12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rotter dør af gensplejset majs

Fransk forsker advarer:

Rotter dør af gensplejset majs

Professor Séralini har fodret rotter i to år med GMO-majs. Ved forsøgets afslutning var flere GMO-rotter døde af sygdomme, og rotter fodret med GMO-majs levede generelt kortere end rotterne i kontrolgruppen.

Den franske professor i molekylær biologi, Gilles-Eric Séralini har i mange år kritisk forsket i gensplejsede fødevarer. Her ses han (i midten) i køkkenet på restaurant Rivet à Bajac - under optagelser til dokumentarfilmen: Sandheden om GMO.
FOTO: Blog du Edouard Chaulet
1 af 1

Den franske forsker Gilles-Eric Séralini advarer om, at pattedyr bliver syge og dør af at spise gensplejset majs.

Det er rotter, som professor Séralini har gjort forsøg med, og i sidste uge udsendte han sine resultater, som kemigiganten Monsanto lover at studere.

Det er Monsanto, der har udviklet den gensplejsede majs - NK603 - som rotterne i laboratoriet i Frankrig er blevet fodret med.

Men Monsanto afviser resultatet og henviser, til, at virksomheden har lavet forsøg i over 90 dage med rotter, og at der ikke forekom tegn på, at dyrene blev syge af den gensplejsede majs.

Gilles-Eric Séralini har været mere grundig. Han har fodret rotter i to år - cirka en rottes livscyklus - med NK603-majsen. Han noterer, at de første sygdomstegn viste sig efter fire måneder. Ved forsøgets afslutning fremgår det, at der var to til tre flere af GMO-rotterne, der døde af sygdomme, og at rotter fodret med GMO-majs generelt levede kortere end rotterne i kontrolgruppen.

GMO-rotterne led i højere grad af brysttumorer - der blandt mennesker betegnes som brystkræft - og der forekom alvorlige skader på lever og nyrer.

Rotteforsøget er gennemført, så resultaterne er relevante i forhold til brugen af denne majs som foder til andre dyr og i fødevarer til mennesker. Mængden af GMO-majs i rottefoderet svarer til den påvirkning, som et menneske kunne udsættes for under almindelige forhold:

- Mængden ligger på det niveau, som mennesker meget vel kunne spise i USA, hvor fødevarer med GMO'er uheldigvis ikke er mærket, siger professor Gilles-Eric Séralini ifølge netportalen Truth Out.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i magasinet American Journal.

Den kan få indflydelse på en politisk kamp, der lige nu ruller i Californien i USA. Her har en borgergruppe rejst krav om at fødevarer, som indeholder gensplejset materiale skal mærkes tydeligt med et GMO-mærke. Sådan er det i flere lande i Europa.

Borgergruppen har fået politikere til at forberede en folkeafstemning om spørgsmålet. Den blander Monsanto sig i. Den transnationale koncerne har ifølge Truth Out doneret hele 7,1 millioner dollars til en kampagne for at få vælgerne til at stemme nej til forslaget om tvungen mærkning af GMO-varer.

7,1 millioner dollas svarer til over 40 millioner kroner, og foruden Monsanto har også biotech-selskaber som Du Pont, Bayer og Nestle bidraget til kampagnen for et nej.

- Forskningsresultaterne er bekymrende, siger Gary Ruskin, der leder kampagnen i Californien for at få vedtaget en lov, som forpligter producenter til at mærke GMO-fødevarer.

- De understreger vigtigheden af, at familier i Californien får ret til at vide, om maden er gensplejset og dermed mulighed for selv at beslutte, om de vil risikere deres helbred ved at spise GMO-mad, som ikke er dokumenteret sikker.

Meningsmålinger viser, at befolkningen støtter kravet om mærkning uanset den pengestærke kampagne imod initiativet.

Faktisk er professor Séralinis forskning mere omfattende og endnu mere belastende for Monsanto.

Rotteforsøget over to år omfattede grupper af rotter, der som nævnt blev fodret med NH603 majs.

Forsøget omfattede også grupper af rotter, som blev fodret med majs, der var blevet sprøjtet med Monsantos sprøjtegift Round Up, der bruges til ukrudstbekæmpelse. Og endelig fik grupper af rotter vand at drikke, som indeholdt samme mængde af sprøjtemidlet Round Up, som der "ofte forekommer i forurenet drikkevand i USA", skriver Truth Out.

Alle tre grupper af forsøgsdyr havde øget sygelighed og dødelighed.

- Det er bizart og dramatisk for os, at USA's regering ikke har krævet gennemført seriøse forsøg, inden man slap disse produkter ud i naturen, siger professor Séralini.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. sep. 2012 - 16:47   28. sep. 2012 - 17:56

GMO

se@arbejderen.dk
GMO-mærkning

Myndighederne i USA og Canada kræver ikke nogen mærkning af fødevarer, der indeholder gensplejsede organismer.
Aktivister i Californien kræver en lov om, at producenter skal mærke fødevarer, der indeholder GMO’er. Aktivisterne gør opmærksom på, at mindst 50 lande har skrappe begrænsninger eller direkte forbud mod GMO’er i fødevarer.
Det er lande som: Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien, Saudi-Arabien, Rusland, Polen, Kina, Japan, Sydkorea og Australien.
“Hvad er det de ved, som vi ikke må vide”, spørger tilhængerne af GMO-mærkning i Californien.