17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Foreslår selvstyre i Østukraine

Tilbud fra Porosjenko

Foreslår selvstyre i Østukraine

Mere selvstyre til to regioner i Østukraine og ret til at tale russisk i statslige institutioner. Positiv modtagelse i Lugansk og afventen i Donetsk.

Det er ikke første gang, Ukraines præsident, Petro Poroshenko, er kommet med tilbud om autonomi for Østukraine. Men nu er lov vedtaget i parlamentet.
FOTO: Philippe Desmazes/AFP/Scanpix
1 af 1

Ukraines parlament vedtog tirsdag en lov, der giver begrænset selvstyre i Østukraine. Parlamentet vedtog samtidig at give amnesti til såvel ukrainske regeringsstyrker som prorussiske separatister.

En fredelig løsning har nu en chance for at blive gennemført. 
Igor Plotnitsky, Lugansk Folkerepublik

Præsidenten sagde i sidste uge: »Mine forslag sikrer det separatistiske øst mere autonomi, men området forbliver en del af Ukraine«.

Samtidig foreslog regeringen, at der bliver holdt lokalvalg den 7. december i visse distrikter i de østlige regioner Donetsk og Lugansk, hvor store dele kontrolleres af russisktalende aktivister, der har oprettet to folkerepublikker.

Loven om selvstyre gælder de næste tre år. Områderne vil også få lov til at benytte det russiske sprog i statslige institutioner og tillader regionerne at "styrke de gode naborelationer" mellem lokale myndigheder og deres kolleger i Rusland, citerer nyhedsbureauet AFP fra loven.

"Ødelagt infrastruktur skal genetableres, og særligt hårdt udsatte områder skal modtage social og økonomisk hjælp", står der også i loven.

Lovene er en del af den fredsplan, som Ukraine underskrev med russisktalende grupper den 5. september, og som skal stoppe det seneste halve års konflikt.

Forsigtigt ja fra Østukraine

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA Novosti accepterer lederen af Lugansk Folkerepublik, Igor Plotnitsky, aftalen.

– Loven afspejler generelt de prioriteringer, som vi har udtrykt under forhandlingerne den 1. september. Der er nu chance for at gennemføre en fredelig løsning, sagde han.

Lederen af Donetsk Folkerepublik, Aleksandr Zakharchenko, afventer dog, indtil loven er trådt i kraft.

– Så vil vi vurdere den, siger han.

Nøjagtig samtidig med at Ukraines parlament vedtog autonomiloven, ramte granater ned i en bygning i den østukrainske storby Donetsk, der i månedsvis har været kontrolleret af russisktalende grupper. Tre civile omkom, oplyser AFP.

Lørdag-søndag blev seks civile dræbt, da den ukrainske regeringshærs raketter slog ned tæt på en markedsplads i Donetsk, rapporterer RIA Novosti.

EU-Ukraine-aftale underskrevet

Samtidig med vedtagelsen af lovene i Ukraines parlament, godkendte parlament den omstridte associeringsaftale med EU, som startede hele konflikten i november 2013.

Aftalen blev samtidig godkendt i EU-Parlamentet med 535 stemmer for og 127 stemmer imod.

I Kijev underskrev præsident Petro Porosjenko aftalen tirsdag med ordene, "Ukraine er slået ind på en europæisk vej, og ingen vil vove at lukke døren for ukrainsk EU-medlemskab«.

Afsnittet om frihandel er endnu ikke med i EU-Ukraine-aftalen. Det vil blive indføjet ved udgangen af 2015, skriver AFP.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. sep. 2014 - 20:01   25. feb. 2022 - 11:03

Ukraine

ah@arbejderen.dk
Sket i Ukraine
  • 21. november 2013: Ukraines præsident Viktor Janukovitj opgiver en EU-associeringsaftale. 
  • 22. februar 2014: Parlament og præsidentbolig stormes af fascistgruppen Højre Sektor. Parlamentet afsætter præsidenten.
  • 25. februar: Kup-regeringen udsender dekret om, at russisk ikke længere er et officielt sprog i Ukraine.
  • 28. februar: Politiske ledere i den russisktalende østlige del af landet det klart, at de ikke mener, at parlamentet i Kijev repræsenterer dem.
  • 16. marts 2014: Folkeafstemning på Krim medfører løsrivelse fra Ukraine.
  • 11. maj: Folkeafstemninger i de østukrainske regioner Lugansk og Donetsk betyder at over 90 procent stemmer for løsrivelse fra Ukraine.

Kilde: UKP, FN, RIA Novosti.