27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sportsfolk strejker efter politi skyder sort mand i Kenosha

Oprør mod racisme

Sportsfolk strejker efter politi skyder sort mand i Kenosha

Baskethold strejkede under NBA's slutspil, efter politiet i USA skød den sorte mand Jacob Blake. Strejken har inspireret USA's sportsverden, hvor mange atleter tilsluttede sig protesten mod racistisk politivold. NBA er blevet "et symbol på sort styrke", mener sportsjournalist.

Før de følgende kampe blev fløjtet i gang, knælede spillerne i solidaritet med Floyd og BLM, på trods af NBA's regler mod at knæle under USA's nationalsang.
FOTO: Kevin C. Cox/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Basketholdet Milwaukee Bucks strejkede fra slutspillet i NBA-ligaen, efter politiet skød den sorte mand Jacob Blake. Strejken inspirerede USA's sportsverden, hvor atleter nu benytter deres platforme til at skabe opmærksomhed om racistisk politivold i USA.

Det er uligheder og uret-færdigheder, som fører til HÅRDE afstraffelser for farvede mennesker.
Basketspiller hos Boston Celtics, Jaylen Brown

Den 26. august skulle have været dagen, hvor basketholdet Milwaukee Bucks mødte Orlando Magic i NBA-ligaens slutspil. Men Bucks valgte at lade være med at gå på banen, og da kampen skulle fløjtes i gang, var arenaen tom.

Forinden var spillerne fra Milwaukee blevet enige om at protestere mod, at politiet i USA havde skudt endnu en sort mand.

Black Lives Matter i NBA

NBA er verdens mest populære basketliga. Ifølge Statista blev ligaens finale i 2019 set af over 15 millioner mennesker alene i USA og følges også af flere millioner på verdensplan.

Sorte atleter udgør over 74 procent af ligaens aktive spillere og er dermed den største etniske gruppe, oplyser Tides.

Siden en betjent i USA dræbte den sorte mand George Floyd ved at knæle på hans hals i over otte minutter, har mange basketspillere i NBA engageret sig Black Lives Matter-bevægelsen (BLM).

I en video på YouTube ses NBA-spilleren Damian Lillard tage del i en protest mod mordet på Floyd. Lillard står skulder ved skulder med demonstranter, der har hænderne i vejret og signalerer "skyd ikke" til politiet.

Lillard er blot en af mange NBA-spillere, der under coronalockdown i USA tog del i de landsdækkende protester mod racistisk politivold.

Da sæsonen genopstartede efter lockdown, var BLM blevet en parole for ligaen. Bag på spillernes trøjer var navne erstattet med budskaber som "Black Lives Matter", "lighed", "frihed" og "magt til folket". "Black Lives Matter" er også blevet malet på gulvet i NBA's arenaer.

Før de følgende kampe blev fløjtet i gang, knælede spillerne i solidaritet med Floyd og BLM, på trods af NBA's regler mod at knæle under USA's nationalsang. NBA tillod spillernes protest, selv om de brød med reglerne.

Efter politi skyder Blake

I kølvandet på politimordet på Floyd skulle endnu en sort mand alligevel blive offer for racistisk politivold i USA. Videoen af Blake, der bliver skudt af en betjent, skabte vrede blandt flere NBA-spillere, som udtalte sig om hændelsen på sociale medier.

"Det er uligheder og uretfærdigheder, som fører til HÅRDE afstraffelser for farvede mennesker!! Jeg så en mand blive skudt syv gange foran sine børn. De vil aldrig komme til at glemme, hvad de lige har set. Hver en nerve i min krop brænder", skrev Boston Celtics' Jaylen Brown i et tweet.

For NBA-holdet Bucks var det ikke længere nok blot at have "Black Lives Matter" stående på spillertrøjen. Spillerne valgte at gå sammen i en strejke mod racistisk politivold og udeblev fra kampen i NBA's slutspil.

"Vi skulle aldrig være ankommet til det her forbandede sted", sagde George Hill fra Bucks ifølge NBC. "Vores verden skal forandres. Vores politiafdeling skal forandres. Os som samfund skal forandres, og lige nu ser vi ikke nogen forandring".

