Det bebudede salg af Nets, firmaet der blandt andet står for finansiel infrastruktur som Dankortet, Betalingsservice og NemID, er nu gået ind i en ny fase, efter at køberne i Bain Capital, Advent International og ATP i dag underskrev købsaftalen. Tilbage står nu kun, at salget godkendes af myndighederne.
I dag har Bain Capital investeringer i store virksomheder verden over som blandt andet verdens største private sundhedsvæsen, firmaet Hospital Corporation of America.
Prisen for 100 procent af aktierne i Nets er 17 milliarder kroner. Heraf skyder den danske pensionskasse ATP 3,6 milliarder i købet, mens Bain Capital og Advent International finansierer resten.
Bain Capital blev stiftet i 1984 af blandt andre den republikanske politiker Mitt Romney, der i 2012 forsøgte at blive præsident i USA i stedet for den demokratiske Barack Obama. Kapitalfonden blev i løbet af 1990'erne kendt for at købe sig ind i etablerede virksomheder for lånte penge, skære ned hvor man kunne, ud fra hvad man kaldte "Bain-filosofien", og så sælge selskabet igen få år senere med stor fortjeneste.
I dag har Bain Capital investeringer i store multinationale selskaber verden over som blandt andet fastfood-kæderne Burger King og Domino's Pizza, legetøjskæden Toys'R'Us pladeselskabet Warner Music og verdens største private sundhedsvæsen, firmaet Hospital Corporation of America.
I kølvandet på salget af DONG Energy-aktierne til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i januar har der lydt en kritik af planerne om at sælge Nets til netop Bain Capital. Især Enhedslisten har markeret sig som modstandere af salget.
- Det er rigtigt ærgeligt. Bain Capital er desværre kendt som en kapitalfond, der har en ret aggressiv historie i forhold til at opkøbe selskaber, gældsætte dem og udbetale ekstraordinære aktieudbytter med store fyringer til følge, siger Enhedslistens erhvervs- og it-ordfører, Stine Brix, i dag til DR.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278