Filippinernes nye præsident Rodrigo Duterte har chokeret store dele af verden med sine bombastiske udtalelser.
Efter at Duterte trådte til i juni 2016 og straks kaldte Barack Obama "son of a bitch", for senere at erklære Filippinernes "skilsmisse fra USA ... både militært og økonomisk" – har store enheder af USA's soldater i det sydlige Filippinerne fået signal om at forlade landet.
Ja, vi forhandler fred og reformer med regeringen. Men vi er realister. Vi er stadig i kamp mod den herskende klasse i landet.
Asterio Palima
Senere fornærmede han FN's generalsekretær, og kort efter at besøgte han Kina og senere Rusland for blandt andet at købe våben og indgå nye handelsaftaler.
– Fra nu af er det Filippinerne, Rusland og Kina mod resten af verden, proklamerede Duterte skråsikkert i oktober ifølge Washington Post.
Han har gentagne gange pralet af, at 4000 narkomaner og pushere er blevet dræbt af politiet og dødspatruljer. Og han støtter mordene.
Samtidig har han inviteret befrielsesbevægelsen NDFP (National Democratic Front-Philippines) til at forhandle fred. Fronten har siden 1971 ført væbnet kamp mod skiftende regimer og har mellem 10.000-25.000 guerillasoldater i folkehæren NPA (New Peoples Army).
En vigtig del af fronten er Filippinernes Kommunistiske Parti.
Optimist og realist
Det rejser spørgsmålet. Hvem er Rodrigo Duterte. Hvem er denne højtråbende, dybt sammensatte og kontroversielle person?
Den 73-årige filippiner Asterio Palima smiler. Han forstår godt den store skepsis og undren over den nyeste udvikling i Filippinerne, hvor en præsident snurrer 180 grader rundt i forhold til en traditionel filippinsk regeringsstøtte til USA og lokalt godsejertyranni.
Asterio Palima er en af forhandlerne for NDFP, som lige nu diskuterer fred med regeringen i Oslo. Det næste møde er i januar. Han sidder ansigt til ansigt med præsident Dutertes udsendinge på møderne i Oslo. Selv har han en fortid som gymnasielærer og aktiv i fagbevægelsen i Filippinerne.
Præsident Duterte opfører sig utilregneligt. Han fornærmer Obama, praler af mord mod narkomaner og vil forhandle fred med NDFP... Er Duterte populist i stil med Donald Trump? Eller er han anti-imperialist?
– Duterte har i valgkampen sagt, at han er socialist, men ikke kommunist. Han er måske ikke særlig klar i sin definition, som i så mange andre tilfælde. Men fakta er, at han blev undervist i jura af professor José María Sison Sison i 1970'erne, siger Asterio Palima til Arbejderen.
José María Sison er i dag leder af Filippinernes Kommunistiske Parti og lever i eksil i Holland.
Asterio Palima henviser til en artikel en artikel fra avisen Southern Luzon Inquirer den 18. april, hvor Duterte svarer, at "Jeg er socialist, ikke kommunist. Socialister forsvarer menneskeheden".
– Desuden har Duterte som borgmester i Davao gennem mange år vist respekt for vor guerilla. I dag er han en præsident som ingen anden i vor historie, som traditionelt har fulgt USA i ét og alt, mener Asterio Palima.
En ny Trump?
Asterio Palima vil ikke sammenligne Duterte med Donald Trump.
– De taler på samme måde, men til forskel fra Trump har Duterte politisk erfaring fra tre år som borgmester i Davao, fortæller filippineren.
Desuden ser Filippinerne under Duterte ud til at bryde USA's militære "cirkel" af missiler og baser omkring Kina. Duterte er ikke militarist som Trump, mener Asterio Palima.
– Det har skabt forvirring i USA, at Filippinerne på dén måde er en sten i skoen, siger filippineren, der under den tidligere præsident Marcos voldspolitik i 1970'erne blev tvunget til at gå under jorden og slutte sig til guerillaen.
I 1983 brændte jorden under Asterio Palima, og han fik politisk asyl i Sverige. Herfra har han fortsat sit virke.
I foråret 2013 var der 4000 amerikanske soldater stationeret i Filippinerne. Nu forlader nogle hundrede det sydlige Filippinerne efter ordre fra præsidenten. Hvad med resten?
