Efter det republikanske partikonvent i USA fremstår partiets præsidentkandidat Mitt Romney som en person med en succesrig baggrund og som fantastisk forretningsmand.
Men spørger man for eksempel Italiens finansminister, så er Mitt Romney intet andet end en simpel skattesnyder. Romney er persona non grata – altså uønsket – i Italien.
Derfor undgik Mitt Romney nok så behændigt Italien, da han i sidste måned rejste rundt i forskellige hovedstæder i Europa.
Konkret købte Mitt Romney gennem sit firma Bain Capital sammen med andre selskaber i 2000 det statsejede italienske selskab Seat Pagine Gialle SpA, der håndterer telefonbøger og online-søgetjenester for telefonnumre.
Bain Capital kanaliserede ifølge nyhedssiden Bloomberg overskuddet gennem sine datterselskaber i Luxembourg for at undgå at betale indkomstskat i Italien. Derefter blev firmaet solgt to år senere, på toppen af den teknologiske boble, med en gevinst på 25 gange så meget som det, Bain Capital oprindeligt betalte for Seat Pagine Gialle SpA.
- Dette er et mørkt kapitel i Italiens privatiseringshistorie, og den har skadet italienerne dybt, siger økonomiprofessor Bernardo Bortolotti fra Torino-universitetet til Bloomberg.
Men talskvinden for Mitt Romneys præsidentkampagne, Michele Davis, er af en mildest talt anden opfattelse:
- Mitt Romney og Bain Capital skabte med denne investering sammen med sine konsortiepartnere et nyt ledelsesteam og omdannede dette selskab, så det voksede sig til en stor succes. Mitt Romney opstiller til præsidentposten for at overføre denne erfaring til praksis, siger hun til Bloomberg.
Carl Pedersen, der er adjungeret professor i amerikanske studier ved Copenhagen Business School i Danmark, vil ikke udtale sig om Mitt Romneys "Italiens-affære", men gerne om Mitt Romneys valgprogram:
- Men Romney går jo samlet set til valg på at skabe et friere marked med færre regler fra Washington, friere tøjler til erhvervslivet og skattelettelser til de rigeste. Recepten er jo i princippet prøvet i flere EU-lande, der har skåret voldsomt ned på de offentlige budgetter – uden at det virker det mindste, siger han til Arbejderen over telefonen fra USA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278