mens de fyrede maksimalt får 19.000 kroner om måneden før skat, så er den sidstnævnte gruppe væsentlig bedre stillet. Staten dækker 75-90 procent af lønnen op til 30.000 kroner om måneden. Virksomhederne skal så selv dække resten af lønudgifterne, ligesom de forpligter sig til ikke at fyre de ansatte.
– Det kan ikke passe, at det kun er erhvervslivet, der skal have penge. Nu må politikerne give hjælpepakker, også til de arbejdsløse, mener Karla Kirkegaard.
11 fagforeninger er med
HK Kommunal Hovedstaden har sammen med foreløbig 10 andre lokale fagforeninger tilsluttet sig dagpengeaktionen og parolerne: 'Genopret dagpengesystemet', 'Højere ydelse – længere periode' og 'Hjælpepakker til de arbejdsløse'.
Inge Thomsen, næstformand i Københavns Lærerforening, er enig i, at det er vigtigt at holde hånden under de mange, der er og bliver coronafyret.
– Men for os handler det også om at gøre opmærksom på den generelle udhuling af dagpengesystemet. Vi er enige med den øvrige fagbevægelse, der peger på, at der skal gøres noget ved dagpengedækningen, siger Inge Thomsen til Arbejderen.
Det er således blevet bemærket, at fagforbundet 3F har iværksat en kampagne for at hæve dagpengesatsen til 23.000 kroner om måneden før skat, og det bakker lærerforeningen i København ifølge Inge Thomsen 100 procent op om. I dag er den højeste dagpengesats på godt 19.000 kroner om måneden før skat.
Arbejdsløshedskøen vokser
En af initiativtagerne til dagpengeaktionen er Rasmus Bredde, der er formand for SKOF – en klub for specialarbejdere i København og Frederiksberg. Han mener, at coronakrisen, hvor "arbejdsløshedskøen vil blive længere og længere", har været med til at skærpe opmærksomheden på dagpengesystemets aktuelle tilstand.
– Vi er bekymrede for, hvad der sker med de mange arbejdsløse, som vil få svært ved at finde nyt arbejde. De bliver ramt af et dagpengesystem, hvor dagpengene for mange kun dækker 50 procent af den tidligere løn, og hvor man kun kan få dagpenge i to år, siger Rasmus Bredde til Arbejderen.
Han frygter, at mange, der har mistet jobbet fra den ene dag til den anden, må gå fra hus og hjem, når de skal gå fra løn til arbejdsløshedsunderstøttelse, fordi dagpengene slet ikke er tilstrækkelige til at dække de faste udgifter og daglige fornødenheder.
Allerede inden Danmark blev ramt af coronaepidemien, var der 20.000 personer, som havde været uden job i et halvt til et helt år. De er nu i stor fare for at blive langtidsarbejdsløse, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
– De seneste måneder har vi jo set, hvordan der med meget venlig og generøs hånd er delt milliarder af kroner ud til erhvervslivet, selvstændige og mange andre. Nu må politikerne hjælpe de arbejdsløse, både dem, der falder ud af dagpengesystemet, og de nye, der kommer ind i systemet. I bund og grund synes vi jo, at dagpengesystemet skal forbedres, så det igen kan give folk den tryghed, de har brug for, når de mister arbejdet, mener Rasmus Bredde.
200-300 i menneskekæde
Aktionen gennemføres under hensyntagen til myndighedernes anvisninger. Arrangørerne sørger for, at de 200-300 deltagere, der skal til for at nå hele vejen rundt om Christiansborg, holder behørig afstand.
– Der bliver trykt bannere, som fordeles i kæden, og så får folk ellers besked om at stå stille. Til gengæld sørger vi for, at de inviterede talere bevæger sig rundt om kæden, ligesom der vil være musik og gøglere til at sørge for den gode stemning, forklarer Rasmus Bredde.
I de seneste måneder har fagforeninger og a-kasser forsøgt at råbe politikerne på Christiansborg op for at få dem til at tage initiativer, der kan holde hånden under de arbejdsløse.
Et af forslagene går på at fastlåse dagpengeperioden foreløbig året ud.
>>LÆS OGSÅ: Fagforeninger vil låse dagpengeperioden fast året ud
Andre foreslår, som arrangørerne af mandagens dagpengeaktion, at hæve dagpengesatsen for at mindske gabet mellem løn og understøttelse.
>>LÆS OGSÅ: 15 fagforbund støtter forslag om corona-tillæg til dagpengene
Følgende fagforeninger støtter dagpengeaktionen: 3F BJMF, Københavns Lærerforening, Dansk El-Forbund København, HK Hovedstaden, LFS, Socialpædagogerne Storkøbenhavn, 3F Kastrup, 3F København, FOA Social- og Sundhedsafdelingen, FOA KLS og HK Kommunal Hovedstaden.
På Facebook kan du følge med i programmet for aktionen, der foregår fra klokken 16 til 17.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278