Den konservative regering i Storbritannien vil gøre det så besværligt som muligt for britiske arbejdere at strejke. En ny lov om rammerne for fagforeningernes virke skal til andenbehandling i Underhuset på mandag, og et af stridspunkterne er retten til at strejke.
Ministrene ønsker helt enkelt at undergrave den grundlæggende ret til at strejke.
Frances O'Grady, TUC
Et flertal af briterne er uenig med deres regering. En meningsmåling viser, at 53 procent af briterne synes, man skal kunne stemme for strejke med et klik på internettet, mens kun 20 procent mener, at det er forkert, hvis fagforeninger kan gennemføre en afstemning for eller imod strejke på internettet, skriver britisk LO (TUC).
Ifølge regeringens forslag skal afstemning foregå på papir.
Vejen til at strejke lovligt
Det er den såkaldte "Trade Union Bill" der skal til andenbehandling i Underhuset.
En del af lovforslaget går ud på, at en strejke blandt ansatte inden for det, regeringen kalder "vigtig offentlig service", kun kan gennemføres, hvis 50 procent af fagforeningsmedlemmerne deltager i afstemningen om at gennemføre strejken.
Hertil kommer, at 40 procent af den samlede medlemsstand skal stemme for at strejke. Det betyder, at ved en deltagelse på 50 procent kan en strejke kun gennemføres, hvis 80 procent stemmer for at strejke.
Regeringen afviser at tillade elektronisk afstemning om strejker. I stedet skal fagforeningen sende en stemmeseddel til hvert medlem på hjemadressen og medlemmet kan kun stemme ved at returnere den udfyldte stemmeseddel. Denne proces er dyr og tidkrævende og vil begrænse deltagelsen, fastslår TUC.
Stor modstand
Lovforslaget har ifølge den britiske avis The Morning Star fremkaldt store og udbredte protester fra aktive i både fagforeninger og den politiske opposition, der betragter lovforslaget som et direkte angreb på arbejdernes rettigheder.
Den britiske regering med den konservative premierminister David Cameron i spidsen argumenterer derimod for, at lovforslaget er med til at styrke demokratiet på arbejdspladserne.
– Det står helt klart, at regeringens "Trade Union Bill" (fagforeningslov, red.) ikke handler om at forbedre vilkårene på arbejdsmarkedet. Ministrene ønsker helt enkelt at undergrave den grundlæggende ret til at strejke og gøre det vanskeligere for det arbejdende folk at sikre en retfærdig behandling på arbejdspladsen, siger TUC-generalsekretær Frances O'Grady.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278