Adskillige medlemmer af Filippinernes kongres og senat var involveret, da en omfattende korruptionsskandale blev afsløret i sommer.
Det har ført til massive protester i hele landet og krav om en ændring af det Filippinernes finanslov. Blandt kravene er en afskaffelse af den udskældte Priority Development Assistance Fund, også kaldet "pork barrel".
Men ifølge den filippinske professor Jose Maria Sison er det ikke tilstrækkeligt. Hele det politiske system, inklusive præsident Benigno Aquino III, er gennemsyret af korruption. Men en begrænsning af korruptionen vil ikke ændre på den ekstreme fattigdom, som præger det filippinske samfund.
På trods af kraftig vækst i den filippinske økonomi stiger fattigdommen.
- Det er ikke nok at komme af med "pork barrel"-systemet og Aquino og hans medskyldige, siger Sison i et interview med organisationen National Democratic Front of the Philippines, NDFP.
Sison, som var med til at grundlægge det filippinske kommunistparti i 1968, lever i dag i eksil i Holland. Hans budskab er klart. Der er brug for at grundlæggende opgør med hele det eksisterende system i Filippinerne.
Falske NGO'er
Omdrejningspunktet for sommerens skandale er den såkaldte Priority Development Assistance Fund, PDAF.
PDAF er en skønsmæssig bevilling som stilles til rådighed for hvert enkelt medlem af henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet. Den enkelte politiker råder altså over et engangsbeløb, som vedkommende kan benytte efter eget skøn. Der findes flere af denne type bevillinger i den filippinske finanslov, og de har fået betegnelsen "pork barrel".
Sommerens skandale drejer sig om korruption med PDAF-bevillinger for ti milliarder filippinske pesos over ti år. Det svarer til omkring 1,2 milliarder kroner. Forretningskvinden Janet Lim-Napoles står anklaget som bagmand, og flere kongres- og senatsmedlemmer er ligeledes anklaget i sagen.
Formålet med PDAF-midlerne er at finansiere mindre lokale udviklingsprojekter. Som regel står en ikke statslig organisation, NGO, for udførelsen af disse projekter. Den relevante NGO vælges og godkendes af den politiker, som har ansøgt om at få udbetalt pengene.
En af måderne at svindle med PDAF-midlerne har ifølge dagbladet Philippine Daily Inquirer været oprettelse af falske NGO'er.
Folket kan afskaffe "pork barrel"
Sommerens skandale har fyldt de filippinske medier i flere måneder, og massive protester har bredt sig til hele landet.
Den 26. august blev der i landets hovedstad Manila afholdt Million People March. Ifølge Philippine Daily Inquirer anslog arrangørerne, at op mod 400.000 mennesker deltog ved demonstrationen.
Den pensionerede højesteretsdommer Reynato Puno har også taget kampen op mod "pork barrel"-systemet.
- PDAF ødelægger vores demokrati, udtaler han i et interview med Philippine Daily Inquirer. Han vil afskaffe "pork barrel"-systemet ved lov.
Han henviser derfor til landets forfatning fra 1987, som giver folket mulighed for at fremsætte lovforslag til folkeafstemning. Det kræver godkendelse fra mindst ti procent af de registrerede vælgere på nationalt plan og mindst tre procent i hvert distrikt.
Ifølge Puno vil landets ledere arbejde imod en afskaffelse af "pork barrel"-systemet, og det vil derfor ikke være nogen let opgave. Men han advarer samtidig politikerne om at gå imod folkets ønsker. Folk vil gøre oprør, hvis politikerne forhindrer initiativet, siger han til det filippinske dagblad.
Oprøret er nødvendigt
Finansloven for 2014, som blev vedtaget tirsdag den 22. oktober indeholder ingen PDAF-midler. Den kritiseres dog for, at midlerne blot er flyttet til andre dele af finansloven. Utilfredse kongresmedlemmer påpeger således ifølge Philippine Daily Inquirer, at "pork barrel"-systemet er intakt, blot i en anden form.
Jose Maria Sison er positiv overfor Reynato Punos såkaldte folkeinitiativ.
- Det er et fremragende forslag. Det appellerer bredt og har en defineret målsætning om at afskaffe "pork barrel"-systemet, udtaler han til NDFP.
I august kunne Arbejderen fortælle, at den økonomiske vækst i Filippinerne i første kvartal i år lå på 7,8 procent. Samtidig viste en undersøgelse, at andelen af filippinere, som opfatter sig selv som fattige er stigende. Det samme gælder andelen af filippinere som i perioder oplever sult.
Den filippinske økonomi kontrolleres af omkring 50 magtfulde familier. En af disse er præsident Aquinos familie.
Det er kendsgerninger som disse der, ifølge den filippinske professor og kommunist, nødvendiggør et opgør med hele systemet.
- Så længe disse udbyttende klasser fortsat regerer, vil den bureaukratiske korruption fortsætte. Arbejderne og bønderne må smadre de udbyttende klassers bureaukratiske og militære maskineri og oprette et folkeligt demokratisk system.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278