Derfor er din næste lønsamtale så vigtig
Blogs
Derfor er din næste lønsamtale så vigtig
Den årlige lønforhandling skal sikre lønmodtagerne en positiv realløndannelse. Jeg frygter, at arbejdsgiverne vil udnytte coronakrisen til at gentage argumenterne fra den øknomiske krise om at vise tilbageholdenhed og mådehold.
Din næste lønsamtale (for sådan en skal du da have!) er meget, meget vigtig. Jeg er faktisk overbevist om, at den er vigtigere end normalt, og jeg vil gerne forklare hvorfor.
Lur mig, om ikke vi vil opleve en gentagelse af de argumenter, vi i en årrække efter finanskrisen blev spist af med i stedet for anstændige lønstigninger.
Da finanskrisen ebbede ud for omkring 10 år siden, så vi her i afdelingen en besynderlig tendens: Selv i virksomheder med meget høj indtjening og produktivitet blev vores medlemmers lønninger presset ned med henvisning til "magre tider" og noget med at polstre sig til fremtiden.
Dengang måtte man også forstå, at virksomhederne af hensyn til deres fortsatte konkurrencedygtighed – hvormed man som lønmodtager selvfølgelig skulle forstå: af hensyn til ens egen fortsatte jobsikkerhed – simpelthen ikke havde råd til at give medarbejderne substantielle lønstigninger.
Nu ser jeg klare tegn i sol og måne på, at vi står over for en gentagelse af finanskrise-efterspillet. Når coronakrisen forhåbentlig snart ebber ud, vil virksomhederne atter befinde sig på bagkanten af en krise, og lur mig, om ikke vi vil opleve en gentagelse af de argumenter, vi i en årrække efter finanskrisen blev spist af med i stedet for anstændige lønstigninger.
Forhandling med reelt indhold
Derfor er det helt afgørende for de kommende års lønudvikling, at vi lønmodtagere husker at insistere på den næste lønsamtale. Og på, at den skal have et reelt indhold. Og ikke kun handle om, at riget fattes penge, og at vi skal udvise mådehold.
Uden løndannelsen ude på de enkelte virksomheder kan vi simpelthen ikke være sikre på, at vi vil fortsætte med at have en positiv reallønsudvikling for vores medlemsgrupper.
Øvelsen er ikke gjort nemmere af, at vi med OK20 fik forhandlet gode treårige overenskomster hjem. Nogle arbejdsgivere vil mene, at så har vi også fået rigeligt. Men det er min klare overbevisning, at vi på grund af coronakrisen vil opleve et pres på lønninger og priser, uanset om man er ansat med eller uden overenskomst – eller om man er helt uden fast arbejdsplads.
Og det er mit klare budskab, at overenskomstmæssige stigninger som fritvalgslønkontoen ikke bør være et argument for, at du ikke stiger i løn. Overenskomstmæssige stigninger er ikke en vurdering af din indsats som medarbejder. Dét er dit personlige tillæg, og det er det tillæg, lønsamtalen skal handle om.
Ret til en årlig lønforhandling
Det står faktisk direkte skrevet ind i HK Privats landsoverenskomster, at der mindst én gang om året skal forhandles løn. Er du ikke dækket af en overenskomst, har du ifølge funktionærloven ret til at kræve forhandling med virksomhedens ledelse om løn- og arbejdsvilkår.
I HK it, medie & industri Hovedstaden vil vi de kommende måneder styrke vores tilbud og kurser i lønforhandling for både almindelige medlemmer og tillidsrepræsentanter. Jeg håber, mange andre også vil gøre en ekstra indsats for at understøtte løndannelsen ude på arbejdspladserne i de kommende måneder.