Det var ikke en legitim folkeafstemning, der forrige weekend blev gennemført i den britiske koloni, Falklandsøerne (Las Malvinas) i Sydatlanten, og hvis resultat var, at 99,8 procent af stemmerne var for at fastholde Flaklandsøernes status som 'et britisk oversøisk territorium'. 1513 vælgere stemte for mens tre stemte imod.
Folkeafstemningen bliver afvist i Argentinas hovedstad Buenos Aires og af regeringerne i resten af Latinamerika samt af en lang række politikere og skribenter verden over - også i Storbritannien.
Konflikten belaster vores forhold til hele Latinamerika.
George Galloway, medlem af Underhuset
Argentina kræver øerne, der ligger nogle hundrede kilometer fra Argentinas kyst, tilbage. Briterne tog øerne med militær magt fra Argentina i 1833.
Premierminister David Cameron sagde efter folkeafstemningen, at Argentina og det internationale samfund bør respektere det klare resultat af folkeafstemningen:
- Det vigtigste er, at vi sender et budskab om respekt for selvbestemmelse, sagde den britiske regeringsleder.
Briterne og Latinamerika
Men Folkeretten giver ikke en befolkning, som har koloniseret et område ret til at kræve "selvbestemmelse". FN har i flere resolutioner afvist, at de britiske indbyggere på øerne har ret til selvbetemmelse. FN betegner det som en sag om "afkolonisering", og FN har igen og igen siden vedtagelsen af en resolution i 1965 henstillet til Buenos Aires og London om at forhandle en fredelig løsning på konflikten.
Det britiske medlem af Underhuset George Galloway er fortørnet over Camerons politiske manipulationer. Galloway synes, at Argentina og Storbritannien skal aftale en form for fælles suverænitet over øerne.
- Konflikten belaster vores forhold til hele Latinamerika. FN og Latinamerika har bedt os om at forhandle, og når Storbritannien afviser det, så stiller Latinamerika sig på Argentinas side, og vi ender med at miste det hele, siger Galloway ifølge BBC.
Argentina mener, at gennemførelsen af folkeafstemningen var et desperat forsøg fra briternes side på at komme i offensiven:
"Storbritannien er bevidst om sin internationale isolation i sagen om Malvinas-øerne. I den situation forsøger de at fordreje sagen og ikke at løse den", skriver den argentinske regering.
Britisk dobbeltmoral
Journalisten Seumas Milne påpeger i sin klumme i The Guardian Storbritanniens dobbeltmoral, når Cameron påberåber sig de britiske øboeres ret til selvbestemmelse.
"Hvis det skulle gælde, så skulle de israelske bosættere på Vestbredden også have lov til at bestemme fremtiden i de palæstinensiske områder", skriver han han.
Og dobbeltmoral bliver ifølge Milne rigtig tyk, hvis man ser på de tidligere britiske kolonier Hong Kong og Chagos-øgruppen.
Uden at spørge Hong Kongs indbyggere forhandlede London millionbyens tilbageføring til Kina i 1997.
Og for nogle årtier siden tvangsflyttede briterne alle indbyggere fra Chagos-øerne i Det Indiske Ocean og fratog dem retten til at vende tilbage for at give plads for den store militærhase Diego Garcia, hvorfra både Afghanistan og Irak er blevet bombet. Chagos-øboerne var oprindelige indbyggere, som ifølge Folkeretten faktisk havde ret til selvbetemmelse.
"Det ser ud til, at der gælder andre regler for hvide mennesker", skriver Seumas Milne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278