90 store industrigiganter som energiselskaberne Chevron, Exxon og BP står for 63 procent af verdens udledning af drivhusgasser.
Dét afslørrede den amerikanske forsker Richard Heede fra Climate Accountability Institute i Colorado i en omfattende rapport midt under det netop overståede klimatopmøde i Polen, COP19.
De store skurke for CO2-udledning er firmaerne.
Richard Heedes undersøgelse har strakt sig over otte år. De 90 firmaer, der tegner sig for 63 procent af de samlede globale udledninger af industriel CO2 og metan i perioden 1751-2010, har i alt udledt 914 gigaton CO2 i atmosfæren.
CO2-udslip er med til at belaste klimaet og øger temperaturen, hvilket fører til, at polerne smelter og vandstanden i havene stiger.
Olieselskaber fører an
83 ud af de 90 firmaer er energiselskaber, der producerer olie, gas og kul. De omfatter selskaber som Chevron, Exxon, BP og Royal Dutch Shell. Kulproducenterne tæller for eksempel British Coal Corp, Peabody Energy og BHP Billiton. De resterende syv producerer cement.
- Der er tusindvis af producenter af olie, gas og kul. Men beslutningstagerne, de administrerende direktører eller energiministrene, kan alle sidde i en Greyhound-bus eller to, siger Richard Heede til det britiske dagblad The Guardian.
Hans rapport viser, at næsten 30 procent af udledningerne er foretaget af blot 20 virksomheder. Storskurk er det USA-baserede oliefirma Chevron, som står for 3,5 procent af al CO2-udledning i verden. Amerikanske Exxon kommer ikke langt bagefter med 3,2 procent, mens BP bidrog med 2,5 procent af udledningen af CO2.
31 ud af de 90 firmaer er statsejede, som Saudi-Arabiens Saudi Aramco, Ruslands Gazprom og Norges Statoil.
Ni ud af 90 firmaer producerer primært kul i lande som Kina, Rusland, Nordkorea og Polen, som var vært for FN's klimatopmøde i sidste uge.
Rapportens tal stammer blandt andet fra data i USA's statslige Department of Energy Carbon Dioxide Information.
Al Gore kræer handling
Halvdelen af CO2-udledningerne er sket i de seneste 25 år, viser rapporten, som har fået USA's tidligere vicepræsident Al Gore til at løfte øjenbrynene.
- Denne undersøgelse er et afgørende skridt fremad i vores forståelse af udviklingen af klimakrisen. Da både de private og de offentlig ejede virksomheder har et historisk ansvar for at forurene vores atmosfære, har de også en klar forpligtelse i at være en del af løsningen, siger han til The Guardian.
Også den tidligere klimaforhandler fra den britiske regering, John Ashton, har læst rapporten.
- Et relativt lille antal store virksomheder er kernen i den nuværende vækstmodel, baseret på fossile brændstoffer. Dét er en grundlæggende udfordring. Vi står overfor at bevæge os frem mod et CO2-neutralt energisystem. Ellers har vi ingen chance for at holde klimaændringerne under de to ekstra varmegrader, siger han til The Guardian.
Da de seneste data fra FN's klimapanel viser, at verden kun kan tillade sig at afbrænde 20 procent af de resterende fossile brændstoffer i verden, hvis menneskeheden skal undgå at komme over den kritiske grænse på to graders opvarming.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278