De rådgivere og eksperter, som den globale elite omgiver sig med, leverede en rapport op til elitens årlige træf i Davos i Schweiz i forrige uge. Her træffer toppen af erhvervslivet politiske ledere og internationale institutioner som FN, Verdensbanken og valutafonden IMF.
Rapporten fra World Economic Forum (WEF) præsenterer en række trusler mod den herskende verdensorden.... eller en række muligheder for at omstyrte den herskende orden, som nogle ville anskue sagen. De svage økonomiske fremtidsudsigter og den voksende ulighed betyder nemlig voksende mistro til den herskende elite.
Sammen med denne rapport udsendte WEF også en geopolitisk rapport "Sårbare Eliter", der kan ses som et supplement. Den konkluderer, at mens verdens rigeste er kommet ud af krisen uden skrammer, så har middelklassen oplevet "tilbagegang i sin levestandard, selv i de udviklede lande". De dystre fremtidsudsigter har fjernet folks tillid og støtte til de politiske eliter, "hvis handlinger sjældent bliver forstået eller godkendt".
Hvor stor er sandsynligheden for øget økonomisk ulighed, og hvordan vil mennesker reagere på det?
Sådan lyder et spørgsmål, som rapporten giver et bud på.
Falske oplysninger, som spredes på sociale netværk, kan brede sig som en skovbrand til den anden side af jorden.
Klaus Schwab, grundlægger af World Economic Forum
Hvor stor er faren for udbredt mangel på drikkevand, og hvordan vil mennesker reagere? Hvor stor er faren for at centrale dele af det økonomiske system bryder sammen, og hvad vil det udløse?
Det er to andre spørgsmål med tilhørende bud på svar, som rapporten blandt meget andet byder på.
1000 personer har bidraget med deres kvalificerede vurdering af, hvordan det går med uligheden, med udledning af CO2 og global opvarmning, med menneskers adgang til rent vand, med løsningen af opgaverne knyttet en stadig ældre befolkning og 45 andre spørgsmål.
Uligheden vil vokse
Blandt alle 50 spørgsmål, så mener eksperterne, at den mest påtrængende trussel mod global stabilitet er "alvorlig ulighed i indkomst". Mangel på vand, mangel på fødevarer og klimaforandringer er andre akutte trusler.
Men eliten har ikke kun spurgt sine eksperter, hvilke trusler, der lurer, og hvor stor sandsynligheden er for, at truslen bliver til virkelighed. Eliten vil også vide, hvor store konsekvenserne bliver. Hvordan reagerer mennesker på den ene og den anden begivenhed?
For den formulerede hensigt med rapporten er tilsyneladende ikke først og fremmest at løse problemerne men at håndtere konsekvenserne af dem:
"... vores hyperforbundne verden kræver, at vi øger vores modstandsevne over for de mange globale risici, som truer", skriver grundlæggeren af Verdens Økonomiske Forum (WEF), Klaus Schwab. Det er WEF, der er organiserer mødet i Davos.
Klaus Schwab sætter i sit forord til rapporten fokus på noget, som han og rapportens forfattere mener, er særdeles kritisk, nemlig at internettet og andre former for massekommunikation sætter mennesker i hele verden i forbindelse med hinanden, gør det hurtigt, og at det kan have ukontrollable følger:
"Falske oplysninger, som spredes på sociale netværk, kan brede sig som en skovbrand til den anden side af jorden", skriver Klaus Schwab.
"Sårbare Eliter" siger der mere direkte:
Hurtige nyheder og sociale medier "tillader, at dissidentbevægelser vokser frem uden advarsler", og de skaber nye udfordringer for dem, som leder", skriver eksperterne og fortsætter:
"Afsløringer af elitens korruptino og dobbeltmoral kan vække folk til gadeprotester eller til og med revolutioner".
Skalaen går til 5
De 1000 indsamlede vurderinger bliver omsat til sammenlignelige størrelser med en skala fra 0 til 5, hvor 0 er "helt usandsynlig", og 5 er "det vil helt sikkert ske". Trusler, som vurderes til at ligge mellem 4 og 5, kan betegnes som det røde felt.
Den trussel, der scorer højest med 4,2 er "alvorlig ulighed i indkomst".
Øget udledning af drivhusgasser ligger på 3,9 og kronisk økonomisk ubalance ligger samme sted.
Undersøgelsen vurderer også på en skala fra 0 til 5, hvor alvorlige konsekvenserne bliver af en begivenhed.
Og her er den største fare, at centrale dele af det økonomiske system bryder sammen.
Summen af de 1000 svar placerer denne trussel i det røde felt med karakteren 4,1 - altså tæt på maksimalt alvorlig for den eksisgterende verdensorden.
Af rapportens tekst fremgår det, at euroens eller dollarens sammenbrud ville være eksempler på, at 'centrale dele af det økonomiske system bryder sammen'.
"Den globale økonomiske situation er skrøbelig... Det vil tage år med samordnet politisk og økonomisk indsats før gælden i USA, i Japan og i mange af eurozonens lande er bragt ned og stabiliseret", skriver rapportens forfattere.
Folkelig opstand i Europa anses ikke for usandsynlig:
"I betragtning af protesterne mod nedskæringpolitiken i eurozonen, kan valg af "nægter"-regeringer føre til økonomisk paralysering og bringe eurozonekrisen op i det røde felt og potentielt destabilisere det globale finansielle system, som i forvejen ikke nyder tillid", lyder advarslen i rapporten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278