23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fatah og Hamas indgår aftale om forsoning

Spinkelt håb om enhed i Palæstina

Fatah og Hamas indgår aftale om forsoning

De palæstinensiske grupper, Fatah og Hamas, har underskrevet forsoningsaftale. Palæstinensere håber på enheden. Israel og USA raser.

Håbefulde palæstinensere i Gaza fejrer forsoningsaftalen mellem Hamas og Fatah onsdag i sidste uge.
FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix
1 af 1

Forsigtig optimisme. Det er den fremherskende opfattelse af den fredsaftale mellem de to største palæstinensiske fraktioner, der blev underskrevet onsdag i sidste uge.

Det er en drøm for enhver palæstinenser. Vi håber, at det lykkes.
Mia Munasira, palæstinenser

Aftalen skal afslutte mere end syv års politisk splittelse mellem Fatah og Hamas. Fatah regerer på Vestbredden og Hamas i Gaza. Forud er gået samtaler i både Kairo og golfstaten Qatar.

Ifølge det palæstinensiske Maan News har FN, Rusland, EU og Iran støttet fredprocessen mellem de to grupper. Mens USA og Israel er imod aftalen, hvis hovedindhold er følgende:

  • Hamas og Fatah skal inden fem uger danne en samlingsregering. Den skal bestå af ministre udenfor parlamentet, valgt af de to partier.
  • I løbet af seks måneder skal der udskrives valg i Gaza og på Vestbreddden til parlamentet og præsidentposten.
  • Hamas og Islamisk Jihad skal ind i palæstinensernes befrielsesorganisation PLO.
  • Hamas og Fatah skal løslade politiske fanger fra den anden organisation.
  • Det palæstinensiske parlament skal i gang igen med alle parter inkluderet.

Krav til fredsforhandlinger

Hamas og Fatah har i årevis gjort forsøg på national forsoning, senest i 2012 da de underskrev to aftaler – én i Kairo og en efterfølgende én i Doha – som endnu ikke er blevet først ud i livet.

Hamasleder Ismail Haniyeh forsikrede om aftalens styrke på en pressekonference.

– Dette er en god nyhed til vores folk – splittelsens tid er forbi, sagde han.

Fatah-lederen Azzam al-Ahmad replicerede ifølge Maan News.

– Ingen af parterne vil acceptere en genoptagelse af forhandlingerne med Israel uden klare retningslinjer. Forhandlingerne blev afbrudt som følge af israelsk uforsonlighed og amerikansk støtte hertil.

Forsigtighed på gaden

Stemningen ovenpå fredsaftalen mellem Hamas og Fatah er ifølge netportalen Al-Monitor.com dog forsigtig på gaden i Ramallah på Vestbredden, centrum for det palæstinensiske selvstyre.

–  Vi håber, at det lykkes, og det er en drøm for enhver palæstinenser, men efter min mening, så tror jeg ikke, at det vil lykkes. Dette er ikke den første forsoning, der er opstået. Det mislykkedes for et par år siden. Jeg frygter, at det blot er blæk på papir, siger  Mia Munasira, studerende fra det lokale Birzeit-universitetet, til netportalen Al-Monitor.com.

En taxachauffør i Ramallah, der udtaler sig på betingelse af anonymitet, siger, at forsoning ikke vil lykkes, ene og alene fordi "Israel vil have det til at mislykkes.

– Vi ønsker enhed og forening, men der er et stort pres fra USA og Israel, siger han.

Israel: Det er terrorstøtte

Hans frygt bliver bekræftet af Israels premierminister Benjamin Netanyahu, der søndag stoppede fredsforhandlingerne med det palæstinensiske selvstyre. Forhandlingerne startede for ni måneder siden på initiativ fra USA's udenrigsminister John Kerry. Straks da Hamas-Fatah-aftalen blev skrevet under, angreb israelske fly det nordlige Gaza og sårede 12 palæstinensere, herunder to børn.

