I sidste uge var der møde om Irans atomprogram mellem Iran og forhandlere fra Sikkerhedsrådets fem faste medlemmer samt EU og Tyskland.
Mødet foregik i Kasakhstan og begge sider udtaler sig positivt efter mødet. Hvis sanktionerne mod Iran skal lempes skal Iran dog sige ja til en række krav, men disse krav er ifølge den iranske forhandler Saeed Jalili mere realistiske end tidligere. Næste gang parterne mødes bliver 5. april. I mellemtiden skal teknikere og eksperter forhandle.
IAEA på intet tidspunkt konkluderet, at Iran er i færd med at bygge atomvåben.
Ifølge en række medier kræver USA og dets vestlige partnere nu ikke længere, at Iran opgiver al berigelse af uran og udleverer den berigede uran, som allerede er produceret. Vesten fastholder dog sine anklager om at Iran er i færd med at skaffe sig atomvåben, selvom Iran benægter.
Topfolk i USA ved flere lejligheder bekræftet Irans udsagn. USA's tidligere forsvarsminister Leon Panetta sagde sidste år, at USA's efterretninger viser, at Irans ledere ikke har taget en beslutning om at udvikle atomvåben, skrev Reuter den 3. februar i år.
Tilsvarende har FN's atomenergiagentur IAEA på intet tidspunkt konkluderet, at Iran er i færd med at bygge atomvåben, men i nogle rapporter rejses der alligevel kritik af Iran. Det fik sidste år de 120 lande, som er med i Den Alliancefri Bevægelse til at kritisere IAEA's generaldirektør Yukio Amano for ikke at behandle Iran på samme måde som andre lande, der har underskrevet ikke-spredningsaftalen om atomvåben.
Ifølge den eksiliranske professor Farhang Jahanpour forsøger USA og dets vestlige allierede at bruge atomanklagen til at svække Iran og presse det til at give andre indrømmelser: "Vesten bruger undskyldningen om Irans atomvåben til at påtvinge hårde sanktioner mod Iran, for at udløse et regimeskifte eller få regimet til at give efter for andre vestlige krav. Det gælder i den arabisk-israelske konflikt, Irans støtte til Hamas og Hizbollah... og frem for alt USA's strategiske interesser i Den persiske Golf."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278