05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-modstand styrket efter valg

Valg i Island

EU-modstand styrket efter valg

De partier, der regerede Island op til det økonomiske sammenbrud i 2008, har vundet flertal ved valget. De er imod EU-medlemsskab, men for kapitalens fri bevægelighed.

Vinderne af valget i Island gør klar til at danne regering. Det er lederen af Selvstændighedspartiet Bjarni Benediktsson (th) og lederen af Fremskridtspartiet Sigmundur Gunnlaugsson.
FOTO: Halldor Kolbeins/AFP/ScanpixDenmark
1 af 1

De EU-skeptiske partier på Islands konservative og liberale fløj vandt lørdagens valg.

Valgresultatet "sætter spørgsmålstegn ved forhandingerne med EU om optagelse", skriver netavisen EU-observer.

Det konservative Selvstændighedsparti fik 26,7 procent af stemmerne og 19 mandater i Altinget. Det liberale midterparti, Fremskridtspartiet, fik 24,4 procent og også 19 pladser.

De to partier får dermed 38 ud af 63 pladser og danner regering. 

Den hidtidige centrum-venstre regering med Socialdemokrater og partiet Venstre-Grønne får henholdsvis ni og syv mandater i Altinget. Det er en halvering.

De islandske vælgere er i vildrede, hveranden vælger har skiftet parti.

Den afgående socialdemokratiske statsminister Johanna Sigurdardottir er skuffet. Hun mener, at hendes regering bliver uretfærdigt straffet for at have ført en politik, der har "vendt landets økonomiske situation".

I 2009 overtog Socialdemokraterne og de Venstre-Grønne regeringsmagten, efter at Selvstændighedspartiet havde haft regeringsmagten under landets økonomiske sammenbrud i efteråret 2008 på grund af finansspekulation.

De to partier indledte samtidig forhandlinger med EU om optagelse, selvom et flertal i befolkningen var imod et EU-medlemskab. Denne modstand er ikke blevet mindre. Den seneste meningsmåling viser ifølge EUobserver, at kun 25 procent af befolkningen støtter medlemskab af EU.

Så "valget er et 'comeback' for de partier, der af mange får skylden for Islands økonomiske nedsmeltning i 2008", skriver BBC. Partierne vil ophæve den kontrol med kapitalbevægelser, som Johanna Sigurdardottirs centrum-venstreregering indførte.

Valganalyser viser, at de islandske vælgere er i vildrede. Hver anden vælger i Island har ved dette valg stemt på et andet parti, end det de stemte på ved valget i 2009, beretter Financial Times. Mange har stemt på de to vindende partier, fordi de lover lettelse af den belastende boliggæld og lavere skat. Den afgående regering kritiserer, at ingen af pertierne har anvist, hvordan de vil finansiere løfterne.

Og de fire traditionelle partier fik i 2009 90 procent af stemmerne. Denne gang har disse fire partier kun fået 75 procent af stemmerne. De resterende stemmer er gået til nye partier, hvoraf to kommer i Altinget.

Lys Fremtid, som er tilhænger af EU, fik 8,2 procent af stemmerne og seks mandater. Piratpartiet, sneg sig lige over spærregrænsen på fem procent og får tre mandater.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2013 - 20:45   29. apr. 2013 - 21:00

Island

se@arbejderen.dk
Valgresultat
  • Selvstændighedspartiet: 26,7 procent (en stigning på tre procent), 19 mandater
  • Fremskridtspartiet: 24,4 procent (en fremgang 9.6 procent), 19 mandater 
  • Socialdemokratiet: 12.9 procent (tilbagegang på 16.9 procent), 9 mandater 
  • Venstre-Grønne: 10,9 procent (tilbagegang på 10.8 procent), 7 mandater
  • Lys Fremtid: 8,2 procent (nyt parti), 6 mandater
  • Piratpartiet: 5,1 procent (ny parti), 3 mandater