06 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det handler Mali-krigen om

Olie, guld og uran:

Det handler Mali-krigen om

En rapport viser, at EU har stærke interesser i Mali for at sikre forsyningen af solenergi, gas og olie til de hungrende markeder i Europa.

En fransk lastbil kører ud på landjorden i den tidligere franske koloni Mali. Nu skal militæret forsvare EU's interesser i råstoffer og kontrol.
FOTO: Andrew Winning/Reuters/Scanpix Denmark
1 af 1

EU og især Frankrig er tilsyneladende gået i krig i Sahel-landet Mali på grund af adgangen til enorme mængder gas, olie og solenergi i Afrika. Det er EU selv, der giver oplysningerne.

Vestafrika har et betydeligt potentiale med hensyn til energi, olie og vandkraft.

I en bemærkelsesværdig ærlig rapport fra maj 2011 med titlen "En Sammenhængende EU-strategi for Sahel" fra EU's såkaldte generaldirektorat for udenrigsanliggender står der sort på hvidt:

"Sahel-regionen udgør Europas sydlige geopolitiske grænse. Enhver ustabilitet vil i sidste ende finde sin vej til europæiske naboer og selve Europa".

"Generelt giver Sahel-regionen geostrategisk dybde i forhold til Nordafrika, Vestafrika og indirekte Det Røde Hav". 

Gas

"Mange af landene i området spiller en central rolle i form af europæisk energiforsyning", står der forsigtigt i rapporten, der lidt efter lidt bliver mere konkret.

"Gennemførelsen af EU's projekt med at bringe gas til Europa fra det vestafrikanske land Nigeria igennem Sahel-landene Niger og Algeriet kræver langt større sikkerhed i regionen".

Rørledningen til anslået 20 milliarder dollars skal efter planen være 4128 kilometer lang og pumpe gas fra Nigeria til markederne i EU. Den kommer til at passere Niger blot 50 kilometer fra grænsen til det uroplagede Mali, hvor franske kampvogne i øjeblikket konfronterer oprørere.

Den skal bygges i samarbejde mellem Nigeria, Niger, Algeriet, mens det franske energiselskab Total SA og det italienske Eni SpA og hollandsk-britiske Royal Dutch Shell har udtrykt interesse for at deltage i projektet.

Men senest har Nigerias præsident Goodluck Jonathan presset på for at vestlandene skal betale mere.

- Nigeria tror fortsat på trans-Sahara gasledningsprojektet. Men det er ikke let at mobilisere så mange midler - 20 milliarder dollars, siger præsidenten ifølge magasinet Petroleum Africa.

Solfangere

EU-rapporten fra generaldirektorat for udenrigsanliggender nævner også, at "Vestafrika har et betydeligt potentiale med hensyn til energi, olie og vandkraft samt et klima, der giver store muligheder for solenergi".

Konkret nævner rapporten, at "regionen også spiller en vigtig rolle i EU's planer for solenergiprojekter såsom Desertec". Projektet omfatter blandt andet solfangere i Algeriets ørken tæt på, hvor gasrørsledningen skal gå.

EU importerer i øjeblikket 82 procent af  sin olie og 57 procent af sin gas. 25 procent af gassen kommer fra Algeriet og 9,5 procent af råolien fra Libyen. Få procent kommer fra Nigeria.

Den irske ekspert i internationale forhold, Finian Cunningham, konkluderer overfor Press TV:

- Frankrigs og andre  vestlige magters indgriben i Mali - under dække af at "besejre terrorismen" - er et brohoved for vestlige kapital og selskaber, der ikke blot vil ind i det ressourcerige land, men have en stor luns af hele det afrikanske kontinent.

Cunningham er uddannet agrokemi-ingeniør, har været videnskabelig redaktør for the Royal Society of Chemistry i Cambridge. I dag er Cunningham, forfatter og kommentator. Han blev i 2011 udvist af Bahrain for sin kritiske journalistik mod regimet. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2013 - 20:30   19. jan. 2013 - 16:11

Sahel

Anders Fenger
Skribent
Mali
  • Indbyggere: 13.796.354.
  • Hovedstad: Bamako
  • Sprog: Fransk (officielt), bambara og andre afrikanske sprog
  • Fransk koloni fra 1892-1959.
  • Forventet levealder: 52 år
  • Børnedødelighed: 113 ud af 1000
  • Analfabeter: 54 procent.
  • 51 procent lever under fattigdomsgrænsen på 1,25 dollars om dagen.
  • Det etniske mindretal af nomader, tuaregerne, mod nord udgør to millioner.