De britiske jordemødre har aldrig strejket tidligere. Men i mandags nedlagde de arbejdet sammen med 500.000 andre ansatte i det britiske hospitalsvæsen NHS.
Reallønnen i Storbritannien er faldet med fire procent siden 2009.
Strejken varede fire timer og var en protest mod den britiske regerings afvisning af at give de ansatte i sundhedssektoren en lønstigning på blot én procent. Og strejken varmede op til lørdagens nationale protestdag.
Her deltager de hospitalsansatte, når britisk LO (TUC) kalder til demonstration i London for højere løn. Fagbevægelsen kræver højere løn som svar på krisen i stedet for regeringens nedskæringer. Demonstrationen ventes at blive den største i mange år.
Rasende jordemoder
Jordemødres forkvinde er rasende over, at regeringen end ikke vil give én procent mere i løn, mens medlemmerne af Underhuset er i færd med at bevilge sig selv 10 procent mere i løn.
– Og så undrer politikerne sig over, hvorfor befolkningen ikke har mere respekt for dem, siger Chathy Warwick ifølge dagbladet Morning Star.
– Jeg vil bede dem om at overveje det pres, som jordmødrene har været sat under i årevis, og som er blevet værre på grund af fyringer, tilføjer Warwick.
Mens jordemødrene aldrig før har strejket, så er det 32 år siden, der har været en stor strejke i det britiske sundhedsvæsen.
Mange faggrupper deltog i strejken: sygeplejersker, radiografer, rengøringsansatte, socialrådgivere, portører, ambulancefolk, jordemødre, køkkenansatte, håndværkere og kontoransatte.
Fra klokken syv til elleve var der kun et nødberedskab på hospitalerne.
– Det faktum, at så mange faggrupper i hospitalsvæsenet i dag strejker og gør klar til flere aktioner i fremtiden, sender et klart budskab til regeringen, sagde Christina McAnea fra fagforeningen UNISON til Morning Star.
Lønnen falder
De ansatte i sundhedsvæsenet har i flere år haft en lønudvikling, der er lavere end inflationen og altså et fald i reallønnen. Den udvikling startede i 2010, da den konservativ-liberale regering fik magten med premierminister David Cameron i spidsen.
Hans regering har holdt lønnen nede, fyret ansatte i den offentlige sektor og skåret ned på de offentlige budgetter.
I marts i år oplyste Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS), at reallønnen i Storbritannien er faldet med fire procent siden 2009.
I alt vil regeringen spare 11,8 milliarder pund på de sociale udgifter frem til 2015. Beløbet svarer til 102 milliarder danske kroner.
Privatisering har bredt sig yderligere både inden for transport, uddannelse, sundhed og andre offentlige sektorer.
Selskabsskatten bliver sat ned fra 26 til 20 procent frem til næste år.
Der har været skattelettelser til de rigeste, og samtidig er der skåret ned på statens udgifter til uddannelse.
Studerende med
Strejken i sundhedssektoren er en optakt til i morgen, hvor det britiske LO, TUC, kalder til kæmpe demonstration i London under parolen "Britain Needs A Payrise", "Storbritannien har brug for mere i løn".
– Studerende fra hele landet gør klar til at demonstrere med os i London på lørdag, siger Piers Telemacque, der er næstformand i NUC – den Nationale Forening for Studerende.
Han fortæller, at studerende er bekymret for, om de kan finde et arbejde i fremtiden, og at de allerede nu arbejder til sultelønnigner mens de studerer:
– De skal arbejde for at kompensere for faldet i studiestøtte og øgede studieafgifter. De skal selv betale flere udgifter på grund af nedskæringer i undervisningssektoren, siger Piers Telemaque til TUC's hjemmeside.
Over to millioner briter er arbejdsløse. Officielt er 6,2 procent arbejdsløse. Arbejdsløsheden steg, efter at David Cameron kom til magten i 2010, men er siden faldet noget.
Læs mere om demoen på kampagnesiden her eller se den flotte mobiliseringsvideo her:
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278