Et flertal af vælgerne i EU mener, at det er realistisk at tro, at EU vil falde sammen inden for 10-20 år.
Støtten til EU-medlemskabet er på det højeste niveau siden 1983, men alligevel frygter et flertal, at EU kan falde sammen.
Mark Leonard, ECFR
Det viser en meningsmåling, foretaget af YouGov. Målingen er bestilt af tænketanken European Council on Foreign Relations (ECFR). YouGov har spurgt vælgere i 14 lande, hvordan de ser på fremtiden for Unionen.
Meningsmålingen fra YouGov blev lavet, en lille uge før EU-parlamentsvalget blev afholdt søndag.
Vil brase sammen
Meningsmålingen viser, at 58 procent af vælgerne i Frankrig tror, at EU vil kollapse. I Slovakiet gælder det for 75 procent. Samlet set tror et flertal i Rumænien, Polen, Italien, Grækenland, Tjekkiet, Ungarn, Holland, Tyskland og Østrig, at Unionen vil brase sammen.
>> LÆS OGSÅ: EU’s arbejdere får ikke del i opsvinget
I Danmark tror 43 procent, at EU vil falde sammen. I Sverige er tallet 44 procent og i Spanien 40 procent. Kun i disse tre lande er tallet under 50 procent.
Mark Leonard fra ECFR er rystet:
– Støtten til EU-medlemskab er på det højeste niveau siden 1983 i EU-landene i gennemsnit, men alligevel frygter et flertal af vælgerne, at EU kan falde sammen, siger han til det britiske dagblad The Guardian.
>> LÆS OGSÅ: EU krænger mod højre med kurs mod krig
Rådgivere for ECFR tæller blandt andet den tidligere svenske statsminister Carl Bildt og eksminister fra Danmark Lykke Friis.
Kommer krigen til EU?
Ikke nok med den lave tiltro til EU's overlevelsesevne. I Frankrig og Polen mener en tredjedel af vælgerne, at en krig mellem to eller flere EU-lande er realistisk i fremtiden. I Tyskland er tallet 27 procent.
Blandt de unge hollandske vælgere mellem 18-24 år frygter 51 procent en krig indenfor EU's grænser. I Rumænien er tallet 49 procent.
Seneste meningsmåling fra Eurobarometer viser, at to tredjedele af alle europæerne har positive følelser over for EU. Det er det højeste tal siden 1983.
>> LÆS OGSÅ: Brexit har åbnet for at Spanien kan se en vej ud af EU
Men i december 2017 gennemførte YouGov en meningsmåling, der viste, at der ikke er flertal for Europas Forenede Stater i noget europæisk land – end ikke i Tyskland, hvor kun 30 procent støttede ideen.
I Danmark støttede 12 procent ideen om Europas Forenede Stater, mens 48 procent var imod.
Undersøgelsen kom omtrent to år efter, at EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker, EU-parlamentets præsident Donald Tusk, Euro-gruppens præsident Jeroen Dijsselbloem, Den Europæiske Centralbanks chef Mario Draghi samt EU-parlamentets formand Martin Schulz i 2015 fremkom med et konkret forslag om mere union og fælleseuropæisk statsdannelse.
Konkret foreslog de at afskaffe de nationale parlamenters magt inden 2025.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278