55 projekter, der fremmer gas og andre fosile brændsler overalt i Unionen, skal opføres på EU's liste over såkaldte Projects of Common Interest (Projekter af Fælles Interesse).
Det mener EU-kommissionen, der netop har offentliggjort listen, der er en opgørelse over fælles EU-projekter indenfor eksempelvis transport og energi, der skal prioriteres højt.
Hvis EU-kommissionen og medlemsstaterne fortsætter med at investere i gas-infrastruktur, vil det binde os til fossile brændsler i årtier.
Colin Roche, Friends of the Earth
Projekter på listen over fælles EU-projekter har gode muligheder for at få støtte fra den 225 milliarder kroner store “Connecting Europe Facility”-fond.
På listen over projekter, der skal prioriteres højt i EU, er blandt andet to enorme rørledninger, der skal transportere gas til EU fra Azerbaijan og fra landene ved det østlige Middelhav.
Med på listen er også flere såkaldte LNG-terminaler, der skal bruges til at tage imod importeret gas – især skifergas fra USA.
Formanden for den nye EU-kommission Ursula von der Leyen har siden sin tiltræden haft travlt med at fremstille den nye Kommission som klimavenlig, med løfter om at EU skal være CO2-neutral inden år 2050, og hun har lovet at fremsætte en “Green Deal” for Europa i løbet af hendes første 100 dage som formand.
Men det gør ikke det store indtryk hos miljøbevægelserne Friends of the Earth Europe og Food & Water Europe. Her raser man over, at EU-kommissionen vil binde EU til et fossilt brændstof som gas i stedet for at afvikle de fossile brændstoffer.
“Gennemsyret af gasindustriens interesser”
– Hvis EU-kommissionen og medlemsstaterne fortsætter med at investere i gasinfrastruktur, vil det binde os til fossile brændsler i årtier. Eksempelvis har de nye LNG-terminaler, som EU-kommissionen vil støtte, en levetid på 50 år. Det betyder, at støtten til fossile brændsler sandsynligvis vil fortsætte i årtier, advarer Colin Roche fra Friends of the Earth.
Han kalder listen med projekter for “en hån mod EU's løfter om et klimaneutralt Europa”.
Nu sætter Friends of the Earth Europe og Food & Water Europe deres lid til, at EU-parlamentet vil afvise EU-kommissionens liste.
EU-parlamentet har to måneder til enten at godkende eller afvise EU-kommissionens liste. EU-parlamentet kan kun tage stilling for eller imod listen. Parlamentet kan ikke afvise individuelle projekter og eksempelvis tage gasprojekterne af listen.
De to miljøorganisationer mener, at EU-parlamentets “klimatroværdighed” er på spil.
– Medlemmerne af EU-parlamentet må afvise yderligere EU-støtte til beskidte gasprojekter. EU-kommissionens liste er baseret på en uigennemsigtig proces, der er gennemsyret af gasindustriens interesser, siger Frida Kieninger fra Food & Water Europe.
Gasterminaler
Det er ikke kun gasrørledninger, som EU-kommissionen har sat på sin støtteliste. Man vil også støtte udbygningen af såkaldte LNG-terminaler i Grækenland, Cypern, Polen, Irland og Kroatien.
EU vil blandt andet hælde 975 millioner kroner fra Unionens fond til regionalstøtte i LNG-gasterminalen i Swinoujście, Polen.
Herudover vil EU også støtte opbygningen af to kontroversielle LNG-anlæg i Kroatien og Irland, der skal sikre import af skifergas fra USA til EU.
– Det er svært at se, hvorfor Shannon LNG-terminal (i Irland, red.) er opført som et såkaldt “projekt af fælles interesse” – det forbinder ikke resten af Europa, og det er ikke blevet undersøgt for sine konsekvenser for klimaet. Projektet er i USA's fossilindustris interesse – ikke Europas befolknings, siger Kate Ruddock fra Friends of the Earth i Irland.
Trodser lokale protester og retssag
EU vil også oprette en LNG-gasterminal i Kroatien.
Gasterminalen skal ligge ved den lille ø Krk i Adriaterhavet. EU er klar til at kaste 765 millioner kroner i projektet – samt betale halvdelen af den gasledning, der skal forbinde LNG-terminalen på øen med det eksisterende gasledningssystem på fastlandet i Kroatien.
>> LÆS OGSÅ: Kroatisk ø siger nej til EU-støttet gasprojekt
Gasterminalen og olieledningen spænder dog ben for de lokale indbyggeres planer om at omdanne øen til 100 procent vedvarende energi. Noget som de lokale myndigheder har udarbejdet en detaljeret plan for.
Nu har borgere og miljøbevægelser organiseret sig i kampagnen Kontra LNG for at få stoppet projektet.
– Hvad skal Kroatien med et nyt, stort gasprojekt i en tid med klimakrise, og hvor efterspørgslen på gas er faldet med 20 procent i Kroatien, spørger Marija Mileta fra Friends of the Earth Kroatien.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278