23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Indisk nyhedsmedie udsat for razzia

Journalister under angreb

Indisk nyhedsmedie udsat for razzia

Indisk myndighed foretager razzia mod progressivt nyhedsmedie efter dets dækning af oprøret i landet. En gruppe medier fordømmer razziaen, hvilket de ser som "et planlagt skridt for at skræmme fra dækning af bøndernes oprør".

Myndighedens razzia mod Newsclick kommer efter mediets tætte dækning af oprøret i Indien, hvor demonstranter har været i sammenstød med politiet.
FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den indiske myndighed ved navn Håndhævelsesdirektoratet foretog 9. februar razzia mod mediet Newclicks kontor og i direktørernes hjem, skriver Newsclick.

Vi, en gruppe af publikationer fra rundt omkring i verden, slutter os sammen imod chikane mod Newsclick.

Ifølge Newsclick kommer razziaen efter måneder, hvor det progressive medies læsertal er steget "betydeligt" som følge af mediets tætte dækning af bøndernes oprør i Indien.

>> LÆS OGSÅ: Indiens regering forsøger at bryde oprør

Ifølge et andet progressivt nyhedsmedie, Peoples Dispatch, begrunder Håndhævelsesdirektoratet razziaen med en angivelig sag om hvidvaskning af penge.

Razziaen er dog blevet fordømt af Peoples Dispatch og en række andre medier fra flere lande, der i en fælles udtalelse skriver:

"Vi, en gruppe af publikationer fra rundt omkring i verden, slutter os sammen imod chikane mod Newsclick, den indiske webbaserede nyhedsportal. Tilbageholdelse af dets redaktører og udtværing af dets omdømme i pressen er et planlagt skridt for at skræmme dækningen af bøndernes oprør og andre massekampe, der er i gang i Indien".

I Danmark har Arbejderen sendt en solidaritetserklæring til Newsclick, hvor redaktør Anders Sørensen skriver:

"Det var med forfærdelse, at vi erfarede, at det progressive indiske medie Newsclick er blevet udsat for statsundertrykkelse, formodentlig fordi det har skrevet om den heroiske kamp, som Indiens bønder i øjeblikket kæmper mod de nyliberale angreb på den arbejdende befolkning i landet".

"Hvad har vi, hvis vi ikke har hinandens ryg? I kan regne med os", fortsætter solidaritetserklæringen.

Newsclick er nu et af flere progressive nyhedsmedier i Indien, der har været udsat for indiske myndigheders indgriben i deres arbejde. Den 28. januar blev redaktører og journalister for The Caravan anholdt, efter at de havde udtalt sig om oprøret i landet.

Blandt dem var journalisten Mandeep Puniya, der efter sin løsladelse fortalte, at han var blevet tortureret af Indiens politi, oplyser Peoples Dispatch.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2021 - 10:02   16. feb. 2021 - 15:09

Indien

mbs@arbejderen.dk
Bøndernes oprør i Indien

Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

  • Den 26. november 2020 var Indien vidne til verdenshistoriens største strejke bestående af 250 millioner arbejdere.
  • Med strejken krævede de blandt andet en ende på privatisering af flere sektorer, som den højreradikale BJP-regering har igangsat.
  • Samme dag marcherede titusindvis af bønder til New Delhi, hvor de slog lejr udenfor byen på landevejene ind til hovedstaden.
  • Her har de siden blokeret vejene i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen.
  • Regeringen ønsker at forhandle, men bønderne accepterer ikke andet end en komplet tilbagetrækning af de nyliberale love.
  • På Indiens nationaldag den 26. januar 2021 indtog bønderne New Delhi, hvor de besatte Det Røde Fort.
  • Der var voldelige sammenstød mellem politiet og demonstranterne, hvorunder en demonstrant mistede livet.
  • Regeringen har flere steder lukket for vand, elektricitet og internet for at bryde oprøret.
  • Men oprøret breder sig til hele Indien. Samme dag som bønderne indtog Delhi, var der massive protester i landets andenstørste by Mumbai.
  • Den 6. februar oprettede bønder i hele Indien vejblokader på de indiske landeveje.
  • Den 26. marts markerede bønderne, at deres oprør havde varet fire måneder, ved at gennemføre endnu en national nedlukning af Indien.