Hvem er det, som har overtaget den militære kontrol med det nordlige Mali?
Dét spørgsmål er der flere svar på. Og lige så mange tolkninger. Men en kendsgerning er, at kræfter i EU, Vestafrika, USA og FN's Sikkerhedsråd vil bruge islamisters militære fremgange i området til at indlede en udenlandsk invasion for at smide islamisterne ud.
Der er en dyb vrede i Nordmali
Jeremy Keenan
Det hele startede med et tuareg-oprør i januar 2012 i Nordmali. Tauregerne kalder området, der er to gange så stort som Frankrig, for Azawad og erklærede sig som en uafhængig stat tre måneder efter oprøret. Tuaregerne udgør omkring én million ud af Malis samlede indbyggertal på 14,5 millioner.
- Dødsfald, tortur og fængsling af mistænkte tuareg-oprørere har efterladt dyb vrede i store dele af den nordlige befolkning, fortæller Jeremy Keenan, professor i social antropologi ved School of Oriental og African Studies i London, til tv-stationen Al Jazeera.
Siden uafhængigheden i 1960 har tuaregerne i Mali gjort oprør mod den centrale regering i 1962-64, i 1990'erne og mellem 2006-09.
MNLA-oprørere
Dette års oprør blev ledet af den nationale bevægelse for Befrielse af Azawad (MNLA), der blev dannet af tidligere oprørere og et betydeligt antal svært bevæbnede tuareger, som kæmpede i den libyske borgerkrig sidste år.
- Inden for et par uger blev MNLA styrket af unge tuareger, der som rekrutter i Malis hær deserterede og sluttede sig til oprøret, fortæller Jeremy Keenan.
Oprørerne, der også talte islamister, tog kontrol med to tredjedele af Mali i forvirringen før, under og lige efter et militærkup mod Malis præsident.
Malis regeringshær flygtede i panik mod syd uden større kampe. Her er hovedstaden Bamako centrum. I syd bor 90 procent af befolkningen,.
Islamister
Men denne sommer overtog flere stærkt islamistiske grupper den militære kontrol over Nordmali. Af uforklarlige årsager.
Det drejer sig blandt andet om gruppen Ansar Dine, MUJAO og AQIM (Al-Qaeda i det islamiske Maghreb)
Det er ifølge FN kommet til afbrændinger af kirker, moskeer, steninger af utro og afhugning af hænder for tyveri.
Ifølge Lise Blom, forkvinde for Venskabsforeningen Danmark Mali, stammer kun få islamister oprindeligt fra Mali.
- De fleste er salafister fra Algeriet. Og der er salafister fra Europa, Pakistan og arabiske lande, siger hun til Arbejderen og tilføjer, at islamisterne hele tiden har været med i oprøret ved siden af tuareg-militserne, der nu er udmanøvreret. Og Islamisterne samarbejder.
Lise Blom beretter, at Ansar Dine dog netop nu forhandler separatfred med Mali-regeringen.
Hun siger, at de fleste i det sydlige Mali imidlertid støtter en international invasion.
- Befolkningen i Mali har længe efterspurgt international hjælp til at bekæmpe islamisterne, som truer med at besætte hele landet og indføre sharia.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278