Der er brug for en revitalisering af den antifascistiske bevægelse. Så klart var budskabet fra den tyske journalist Susann Witt-Stahl, da hun tirsdag foran en fyldt sal berettede om sine oplevelser i Ukraine.
Det giver ingen mening at tale om modstand mod fascisme uden også at tale om modstand mod kapitalisme.
Susann Witt-Stahl
Susann, som arbejder for det tyske dagblad junge Welt, mener, at der er sket en degenerering af den antifascistiske bevægelse.
- Den antifascistiske bevægelse i Tyskland har bevæget sig væk fra et marxistisk og socialistisk grundlag til et neoliberalt grundlag, sagde hun tirsdag aften, da Arbejderen holdt fyraftensmøde om situationen i Ukraine.
Hun mener, at antifascismen skal tilbage til rødderne fra 1930'erne, og fremhæver den tyske filosof Max Horkheimer, som dengang skrev, at "dem, der ikke ønsker at snakke om kapitalisme, bør tie om fascisme".
- Det giver ingen mening at tale om modstand mod fascisme uden også at tale om modstand mod kapitalisme, understregede hun.
- Hvad kan vi gøre? Vi må sige stop for denne degenerering og bringe antifascismen tilbage til rødderne. Vi er nødt til at presse vores regeringer, uanset om de er borgerlige eller socialdemokratiske, og sige, at det er uacceptabelt, at man støtter fascister. Vi er nødt til at råbe op, fortsatte Susann.
Virkeligheden i Ukraine
Susann berettede om sine rejser i Ukraine. Hun var på Maidan-pladsen i dagene efter kuppet den 22. februar og rejste senere rundt i den østlige del af landet.
Hun rettede en skarp kritik af de etablerede medier. Virkeligheden i Ukraine var en helt anden, end den hun havde set i tysk tv. Især mødet med Maidan-pladsen i Kiev var chokerende.
- Pludselig så jeg alle portrætterne af Stepan Bandera. Jeg så havet af rød-sorte Svoboda-flag og oplevede, hvordan nationalistiske slogans blev gentaget og gentaget fra scenen udover pladsen, nogle gange op til 100 gange. Disse ceremonier mindede sommetider om religiøse trancer, fortale Susann.
>> LÆS OGSÅ: "Jeg så virkeligheden på Maidan"
Hun oplevede, at unge drenge helt ned til 16 år kom fra hele Europa for at blive en del af den fascistiske militante gruppe Højre Sektor.
- De syntes, at Højre Sektor var cool og sexet og ønskede at blive en del af gruppen, sagde hun.
Hun fortalte også, hvor nemt det var at få oprørslederne i Østukraine i tale, på trods af at de i de tyske medier var blevet fremstillet som ekstremt fjendtlige overfor vestlige journalister og nærmest umulige at komme i kontakt med.
Støt kampen mod Ukraines fascister
Fascisterne står stærkest i det vestlige Ukraine. Derfor er mange socialister og kommunister flygtet til Østukraine. Men også her jages de af fascister, hvilket gør det svært at opbygge en effektiv modstand.
- Blandt andet i Kharkov har man forsøgt at organisere kampen imod kuppet. Men det er svært, fordi venstreorienterede konstant er under angreb fra Højre Sektor og Ukraines efterretningstjeneste. De må leve i skjul, og det er derfor ekstremt svært og ekstremt farligt at organisere modstanden.
Susann understregede tirsdag, at det er vigtigt, at vi i eksempelvis Tyskland og Danmark støtter denne kamp mod fascistisk terror.
- Vi skal opbygge solidaritet og kontakt til disse bevægelser. Det er der en lang tradition for i den socialistiske bevægelse, men den er desværre blevet glemt. Denne tradition skal genoptages. Der er behov for at vise aktiv solidaritet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278