15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fransk domstol kan stoppe CETA

Kræver forfatningssag

Fransk domstol kan stoppe CETA

Handelsaftalen CETA er en trussel mod fransk suverænitet, mener 106 politikere i Den Franske Nationalforsamling. Politikerne kræver at den franske forfatningsdomstol tager stilling til aftalen.

106 medlemmer af Den Franske Nationalforsamling vil stoppe "den anti-demokratiske" CETA handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada.
FOTO: L’Assemblée Nationale
1 af 1

Den franske forfatningsdomstol bør tage stilling til, om handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada, CETA, overtræder fransk suverænitet.

Flere bestemmelser i CETA-aftalen krænker forfatningen. Derfor kan Frankrigs ratificering af CETA-aftalen i den nuværende form være umulig.
106 prlamentarikere

Det mener 106 medlemmer af Den Franske Nationalforsamling. Politikerne har sendt en fælles resolution til den franske forfatningsdomstol for at få stoppet CETA.

"Flere bestemmelser i CETA-aftalen krænker forfatningen. Derfor kan Frankrigs ratificering af CETA-aftalen i den nuværende form være umulig", skriver de 106 medlemmer af den franske nationalforsamling blandt andet i henvendelsen til forfatningsdomstolen.

De franske politikere mener, at CETA's overnationale investordomstol, ICS, truer fransk suverænitet og er uforenelig med fransk ret.

Ved denne domstol kan multinationale selskaber og udenlandske investorer sagsøge stater, der truer deres profit. Det kan også være stater, som forsøger at forbyde varer, der ellers skal flyde frit over grænserne.

"Franske sundhedsnormer, herunder forbud mod væksthormoner og GMO-produkter, vil blive betragtet som handelshindringer og blive bedømt af en særlig domstol", mener de franske politikere, der kommer fra blandt andet De Grønne, fra det venstreorienterede parti Front de gauche og fra gruppen Demokratisk og Republikanske Venstre.

Nationalforsamlingen har 577 medlemmer og svarer til underhuset i det franske parlament.

De franske politikeres fælles brev er ikke det første forsøg på at udfordre CETA juridisk i Frankrig. I sidste måned offentliggjorde tænketanken Veblen Institute og den franske ngo Foodwatch i samarbejde med tre juraeksperter en analyse af CETA, der konkluderer, at handels- og investeringsaftalen strider mod dele af den franske forfatning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2017 - 07:21   04. mar. 2017 - 07:30

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA