– EU-kommissionen tror, de kan bestemme alt, rykke briterne rundt i den tro, at alle er afhængige af dem.
Hvis EU ønsker et godt forhold til briterne, hvorfor presser de sådan på?
Lave Knud Broch, brexitekspert
Sådan siger brexiteksperten Lave Knud Broch, der er medlem af Folkebevægelsen mod EU’s landsledelse og forretningsudvalg, oven på de seneste dages massive pres på Storbritannien i de afgørende brexitforhandlinger.
Forhandlingerne skal afgøre, om det er muligt at lave en aftale i sidste øjeblik. Eller om det bliver et ”hårdt brexit” uden en aftale mellem parterne fra 1. januar.
31. december udløber en overgangsperiode, som parterne blev enige om sidste år. Det betyder, at Storbritannien forlader EU's indre marked.
Brud på traktat
EU-kommissionen mener, at premierminister Boris Johnson og hans regering har brudt udtrædelsestraktaten mellem de to parter med et lovforslag, der ikke overholder en del af bestemmelserne, blandt andet den nordirske grænse.
Udtrædelsesaftalen med EU betyder, at der indføres andre toldregler i Nordirland end i resten af Storbritannien. Disse regler er ifølge EU nødvendige for at undgå en "hård grænse" mellem Nordirland og EU-landet Irland.
> LÆS OGSÅ: Boris Johnson vil forbyde at forlænge brexitaftalen efter 2020
Den britiske regering siger, at dens lovforslag om at se bort fra visse dele af udtrædelsesaftalen og dets kapitel om Nordirland er nødvendig for at beskytte det indre marked i selve Storbritannien.
Boris Johnson led i mandags nederlag i det britiske Overhus. De udpegede medlemmer af Overhuset – der overvejende er tilhængere af EU – afviste med stort flertal regeringens lovforslag, skriver BBC.
Men Boris Johnson og regeringen fastholder forslaget og vil fremsætte det igen, fremgår det af TV-stationen Sky News.
Bøder fra EU?
EU-kommissionen kritiserer, at den britiske regering ikke har reageret på en åbningsskrivelse, og overvejer at sende en såkaldt begrundet skrivelse, der skærper tonen.
Når Kommissionen indleder en sag om brud på en traktat mod et medlemsland, sender den som det første en åbningsskrivelse, hvor den forelægger problemet for medlemslandet. Medlemslandet kan så fremsætte sine bemærkninger til åbningsskrivelsen inden for en frist på normalt to måneder.
Hvis Kommissionen fortsat mener, at EU-reglerne overtrædes, fremsætter den en begrundet udtalelse, hvor den præciserer, hvad der er galt med national ret sammenlignet med EU-retten. Bliver den heller ikke besvaret tilfredsstillende for EU, kan EU-kommissionen gå til EU-domstolen, som i yderste konsekvens kan udstede store bøder.
Dét får Lave Knud Broch til at forsvare Storbritannien.
– EU-kommissionen har storhedsvanvid overfor briterne. Jeg kan godt forstå, at briterne siger fra. EU-kommissionen mangler simpelthen realitetssans.
– Hvis EU ønsker et godt forhold til briterne, hvorfor presser de sådan på? De kan ikke sådan bare indkræve penge, siger Lave Knud Broch til Arbejderen og tilføjer, at EU-kommissionen egentlig burde gå til Den Internationale Domstol i Haag, hvis de vil forsøge at presse Storbritannien på dén front.
Fisk og Nordirland
Konkret har forhandlingerne mellem Storbritannien og EU-kommissionen længe kredset om statsstøtte og fiskerettigheder.
– Mange EU-lande er afhængige af, at de får lov til at fiske i britiske farvande og eksportere til det store britiske marked. Danmark er også afhængig af eksport til landet, siger Lave Knud Broch til Arbejderen.
Han vurderer, at spørgsmålet om toldgrænsen til Nordirland er et kernespørgsmål.
EU-kommissionen frygter, at den irske fredsaftale vil komme i fare, hvis Nordirland og Irland i fremtiden bliver skilt med en fysisk grænse og grænsekontrol, der gør rejser og transport af varer besværlig.
Derfor indgik EU og Storbritannien sidste år en aftale om at holde grænsen åben og til gengæld indføre toldkontrol af varer mellem Nordirland og resten af Storbritannien.
– Men jeg kan egentlig godt forstå briterne. Det ville da også være underligt at tænke sig til, at Danmark indførte en ekstra grænse mellem Sønderjylland og resten af landet, mener EU-modstanderen.
Han synes, at EU-kommissionen må besinde sig.
– Når de store følelser har lagt sig i Bruxelles, melder realiteterne sig på banen. Storbritannien er et stort marked for EU. Tysk eksport af biler til Storbritannien tæller for eksempel 800.000 styk om året. Det er mange arbejdspladser, og dét ved EU-kommissionen godt, slutter Lave Knud Broch.
Webinar om brexit
Folkebevægelsen mod EU inviterer til webinar live på bevægelsens Facebook-side den 14. november klokken 12:00-14:00. Blandt andet vil Henrik Overgaard-Nielsen fra det britiske Brexit Party holde oplæg om situationen i Storbritannien efterfulgt af advokat og journalist Bjørn Elmquist, der vil tale om de danske mainstreammediers "skæve" dækning af brexit.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278