– De skal ud. Vi skal erklære os helt uafhængig af USA-imperialismen og vise det i praksis. Det er et meget vigtigt punkt på forhandlingsbordet, siger Asterio Palima.
Kampen mod narko
Præsident Rodrigo Duterte har igangsat en kampagne mod landets narkopushere og narkomaner. Uofficielle statistikker taler om 4000 dræbte. Heraf er halvdelen ofre for narkokartellernes interne kampe. Hvad siger du til det?
– Vi har haft og har stor kritik af Dutertes narkokrig. Vi er uenige i hans metoder. Han siger offentligt, at han står bag politiets og dødspatruljers myrderier. Han siger til dem, at de ikke vil blive sigtet for mordene, siger Asterio Palima og tilføjer, at narkokrigen også ryster magteliten i landet, hvor borgmestre og flere generaler handler narko.
Ministre i regeringen
Ifølge Asterio Palima har præsidenten accepteret fire ministre, som NDFP har peget på. NDFP ønskede ikke selv at deltage i regeringen, men har foreslået blandt andet den nye minister for landreformer samt socialministeren.
– Disse er alle gode venner af NDDF, siger Palima.
Det drejer sig konkret om bondelederen Rafael V. Mariano som minister for jordreformer og Judy Taguiwalo som social- og velfærdsminister.
– Jordreform har altid været en vigtig del af NDFP's program, understreger Asterio Palima.
Filippineren forklarer, at fredsforhandlingerne i Norge følger fire spor.
- Menneskerettigheder
- Økonomiske og sociale reformer.
- Politiske reformer af forfatningen
- Våbenhvile.
Asterio Palima fortæller, at forhandlingerne skrider energisk fremad.
– Der er en optimistisk tone. Men vi er klar over farerne. Man kan sige, at forhandlingerne udtrykker både enhed og kamp, siger han og tilføjer, at parterne lige nu er ved punkt to i forhandlingsplanen, økonomiske og sociale reformer.
Nedlægger ikke våben
Asterio Palima fastholder, at man både kan være "optimist, realist og samtidig bevare sin styrke" i den nuværende situation. Det er vigtigt, at være parat, hvis præsidenten atter skifter holdning, mener han.
– Vi nedlægger under alle omstændigheder ikke våbnene før til allersidst, hvor der er sket grundlæggende forandringer i Filippinerne, siger han til Arbejderen under et besøg i Danmark.
For hvis en befrielsesbevægelse nedlægger sine våben, "mister det magt".
– NDFP er jo allerede en politisk magt i masser af områder i Filippinerne – i befriede områder – hvor landsbybeboere har oprettet lokal folkemagt, beskyttet af New Peoples Army, siger filippineren.
Kup er muligt
Er det ikke ekstremt skrøbeligt at diskutere fred med præsidenten – at have illusioner om regeringen i et land, der stadig er kapitalistisk – hvor magten stadig er i hænderne på kapital og godsejere?
– Jo. Vi er realister. Det er ikke let. Vi er stadig i kamp mod den herskende klasse,. Selv om Duterte tilsyneladende er en anti-imperialistisk præsident og progressiv, sidder han med et bureaukrati, som eliten kontrollerer, der igen er styret af USA-imperialismen, siger Asterio Palima.
Han tilføjer, at den herskende klasse stadig har magten i landet. Og det øger risikoen for, at Rodrigo Duterte bliver fjernet som præsident. Ved et kup eller parlamentarisk manøvre som i Brasilien.
– Duterte kontrollerer ikke militæret og politiet. Problemet er, at Duterte sagtens kan blive ofret og elimineret af magteliten, siger Palima.
Er der tegn på et kup allerede?
– Ja, det mener jeg. USA og dets marionetter har allerede taget forberedende skridt. Deres plan er at dæmonisere Duterte i stil med Saddam Hussein og Muammar Gadaffi. Herefter vil de knuse Duterte.
– Den tidligere præsident og leder af hæren, Fidel Ramos, smeder i dette øjeblik rænker. Han har god kontakt til mageliten og USA-imperialismen. Selv var han leder af hæren under diktator Marcos i 1970'erne og 1980'erne. Fidel Ramos er i dag regeringens udsending overfor Kina, men kritiserer åbent Duterte. Han udgør en stor fare, slutter Asterio Palima.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278