I dag, tre måneder efter den internationale intervention i Mali, ser det ikke ud til, at krigen ebber ud. Franske, maliske og vestafrikanske styrker har ikke knust modstanden, og kampene fortsætter i Adrar des Ifoghas og omkring byerne Timbuktu, Gao og Kidal.
Opération Sabre kan tyde på, at Frankrig har oprettet en udrykningsstyrke, som skal operere i hele Afrika.
Islamisterne skjuler sig i bjergene og angriber fra deres pick-up-trucks, rapporterer nyhedsbureauet Reuters. Netportalen Global Research kan endog fortælle, at islamister flere gange har sneget sig ind i hovedstaden Bamako.
Islamisterne overtog kontrollen med Nordmali i 2012, men måtte rømme positionerne efter Frankrigs militærintervention den 11. januar i år.
Franske tropper på vej hjem?
I sidste måned lovede den franske præsident Hollande, at han trækker de første af de 4000 franske soldater hjem i denne måned, så kun 1000 bliver tilbage ved nytårstid. I januar i år sagde han, at tilbagetrækningen ville begynde i marts.
Allerede nu er flere grupper soldater fra det første hold på orlov.
Men samtidig har 1000 franske soldater sammen med maliske styrker i denne måned deltaget i en ny offensiv i det nordlige Mali omkring byen Gao med kodenavnet "Gustav" med brug af kampvogne, helikoptere fly og for første gang droner.
Ifølge den franske general Bernard Barrera, chef for de franske landstyrker i Mali, er operationen en af Frankrigs største tiltag siden interventionen i den tidligere koloni.
- Vi har omringet dalen nord for Gao, som vi mener tjener som en logistisk base for jihad-grupper, og vi er begyndt at søge metodisk efter fjenden, sagde Barrera til den franske nyhedskanal France24.
Oberst Oberst Bruno Bert, der kommanderer Gustav-operationen, advarede mod selvtilfredshed.
- Mange gange disse fyre (islamister, red.) har skjult sig i timevis blot et par meter væk fra os, og så pludselig rejser de sig op og åbner ild, sagde han og tilføjede, at "dette er ikke forbi. Denne dal er stor".
Byen Gao, 1200 kilometer nord for hovedstaden Bamako, var sidste år højborg for den islamistiske bevægelse MUJAO. Gruppen og to andre islamistgrupper fravristede oprørere fra tuaregmindretallet kontrollen over Nordmali hen over foråret sidste år.
Planlagt intervention?
Oplysninger tyder nu på, at krigen i Mali ikke blev indledt, fordi tusindvis af islamister pludselig dukkede op af ørkenstøvet og udgjorde en trussel mod Vesten.
Ifølge det ansete tyske magasin Der Spiegel og den franske ugeavis Marianne ankom franske elitesoldater til Mali allerede fire måneder før den officielle intervention.
I september 2012 ankom i største hemmelighed omkring 100 soldater fra det militære franske korps "Commandement des operationer spéciales '(COS)" til lufthavnen i Malis hovedstad, Bamako, skriver begge publikationer.
Styrkerne indtog positioner på strategiske steder uden for Bamako.
Ifølge det franske magasin, der betegnes som "moderat" og har 300.000 læsere, fik COS støtte fra tropper, som i 2011 var involveret i den franske intervention i nabolandet Elfenbenskysten.
Missionen i Mali i september blev kaldt Opération Sabre og blev udført med udtrykkelig tilladelse fra regeringerne i nabolandene. Kommando-centeret lå på USA's militærbase i Ouagadougou, der er hovedstaden i Burkina Faso øst for Mali.
"Marianne" afslører, at USA's ambassadør i Burkina Faso, Emmanuel Beth, er bror til den tidligere leder af det franske "Commandement des operationer spéciales", Frederick Beth, der nu er nummer to i det militære franske efterretningsvæsen DGSE.
"Mariannes" ekspert i militære anliggender, Jean-Dominique Merche, vurderer, at Opération Sabre kan tyde på, at Frankrig har oprettet en udrykningsstyrke, som skal operere i hele Afrika.
- Hvis der er oprettet en hemmelig fransk udrykningsstyrke, vil den tage føringen, uddanne og udruste og transportere for snart at blive indsat i regionen igen. siger han og tilføjer, at fly kan tanke op fra en base i Niamey i nabolandet Niger.
Frankrig var dybt involveret i NATO-interventionen i Libyen i 2011, i regimeskiftet i de afrikanske lande Elfenbenskysten i 2011 og i Den Centralafrikanske Republik i marts i år.
EU og Danmark
I forrige uge startede EU officielt sin militærtræning af soldater fra Malis hær. Missionen hedder EUTM og har omkring 550 soldater fra 22 EU-lande under sig. Målet er at uddanne halvdelen af Malis hær i løbet af de næste 15 måneder. De skal blandt andet lære hæren om, hvordan soldater kommunikerer og hvordan snigskytter rammer sit mål.
Budgettet for EUTM er på mellem 12,3 millioner euro. Det officielle mål er at maliske styrker skal erstatte franske styrker.
Danmark deltager i krigen i Mali med et Hercules-transportfly, der blandt andet har transporteret franske fremmedlegionærer fra Normandiet til Malis hovedstad Bamako. Flyet, hvis operation i sidste måned blev forlænget til juni af et politisk flertal i Udenrigspolitisk Nævn, har også fløjet udstyr til de franske tropper i Gao, oplyser bladet Soldaternyt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278