– Hamas er en morderisk terrororganisation, der opfordrer til at ødelægge Israel. Fatah valgte at lave en pagt med folk, der forpligter sig til vor ødelæggelse, sagde Netahyahu til den amerikanske tv-station Fox News.

Israel og dets støtter i Vesten kræver, at Hamas anerkender Israels eksistens som en jødisk stat. Til sammenligning har Israel aldrig anerkendt den palæstinensiske stats ret til eksistens.

Israel torpederede selv de seneste fredsforhandlinger ved ikke at frigive de sidste 26 palæstinensiske fanger som aftalt i juli 2013. Israel har også bygget bosættelser på den besatte Vestbred under selve forhandlingerne. Desuden truer Israel atter med at tilbageholde palæstinensiske skatteindtægter.

USA og EU reagerer

USA er også imod aftalen mellem Hamas og Fatah.

– Aftalen er skuffende. Det er svært at se, hvordan Israel kan forventes at forhandle med en regering, der ikke tror på Israels ret til at eksistere, sagde Jane Psaki, talskvinde for USA's udenrigsministerium, ifølge tv-stationen CNN.

Hun og antydede samtidig, at USA's årlige støtte til de palæstinensiske myndigheder på 400 millioner dollars kan være i fare.

En række Demokrater og Republikanere i Kongressen er på vej med en lov, der stopper USA's støtte til palæstinenserne, skriver Los Angeles Times.

Både EU og USA har sat Hamas på deres terrorlister.

Dog mener Michael Mann, talsmand for EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, at den aktuelle Hamas-Fatah-aftale kan gavne .

– EU har konsekvent opfordret til inter-palæstinensisk forsoning. Enheden er et vigtigt element for en fremtidig palæstinensisk stat og for at nå en tostatsløsning med Israel, siger han ifølge AFP.

Han mener, at fortsatte fredsforhandlinger med Israel "har topprioritet".

Pres fra neden for aftale

Netportalen Electronic Intifada fremhæver, at fredsaftalen mellem Fatah og Hamas tilsyneladende er blevet til efter stort pres fra befolkningerne i Gaza og Vestbredden.

Her er situationen desperat. I månedsvis har Hamas kun været i stand til at betale sine 47.000 offentligt  ansatte halvdelen af deres løn. Og Egyptens nye veststøttede regime har spærret grænsen til Gaza, og myndighederne har ødelagt de 1583 tunneler ind til Gaza, der brød Israels belejring. 

På Vestbredden er det palæstinensiske selvstyre i stigende omfang afhængig af støtte fra USA, EU og andre donorer. Overalt er der høj arbejdsløshed og nød.

Bageren Bassam Ahmed fra Ramallah fortæller Al-Monitor.com, at situationen er uudholdelig.

– Forsoning er godt for det palæstinensiske folk, og alle understøtter det. Forhåbentlig vil det fortsætte. Men vi er bange og tøvende, fordi vi frygter, at det vil mislykkes.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. maj. 2014 - 16:32   02. maj. 2014 - 16:43

Palæstina

Anders Fenger
Skribent
Tidslinje: Palæstina besat
  • 2013: Fredsforhandlinger mellem Israel og den palæstinensiske selvstyremyndighed starter juli-august. Mægler, John Kerry, USA's udenrigsminister.
  • 2011-2012: Dødvande i fredsforhandlingerne.
  • 2010: Israel nægter at forlænge et 10-måneders stop for bosættelser. Palæstinenserne afviser derfor at forhandle fred.
  • 2002: Køreplanen for Fred, foreslået af kvartetten bestående af USA, EU, Rusland og FN. Støtte til en uafhængig palæstinensisk stat side om side med Israel til gengæld for palæstinensiske demokratiske reformer samt at afstå fra at bruge terror.
  • 2001-03: Israels kampvogne lægger Arafats og selvstyrets hovedkvarter i Ramallah i ruiner.
  • 2000: Anden Intifada starter blandt palæstinenserne. Camp-David-forhandlingerne bryder sammen på spørgsmålet om det besatte Østjerusalem, som palæstinenserne ønsker som hovedstad. Israel og USA lægger ansvaret for sammenbruddet på palæstinenserne.
  • 1998: Wye River-aftalen. USA, Israel og palæstinenserne beslutter en israelsk tilbagetrækning fra 13 procent af Vestbredden, men Israel aflyser hurtigt tilbagetrækningen kort efter.
  • 1996: Benyamin Netanyahu bliver premierminister. Oslo-processen lægges på is.
  • 1995: Oslo II-aftalerne fastlægger anden fase i etableringen af det palæstinensiske selvstyre. Opdeling af Vestbredden i område A, B og C.
  • 1994: Med USA's udenrigsminister Warren Christopher som mægler accepterer begge parter en udstrakt demilitarisering af Golanhøjderne og udstationeringen af internationale observatører hér. Fredsaftale mellem Jordan og Israel, der normaliserer forholdet mellem de to lande og løses territoriale stridigheder.
  • 1993: Oslo-aftalerne. Yassir Arafat anerkender på vegne af PLO Israels ret til at eksistere. I løbet af fem år skal der oprettes et palæstinensisk selvstyre på Vestbredden og i Gaza, herefter skal Israel ud af de besatte områder ifølge FN-resolutioner 242 og 338. Israel får ret til at kontrollere palæstinensernes handel med omverdenen.
  • 1991: Fredsforhandlinger i Madrid arrangeret af den spanske regering og sponsoreret af USA og Sovjetunionen skaber grundlaget for fredsprocessen.
  • 1987: Første Intifada. Mellem 1987 og 1993 øger Israel antallet af bosættere med 136 procent.
  • 1979: Fredsaftale Israel-Egypten.
  • 1978: Under Camp David-aftalerne presser USA Egypten til at anerkende Israel. Stærke protester i den arabiske verden og blandt palæstinenserne. Aftalen betyder også fredsløsning mellem Egypten og Israel og israelsk tilbagelevering af Sinaiørkenen.
  • 1974: PLO erklærer, at de vil befri palæstinensisk territorium og oprette en uafhængig national myndighed i alle dele af det palæstinensiske territorium.
  • 1973: Fredsforhandlinger i Genève arrangeret af USA og Sovjet. PLO må ikke deltage.
  • 1970: USA's Rogers-plan om at løse blandt andet Israel-Egypten-problemer og det palæstinensiske flygtningespørgsmål. Israel afviser aftalen.
  • 1969: Yassir Arafat bliver leder af PLO (Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation).
  • 1967: Israel erobrer Sinai fra Egypten, resten af Palæstina og Syriens Golanhøjder.
  • 1949: Israel erobrer 78 procent af Palæstina. 700.000-800.000 palæstinensere bliver etnisk udrenset.
  • 1948: Israel oprettes.
  • 1947: FN vedtager at dele Palæstina.
  • 1922: Første folketælling i Palæstina: 757.182 indbyggere, heraf 11 procent jøder.

Kilder: Leksikon.org, BBC, CNN

Hamas
  • Hamas er en fundamentalistisk islamisk bevægelse, som leder Gaza.
  • Hamas er ikke med i PLO.
  • I 2004 trak Hamas sig ud af Den Anden Intifadas blodige krig mod den israelske hær og valgte i stedet at stille op som et politisk parti til valg.
  • Hamas får flertal i det palæstinensiske parlament i 2006 med 44,45 procent af stemmerne mod den anden store politiske gruppering – Fatahs – 41,43 procent.
  • Hamas-regeringen bliver ikke anerkendt af Fatah, Mellemøst-kvartetten af USA, Rusland, EU og FN – og sanktioner blev indført.
  • Juni 2007 udbryder væbnede sammenstød mellem Hamas og Fatah.
  • Hamas overtager Gaza, og Fatah dominerer Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden.
  • I 2014 går Hamas og Fatah sammen om en enhedsregering, men Israel saboterer dens arbejde.