På Indiens nationaldag den 26. januar indtog titusindvis af bønder New Delhi, efter at de i to måneder havde blokeret vejene ind til hovedstaden i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen.
>> LÆS OGSÅ: Historien om verdenshistoriens største strejke
Disse anholdelser af journalister krænker og træder hårdt på enhver værdi, som vores demokratiske republik står for.
I Delhi blev protesten mødt med vold fra politi og militær. Desuden har Indiens højreradikale BJP-regering flere steder lukket for vand, elektricitet og internet, mens journalister og fagforeningsfolk anholdes.
Voldsomme sammenstød
Da titusindvis af demonstranter på traktorer kom kørende ind i Delhi, fjernede de barrikader, som myndighederne havde opsat, og fortsatte ind til hovedstadens centrum. Her besatte de Det Røde Fort, hvor de hejste bøndernes flag.
>> LÆS OGSÅ: Indiens bønder vil ind og besætte New Delhi
Men Indiens regering anså protesten som en hån, og flere steder forsøgte regeringsstyrker at bryde protesten med vold. Ifølge BBC brugte styrkerne tåregas og knipler mod demonstranter, der forsvarede sig med kæppe.
Én demonstrant mistede livet, og hundredvis af demonstranter, betjente og soldater kom til skade under protesten i hovedstaden.
Desuden indsatte regeringen flere styrker ved de lejre på landevejene ind til Delhi, hvor demonstranter har formet menneskelige blokader siden november.
Lukker vand, elektricitet og internet
Ifølge rapportøren for det indiske magasin The Caravan, Sunil Kashyap, er grænsen mellem Delhi og delstaten Uttar Pradesh et af de steder, hvor der har været "massiv oprustning" af regeringens styrker.
Grænsen er kendt for at være et af de steder, hvor flest bønder har slået lejr i protest. Efter indtagelsen af Delhi har styrker omringet lejren for at stoppe protesten.
Men en oprustning af politi- og militærstyrker er ikke det eneste kneb, som statsministeren, Narendra Modi, har taget i brug. Forinden havde regeringen nemlig lukket for både vand og elektricitet i grænseområdet, hvor protesten foregår.
I fem af hovedstadens bydele, der er blevet indtaget af demonstranter, har regeringen desuden lukket for internettet. Det skete først i forbindelse med, at demonstranter gennemførte et døgns sultestrejke som en del af protesten. I flere bydele er internettet fortsat lukket.
Ifølge den indiske medieorganisation Newsclick har en række organisationer for digitale rettigheder fordømt nedlukningen af internettet, hvilket de i en fælles udtalelse beskriver som et brud på ytringsfriheden og "retten til at leve".
Journalister og fagforeningsfolk
Desuden har BJP-regeringen anholdt over 120 demonstranter og en række andre aktører, herunder journalister, fagforeningsfolk og en politiker, der har udtalt sig om det historiske oprør.
Ifølge The Caravan er tre af magasinets egne redaktører blevet anholdt sammen med to journalister og den socialdemokratiske politiker Shashi Tharoor. Det skete den 28. januar, efter at de havde udtalt sig om politidrabet på en demonstrant.
Redaktørerne, journalisterne og politikeren er blevet anholdt under anklagen om, at de har opildnet til oprør.
"Disse anholdelser af journalister krænker og tramper på alle de værdier, som vores demokratiske republik står for. Hensigten er alvorligt at skade medierne og forhindre dem i at fungere som en uafhængig vagthund for det indiske demokrati", kritiserer foreningen Redaktørers Orden i Indien.
Også flere fagforeningsfolk har stået for skud og er blevet anholdt af regeringens styrker. En af dem er Rakesh Tikait, der er talsmand for bøndernes fagforening Bharatiya Kisan.
Ifølge The Caravan har Rakesh spillet en ledende rolle i blokaden på grænsen mellem Delhi og Uttar Pradesh, og han er blandt de talsmænd, der har repræsenteret bønderne i forhandlinger med regeringen.
"BJP-regeringens folk planlægger at dræbe bønderne", græd Rakesh, da han blev arresteret. Han sagde desuden, at han hellere ville dø end at stoppe oprøret.
Oprøret fortsætter
Efter at optagelser af Rakeshs anholdelse gik viralt, flokkedes demonstranter fra de omkringliggende delstater til blokaden. Samme nat var flere fra Rakeshs egen hjemby dukket op, og næste morgen ankom fyldte traktorer og lastbiler fra andre områder.
På rådhuse i delstaterne Haryana og Uttar Pradesh blev der afholdt møder, der yderligere mobiliserede de lokale bønder, som blev opfordret til at rejse til blokaden.
På den måde fik grænselejren tusindvis af nye indbyggere. The Caravan fortæller, at der i lejren straks blev afholdt møder med henblik på at planlægge den fremtidige strategi.
Trods den højreradikale regerings forsøg på at knække demonstrationerne er det ikke lykkedes at bryde blokaden rundt om Delhi. Og heller ikke inde i selve hovedstaden har bønderne stoppet deres protester.
Hele weekenden fortsatte protesterne i New Delhi, som igen er blevet mødt med politivold og nedlukning af internettet.
Desuden har der været solidaritetsprotester i en række andre indiske delstater. Titusindvis af bønder fra de omkringliggende landdistrikter har rejst til Indiens andenstørste by Mumbai, hvor de ligesom i Delhi har protesteret mod de nye privatiseringslove.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278