26 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Amnesty International sætter politi på kurdere

Kritik af international NGO

Amnesty International sætter politi på kurdere

Amnesty International ledelse i London ringede til det britiske politi, der med magt fjernede 15 kurdiske demonstranter fra menneskerettighedsgruppens kontorer.

De 15 kurdere, der kortvarigt besatte Amnesty Internationals hovedkontor i sidste uge, satte en plakat om den aktuelle sultestrejke op i lokalet.
FOTO: Kurdistan Solidarity Campaign
1 af 1

Onsdag i sidste uge besatte en gruppe kurdere Amnesty Internationals hovedkontor i London.  Menneskerettighedsorganisationens ledelse tilkaldte derfor politiet, der fredag fik smidt de sultestrejkende kurdere ud med magt.

De dramatiske anholdelser af kurderne er en PR-katastrofe for Amnesty International.
Morning Star.

15 personer blev anholdt, og der er nu rejst sigtelse mod flere af dem for ulovlig indtrængen, skriver det britiske dagblad Morning Star. 

Her forneden i en video kan man se politiets håndfaste anholdelse af de sultestrejkende kurdere, der ville gøre opmærksom på brud på kurders menneskerettigheder, der sidder indespærret i tyrkiske fængsler. 

"De dramatiske anholdelser er en PR-katastrofe for menneskerettighedsorganisationen", skriver Morning Star.

Sultestrejkende slæbes ud

På videoen kan man se politibetjente trække flere kurdere væk fra Amnesty Internationals internationale sekretariat, ned gennem lobbyen og ud af døren – blandt andet en kvinde, der havde været i sultestrejke i mere end 40 dage, og som er tydeligt svækket. Videoen viser også sikkerhedspersonale fra Amnesty International iagttage politiets aktion. 

Forinden nægtede ledelsen af Amnesty Internationale hovedkontor kurderne drikkevand, frisk luft og adgang til toilettet.

De tilbageholdte aktivister blev løsladt sent lørdag og har nu fået polititilhold om at holde sig mindst 200 meter fra Amnesty Internationals hovedkvarter.

Amnesty svarer ikke

Kurdiske organisationer har i månedsvis opfordret Amnesty International til at fordømme Tyrkiets behandling af den fængslede leder af Kurdistans Arbejderparti, Abdullah Öcalan, der blandt andet ikke har fået adgang til sine advokater siden 2011. Men organisationen har intet foretaget sig.

Aktivisterne kritiserer også, at Amnesty International heller ikke har fokus på forholdene for de mange politiske fanger i tyrkiske fængsler.

Arbejderen ringede til Amnesty Internationals hovedkontor i London for at få en forklaring på, hvorfor organisationen tilkaldte politiet. Men organisationen har ikke ringet tilbage. Vi ville også gerne have spurgt, hvordan organisationen forholder sig til kurdernes kritik.

Vi ville gerne vide, hvordan episoden harmonerer med Amnesty Internationals etiske grundlag om beskyttelse af menneskerettigheder. På Amnesty Internationals hjemmeside står der: "Vi er en global menneskerettighedsbevægelse, der kæmper for frihed, retfærdighed og værdighed for hvert enkelt menneske".

"Dybt foruroligende"

Lørdag udsendte organisationen en pressemeddelelse, hvor episoden bliver forklaret som "dybt foruroligende." 

"Politiet blev kaldt til stedet fredag, da vi vurderede, at medarbejdernes sikkerhed på kontoret ikke længere kunne sikres. Politiet vurderede situationen og tog skridt til at fjerne demonstranter i bygningen. Nogle personer blev anholdt på stedet", erkender Amnesty Internationals ledelse, der også tilføjer, at en sikkerhedsvagt ved hoveddøren blev skubbet omkuld, da kurderne tiltvang sig adgang til bygningen onsdag.

Ifølge Amnesty International har ledelsen forsøgt at indgå i en dialog med kurderne.  Men man vurderede, at kurderne udgjorde "en sikkerhedsrisiko for personalet", og at det "ville bringe bygningens integritet i fare".

Endelig slår Amnesty International fast, at kurdernes aktion har resulteret i, at over 300 ansatte i bygningen ikke kunne få adgang til deres kontorer.

Men flere tweets fra ansatte i organisationen protesterer imod ledelsens hårdhændede linje.

Raha Bahreini, der er advokat og researcher, udsendte den 28. april en tweet med ordlyden, "Som en del af Amnestys personale er jeg foruroliget over, at vores ledelse tilkalder politiet for at tvangsfjerne fredelige kurdiske demonstranter... og ledelsen repræsenterer ikke Amnestys personale i denne sag. Ledelsen må holdes ansvarlig for denne voldshandling", skriver hun og understreger, at hun taler på egne vegne.

En anden tweet, der protesterer mod episoden, er fjernet.

"Image skadet"

Kurderne, der nu er løsladt, kom fra London Kurdish Community Center, Migrant Workers Association (Gik-Der), Den Socialistiske Kvindeunion samt den Kurdiske Folkeforsamling.

Advokaten Ali Has, der repræsenterer 10 af de sigtede kurdere, opfordrer Amnesty International til at "tænke sig godt om, så episoden ikke påvirke organisationens image som menneskerettighedsforkæmper", siger han til Morning Star.

– Den klare besked fra Amnesty er, at de ikke vil kæmpe for det kurdiske folks menneskerettigheder, siger han.

Mere end 7000 kurdere over hele verden gennemfører i øjeblikket en "tidsubegrænset sultestrejke" med krav om, at Abdullah Öcalan og andre kurdiske fanger opnår almindelige menneskelige rettigheder i fængslet i Tyrkiet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2019 - 11:13   01. maj. 2019 - 11:20

Storbritannien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk