20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flertal kræver mærkning af GMO'er

Monsanto kæmper mod GMO-mærkning

Flertal kræver mærkning af GMO'er

Monsanto har sammen med en række fødevarevirksomheder som Kellogg's, Nestlé, Coca Cola, Kraft, Unilever betalt 20 millioner dollars - cirka 115 millioner danske kroner - for en kampagne mod tvungen mærkning af GMO-fødevarer.

80 procent af fabriksbehandlede fødevarer i USA indeholder GMO'er, oplyser Organic Comsumers Association.
FOTO: beyondpesticides.org
1 af 1

Ifølge en meningsmåling ønsker 93 procent af USA's befolkning, at fødevarer, der indeholder GMO'er - altså gensplejsede organismer, skal mærkes. Men den multinationale GMO-producent Monsanto kæmper med næb og klør imod en obligatorisk mærkningsordning. 

Den 5. november skal der være folkeafstemning i delstaten Washington om GMO-mærkning eller ej. Monsanto har betalt millioner af dollars til en kampagne for at overbevise delstatens vælgere om, at de skal sige nej til tvungen mærkning af fødevarer med GMO'er.

Ifølge en sammenslutning af økologiske forbrugere - Organic Consumers Association - har Monsanto sammen med en række store fødevarevirksomheder som Kellogg's, Nestlé, Coca Cola, Kraft, Unilever betalt 20 millioner dollars - cirka 115 millioner kroner - for en kampagne mod forslaget.

Ensidige GMO-svar

Der ruller tv- og radioreklamer, som anbefaler vælgerne at stemme nej til obligatorisk mærkning. Det vil fordyre fødevarerne, lyder et hovedargument, og GMO'er er ikke sundhedsfarlige, hævder reklamerne.

Desuden har Monsanto og andre producenter af GMO-sæd såsom Dow Chemicals, Bayer, Syngenta og Basf støttet oprettelsen af en hjemmeside, der skal svare på alle spørgsmål, som Washingtons vælgere og folk i hele verden måtte have.

GMO-modstanderne mener, at de har fundet Monsantos 'achilleshæl'.

Katherine Paul fra de økologiske forbrugeres sammenslutning advarer om, at det er GMO-industriens egne utroværdige svar, man får på hjemmesiden.

Forsiden af GMOanswers.com bekræfter, at den i hvert fald forsvarer GMO'er varmt:

"Inden de kommer på markedet er GMO-produkter undersøgt grundigt for at sikre, at de er sikre for mennesker, dyr og miljø. Nutidens GMO'er er de mest undersøgte og efterprøvede landbrugsprodukter i historien", lyder hjemmesidens svar på spørgsmålet om GMO'ers sikkerhed.

De aktive økologiske forbrugere mener, at de har fundet Monsantos 'achilleshæl' med kravet om at få vedtaget tvungen mærkning af fødevarer, der indeholder GMO'er:

"Hvis vælgerne vedtager obligatorisk mærkning i delstaten Washington, samtidig med at lovforslag om mærkning diskuteres eller allerede er vedtaget i staterne Connecticut, Maine og Vermont, så vil det være enden for gensplejsede fødevarer i USA's supermarkeder", skriver Ronnie Cummins fra Organic Consumers Association.

Dødningehoved

Og han noterer sig, at GMO-lobbyister har erklæret, at tvungen mærkning er det samme som at forlange, at "der skal sættes et dødningehoved på" varer, der indeholder GMO'er.

Som det har vist sig i Europa, så fører GMO-mærkning til, at forbrugerne ikke vil købe dem, supermarkeder ikke vil sælge dem, og bønder ikke vil dyrke dem, skriver Ronnie Cummins.

Den 5. november skal vælgerne i Washington stemme om lovinitiativ I-522.

Ved præsidentvalget  den 6. november 2012 stemte vælgerne i Californien om en lov om tvungen mærkning af GMO-fødevarer. Afstemningen endte efter en intensiv kampagne fra GMO-virksomhedernes side med, at 53 procent stemte nej.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2013 - 16:45   13. aug. 2013 - 16:45

Gensplejsning

se@arbejderen.dk