Hvem var folkene på Maidan-pladsen? Hvorfor støtter danske politikere en regering med fascistiske ministre? Hvad er de ukrainske fascisters danske forbindelser? Og er Arbejderen et pro-russisk dagblad?
De venstre-orientede grupper er gået under jorden og hver gang de mødtes med mig, var det under stor fare.
Susann Witt-Stahl, junge Welt
Det er nogle af de spørgsmål der var til debat, da Arbejderen her til aften inviterede til fyraftensmøde om situationen i det splittede land. Tre kritiske journalister havde taget plads i panelet for at give en anden vinkel på udviklingen i Ukraine, end den vi hver dag får fra de store medier.
Blandt dem var den tyske journalist Susann Witt-Stahl. Hun var på Maidan-pladsen i dagene efter kuppet mod præsident Janukovitj, og i foråret rejste hun rundt i det østlige Ukraine, blandt andet i byerne Donetsk, Slavjansk og Kharkov.
- Det er blevet ekstremt farligt at være venstreorienteret i Ukraine. Jeg mødtes med forskellige repræsentanter fra venstreorienterede grupper, blandt andet fra kommunistpartiet og antifascistiske grupper. Møderne foregik i al hemmelighed og i det skjulte. De er gået under jorden og hver gang de mødtes med mig, var det under stor fare. Faktisk blev en af dem, jeg interviewede forsøgt kidnappet af fascister få uger efter i en varevogn, som bliver brugt til likvideringer, fortalte Susann Witt-Stahl på mødet, som blev holdt i Verdenskulturcentret på Nørrebro i København.
Hun skriver for flere tyske medier, heriblandt Arbejderens søsteravis junge Welt, og beskriver sig selv som politisk jounalist.
Før Susann Witt-Stahl tog til Ukraine havde hun set billederne fra Maidan-pladsen i Kiev i fjernsynet, men virkelighedens billede viste sig at være et ganske andet.
- Jeg så virkeligheden på Maidan. Den ultranationalistiske kultur var ekstremt dominerende. Pludselig så jeg alle portrætterne af Stepan Bandera. Jeg så havet af rød-sorte flag og oplevede hvordan nationalistiske slogans blev gentaget og gentaget fra scenen ud over pladsen, nogle gange op til 100 gange. Disse ceremonier mindede sommetider om religiøse trancer. Man indførte sågar en nationalistisk hilsen fra anden verdenskrig, som alle skulle bruge i stedet for at sige for eksempel "godaften" eller "godmorgen", fortalte Susann Witt-Stahl.
Stepan Bandera er de ukrainske fascisters ikon fra Anden Verdenskrig, hvor han samarbejdede med Nazityskland, og de sort-røde flag tilhører den fascistiske militante gruppe Højre Sektor.
- Jeg gik rundt på pladsen for at se, om jeg kunne finde nogle venstreorienterede slogans, sociale bevægelser eller kommunistiske symboler. Men det var der slet intet af, sagde Susann Witt-Stahl.
Danske forbindelser
Simon Bünger, som er redaktør på Researchkollektivet Redox, fortalte om det fascistiske parti Svobodas skandinaviske forbindelser. Svoboda er repræsenteret i den ukrainske regering med fire ministerposter.
- Svoboda etablerede forbindelse til det danske nazistparti Danskernes Parti og Svenskernes Parti så sent som i 2013. I den anledning besøgte repræsentanter fra Svoboda Danskernes Partis årsmøde, sagde Simon Bünger.
>> LÆS OGSÅ: Ukraines fascister besøgte "kampfæller" i Danmark
Ifølge Redox-redaktøren er der tale om bredt europæisk samarbejde, som også omfatter nazistiske partier i lande som Tyskland og Spanien.
Han fortalte også, at danske og svenske nazister har besøgt Maidan-pladsen og modtaget kamptræning af ukrainske fascister. I foråret blev der kortvarigt udtrykt bekymring over dette i de svenske medier.
Men som Simon Bünger forklarede, afviste den svenske efterretningstjeneste SÄPO, at det kunne udgøre en sikkerhedstrussel i Sverige.
- Denne udmelding fra SÄPO blev gjort til skamme få uger senere, da en gruppe nazister, netop hjemvendt fra Ukraine, angreb en gruppe venstreorienterede og stak dem ned i Malmö, sagde Simon Bünger.
Pro-russisk dagblad?
Under debatten var der mange spørgmål fra den stopfyldte sal. Det var tydeligt, at situationen i Ukraine sætter sindende i kog, ikke mindst hos mange dansk-ukrainere.
- Jeg er russisktalende og kommer oprindeligt fra det østlige Ukraine. Der er så meget, vi slet ikke hører i de store medier, som kun bliver fortalt her, sagde en tilhører, mens en anden ville vide, om Arbejderen støtter Putin.
- Nej, Arbejderen vender sig imod alle de stormagter, som blander sig i Ukraine. Vi har en antiimperialistisk tilgang. Vi støtter ikke Rusland, og vi støtter ikke EU og NATO. Men vi kan se, at der er noget vigtig fakta om hvad der sker i Ukraine, som er helt fraværende i debatten herhjemme. Og derfor ser vi det som vores pligt at skabe modvægt til den ensidige dækning i de store medier, sagde Anders Fenger fra Arbejderen.
Han fremhævede blandt andet en episode, hvor formanden for Ukraines Kommunistiske Parti blev jagtet af fascister og måtte flygte gennem vinduet i sin bil, fordi den blev angrebet med molotov-cocktails.
>> LÆS OGSÅ: Mordforsøg på kommunist-leder i Ukraine
- Hvor er de europæiske værdier i det, spurgte Anders Fenger.
Susann Witt-Stahl mener, at de europæiske regeringers støtte til den ukrainske regering er et resultat af den økonomiske krise, som startede tilbage i 2008.
- EU har behov for økonomisk ekspansion. Det indbefatter erobring af nye markeder og adgang til billig arbejdskraft. Den vestlige kapital har brug for fascister til at destabilisere regionen, sagde hun, og understregede, at man ikke kan kæmpe mod fascismen uden samtidig at kæmpe mod kapitalismen.
Susann Witt-Stahl mener, der er tale om en nyimperialistisk aggression, som i første omgang er rettet mod Rusland.
- Vi må se i øjnene at aggressionen i dag kommer fra vest og går mod øst.
Solidaritet
Alle i panelet var enige om, at højrekræfterne i Ukraine har mere magt, end vi hører i om på DR og TV2.
- Fascisterne har infiltreret statsadministrationen i Ukraine, forklarede Simon Bünger og fortsatte:
- Men vigtigst af alt har de taget magten på gaden, hvilket er fascisternes egentlige mål.
En del af spørgsmålene i debatten drejede sig om Ukraines fremtid. Hvordan organiserer ukrainerne modstanden mod fascisterne, og hvordan kan vi hjælpe?
- Udgangspunktet for en fredelig udvikling er, at stormagterne holder nallerne væk fra Ukraine. Det er svært at sidde her og fortælle ukrainerne hvad de skal gøre. Det synes jeg ikke vi har ret til, pointerede Anders Fenger.
Susann Witt-Stahl mener, at det ville gavne, hvis vi i eksempelvis Danmark og Tyskland samler penge sammen for at hjælpe de ukrainere der hver dag jages af fascisterne fra Højre Sektor og Ukraines Efterretningstjeneste, og derfor må leve under jorden.
- Der er behov for at vise aktiv solidaritet, sagde hun, og høstede aftenens største bifald.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278