09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

BRIKS-lande opretter udviklingsbank

BRIKS-lande opretter udviklingsbank

Det er mere fordelagtigt for lande som Kina med et betalingsbalanceoverskud at investere overskuddet i Afrika end i de rige industrilande.

Sydafrikas præsident Jacob Zuma med Brasiliens Dilma Rousseff og Ruslands Vladimir Putin til højre og præsidenterne Xi Jinping og Manmohan Singh fra Kina og Indien på den anden side.
FOTO: Rogan Ward/Reuters/ScanpixDenmark
1 af 1

Sydafrikas præsident Jacob Zuma kunne efter april-topmødet med sine kolleger fra Brasilien, Rusland, Indien og Kina meddele, at de har besluttet at hjælpe hinanden med finansiering af enorme investeringer i trafik, kommunikation og anden såkaldt infrastruktur.

- Vores fælles behov for investeringer i infrastruktur er på 4500 milliarder dollars inden for de kommende fem år, fastslog Zuma på pressemødet.

Så den udviklingsbank, som BRICS-landene har besluttet at oprette, skal i første omgang investere i projekter i de fem lande selv.

Men det er også planen, at andre ulande skal kunne låne penge i udviklingsbanken, berettede Jacob Zumaq ifølge BBC.

Besvær med Verdensbanken

- Behovet for denne bank er helt åbenlys, hvis man ser på den voksende handel mellem BRICS-landene og på de vanskeligheder, som disse lande har haft med at få investeringer i udviklingsprojekter finansieret gennem institutioner som Verdensbanken og IMF, siger Sandile Zungu til nyhedsbureauet IPS.

Zungu er sekretær i et erhvervsråd for sorte erhvervsfolk i Sydafrika.

Han forklarer, at landene både oplever problemer med forsinkelse, bureaukrati og med de politiske betingelser, der følger med lånene fra Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

Afrika har potentiale til at vokse hurtigere end industrilandene.

Forud for BRICS-topmødet i Durban i Sydafrika  vurderede den økonomiske forsker Hannah Edinger fra ulandstænketanken Frontier Advisory, at de fem lande har behov for at investere hele 15.000 milliarder dollars i deres infrastruktur de kommende 10-20 år. Nu har de i overensstemmelse hermed afsat knap en tredjedel af dette beløb til investering over fem år.

Med til investeringer i infrastruktur hører energiforsyning. Der skal investeres i grøn teknologi, biobrændstof, vandkraftanlæg og atomkraft.

Hannah Edinger forventer, at en betydelig del af investeringerne i energiprojekter vil komme større dele af Afrika til gavn.

- Projekter med fokus på bæredygtig udvikling og klimaforandring vil blive en del af de mangesidede investeringer. Især når det handler om større investeringer i transport og energi, der involverer flere lande, kan det fremme regional integration og opbygning af regionale markeder, forklarer Edinger.

Afrika har et stort behov for investeringer og udvikling.

Omkring en milliard mennesker lever i denne verdensdel. Det er 15 procent af verdens befolkning. Men Afrika står kun for tre procent af den globale produktion.

De fem BRICS-lande omfatter hele 40 procent af verdens befolkning og står for 17 procent af verdenshandelen.

Kinas interesser

Når BRICS-landene opretter deres udviklingsbank nu, er det ikke kun filantropi, antyder den sydafrikanske økonom Ian Cruickhanks. Det er mere fordelagtigt for lande som Kina med et betalingsbalanceoverskud at investere overskuddet i Afrika end i de rige industrilande:

 - Afrika har potentiale til at vokse hurtigere end industrilandene, men under forudsætning af at der er bedre adgang til kapital, og den har BRICS-damplokomotivet, siger Ian Cruickhanks.

Han giver også en god grund til, at Kina for tre år siden overtalte sine partnere Brasilien, Rusland og Indien i det daværende BRIC-samarbejde til at invitere Sydafrika med og gøre BRIC til BRICS. For Sydafrika er en ideel genvej for Kina og de andre vækstøkonomier til Afrikas råstoffer, som ikke mindst Kina har hårdt brug for:

- Afrika er der, hvor frontlinjen går i kampen om energireserver og råstoffer til industrien, påpeger Ian Cruickhanks.

- Sydafrikas højtudviklede finanssektor kan bruges til at kanalisere investeringer til landene i Afrika og dermed skabe økonomisk fremgang, vurderer økonomen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2013 - 16:39   14. maj. 2014 - 11:28

BRICS-topmøde

se@arbejderen.dk
Om BRIKS
  • BRIKS omfatter Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. 
  • Samarbejdet startede i 2006 med at udenrigsministrene fra Brasilien, Rusland, Indien og Kina mødtes i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York. I 2009 var Rusland vært for det første BRIK-topmøde. I 2010 kom Sydafrika med, og netop Sydafrika var 26. og 27. marts 2013 vært for alliancens femte topmøde.
  • BRIKS skal fremme handel mellem landene samt politisk og kulturelt samarbejde.
  • Der afholdes ministermøder og foregår konkret samarbejde inden for landbrug, industri, handel, sundhed og flere andre sektorer.
  • BRIKS lægger vægt på, at globale beslutninger tages i FN og i det såkaldte G20-forum og ikke primært i G8, som kun samler de otte største økonomier.
  • BRIKS opfordrer i sit grundlag de rige lande til at leve op til løftet om at betale 0,7 procent af BNP i ulandsbistand. I dag betaler de rige lande kun cirka halvdelen.
  • For blandt andet at fremme långivning til ulande har BRIKS stiftet en udviklingsbank.