Alle NBA-hold, der skulle spille samme dag, valgte at følge i Bucks' fodspor og strejke fra deres planlagte kampe.

Flere tilslutter sig strejken

Men det var ikke kun i NBA, at der blev protesteret over politibrutaliteten mod Blake.

Basketholdet Washington Mystics fra kvindeligaen WNBA trådte på banen iført T-shirts med syv skudhuller på bagsiden, der symboliserede de syv skud, som betjenten skød mod Blake. Spillerne fra WNBA-ligaen tilsluttede sig strejken og udeblev også fra deres kampe.

Snart fulgte atleter fra ligaerne i baseball, amerikansk fodbold, fodbold, tennis og ishockey trop, og strejken blev dermed en historisk begivenhed indenfor USA's sportsverden.

Især hos den amerikanske fodboldliga NFL var strejken en milepæl. Det skyldes, at NFL tidligere har slået hårdt ned på spillere, der brugte deres sportslige platform til at protestere mod racisme.

I 2016 valgte NFL-spilleren Colin Kaepernick, der har afrikanske rødder, at knæle under USA's nationalsang netop for at protestere mod racistisk politivold og systematisk racisme. Det førte dengang til, at ingen hold i den amerikanske fodboldliga ønskede Kaepernick på holdkortet, og han blev dermed arbejdsløs.

"Et symbol på sort styrke"

Men efter de seneste måneders protester mod racistisk politivold i USA er sportsligaerne tilsyneladende mere forstående overfor atleternes protester.

"Vi, NFL, indrømmer, at vi tog fejl ved ikke at lytte til NFL-spillere tidligere og opfordrer alle til at tale ud og protestere. Vi, NFL, mener Black Lives Matter", skrev NFL i et tweet, efter at protester mod mordet på Floyd brød ud i USA.

NFL-ligaens udtalelse viser angiveligt, at protesterne i USA har haft indflydelse på ligaens attitude overfor atleternes aktivisme. Atleterne er nu i stand til at nå bredt ud til USA og verdens befolkning med deres budskaber.

Ifølge NBC har basketspilleren Lebron James omkring 141 millioner følgere på sociale medier. James, der anses som verdens bedste basketspiller, bruger også sin platform til at tale ud mod racistisk politivold i USA.

"De frygter det, de ikke forstår, hader det, de ikke kan overtage", skrev James i et tweet, der blev reageret på af over 80.000 brugere.

Atleterne i USA er altså i stand til at nå ud til en bred mængde af mennesker i et forsøg på at skabe en indflydelse. Selv præsidenten Donald Trump reagerede på NBA-strejken.

"De er blevet ligesom en politisk organisation, og det er ikke en god ting", sagde Trump i video delt på Twitter.

Ifølge sportsjournalisten Dan Le Batard var Trumps udtalelse et forsøg på at nedgøre NBA. Men faktisk har Trump ret i, at NBA er blevet "en politisk organisation, der er fortaler for sortes rettigheder, et symbol på sort styrke", siger Batard til ESPN.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. sep. 2020 - 06:47   03. sep. 2020 - 10:55

USA

mbs@arbejderen.dk
Sport og aktivisme i USA
  • I USA's sportsverden har der været flere aktivistiske begivenheder gennem historien.
  • Den mest berømte begivenhed er fra olympiaden i 1968, da de to sorte sprintere Smith og Carlos under medaljeoverrækkelsen løftede deres næver i symbol på "black power".
  • Ligaen i baseball blev i 1994 annulleret, fordi spillerne strejkede over holdejernes beslutning om at nedsætte lønnen for atleterne.
  • I 2016 knælede den amerikanske fodboldspiller Kaepernick under USA's nationalsang for at protestere mod racistisk politivold.
  • USA's kvindelandshold i fodbold anlagde i 2019 en retssag om kønsdiskrimination på baggrund af forskelsbehandling sammenlignet med herrelandsholdet.
  • I 2020 startede basketholdet Milwaukee Bucks en strejke over politiets nedskydning af en sort mand, hvilket spredte sig til størstedelen af sportsverdenen i USA.
Lyt til artiklen