Faren for en borgerkrig er stadig overhængende for befolkningen i Ukraine.
Reformer, som ingen af os ønsker, bliver skubbet ned i halsen på os.
Aleksej Pankrevitj, Kharkov
Der er rapporteret om flere dødsfald i det østlige Ukraine, efter at regeringen i Kiev har beordret rømning af flere rådhuse og politistationer, som russisktalende ukrainere har besat i den seneste uge.
Flere vestlige medier hævder, at russiske specialstyrker bruges til at indtage regeringsbygninger og politistationer for at bane vejen for de lokale prorussiske aktivister.
Demonstranter har erklæret Donetsk-regionen – der er hjemsted for omkring en tiendedel af befolkningen i Ukraine – en "folkets republik" og har krævet en folkeafstemning om dets fremtidige status. De har også dannet en "folkets hær" som reaktion på trusler og vold.
Er bange for fascister og krise
Vreden mod den ikke-valgte regering i Kiev er stor i det østlige Ukraine, der bebos af russisktalende. Områderne er udpræget industriregioner med minedrift og store grupper af arbejdere. Mange er bekymrede for den nye regering i Kiev, som domineres af ukrainsktalende politikere fra det vestlige Ukraine, der kom til efter statskuppet mod præsident Viktor Janukovitj' den 22. februar.
Syv ud af 20 ministerier i den nye regering består af fascister eller nazister, skriver dagbladet Wall Street Journal.
Der er også udpræget utilfredshed med den nye ukrainske regerings krisereformer, der er dikteret af IMF og EU til gengæld for et lån på 27 milliarder dollars i marts. Reformerne betyder blandt andet, at prisen på gas og vand stiger med 120 procent, halve pensioner til ældre, nul gratis lægehjælp og nedlæggelse af flere hospitaler, beretter den tyske radiostation Deutche Welle.
På Krim er pensionisterne ikke ramt af halve pensioner. Den 19. marts erklærede den russiske præsident Vladimir Putin, at pensionerne skal op på russisk niveau.
– Alle borgere i Rusland bør have lige vilkår, sagde han ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass. Pensionerne er i Ukraine to gange lavere end i Rusland.
Nyhedsbureauet AP rapporterer, at der i østukraine eksisterer en "dvælende følelse af uretfærdighed " over IMF-kravene om lukning af mange af regionens statsstøttede sværindustrier.
Kiev køler ikke situationen ned
Mange østukrainere er også bekymret for undertrykkelse af det russiske sprog og manglende adgang til russiske medier i hele regionen, hvor det store flertal af befolkningen taler russisk.
I forgårs sagde en presset ukrainsk præsident Oleksandr Turtsjin, at han måske vil tilbyde folkeafstemning om selvstyre samtidig med præsidentvalget den 25. maj. Der er ikke udskrevet parlamentsvalg efter statskuppet den 22. februar i Kiev.
Den ukrainske premierminister Arseniy Yatsenyuks lykkedes dog ikke med at køle situationen ned i sidste uge, da han besøgte Donetsk. Han nægtede at mødes med demonstranter. I stedet holdt han møder med regeringstro ukrainske guvernører og borgmestre, heriblandt også Ukraines rigeste mand, oligarken Rinat Akhmetov.
Han talte også med den nye guvernør i Donetsk, milliardæren Sergey A. Taruta, som regeringen selv har udpeget i kølvandet på statskuppet. Tarturas kontor er dog fortsat besat af demonstranter fra den selvudråbte Donetsk Folkerepublik.
Østukrainere blev ikke beroliget af Arseniy Yatsenyuks efterfølgende tale.
– Vi ved, at det er hårdt, men vi ved, hvordan vi fremtiden sikrer arbejdspladser, øger lønningerne, tiltrækker investorer og uddelegerer mere autonomi, så folk er tilfredse med deres liv, sagde premierministeren ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.
"Dette kaldes demokrati"
En indigneret russisktalende demonstrant fra byen Kharkov, Aleksej Pankrevitj, sammenfatter stemningen overfor tv-stationen Russia Today.
– På Krim stemte folk overvældende for at vende tilbage til Rusland ..., men Vesten kalder det for både forfatningsstridigt og udemokratisk. Men i Ukraine selv blev en demokratisk valgt regering jo væltet i februar, mens reformer, som ingen af os i øvrigt ønsker, bliver skubbet ned i halsen på os. Og dette kaldes demokrati, siger han.
Den 22. februar stormede fascistiske grupper fra Right Sektor præsidentbygning og parlament i Kiev og jagede præsident Janukovitj. ???Samme dag afsatte det ukrainske parlament ham og han flygtede.
Demonstranter i Donetsk bærer plakater med tekster om, at "Vi er bange for fascisme i Ukraine." AP bemærker, at styret i Kiev bliver fordømt som en "fascistisk junta", og at demonstranterne ofte laver referencer til arven fra nazibesættelsen fra 1941-45, hvor ukrainske nationalister i vest samarbejdede med Nazityskland.
Mange husker den hackede telefonudtalelse i forrige uge fra den EU- og veststøttede præsidentkandidat Julia Timosjenko om at "man burde smadre hovederne på russerne".
EU og NATO trapper op
Alligevel støtter EU og USA regeringen i Kiev og anklager Rusland for at stå bag uroen i Østukraine og direkte styre protesterne i retning af at annektere hele det østlige Ukraine.
– Rusland skal afstå fra foranstaltninger, som destabiliserer Ukraine og underminerer muligheden for forhandlinger, siger den britiske udenrigsminister, William Hague.
Fredag kom USA's destroyer USS Donald Cook, udstyret med Aegis-missiler ind i Sortehavet, hjemsted for en vigtig russisk flådebase. Den vil få følgeskab af det franske rekognosceringsskib Dupuy de Lomé og destroyeren Dupleix.
Det Hvide Hus' talsmand Jay Carney bekræftede i går, at at CIA-direktør John Brennan i weekenden besøgte Ukraines hovedstad Kiev og mødtes med højt rangerende ukrainske embedsmænd.
Den 22. april ankommer USA's vicepræsident Joe Biden til Kiev for at vise Washingtons støtte "for et forenet, demokratisk Ukraine, som træffer sine egne valg om sin fremtidige vej", lød det i en erklæring fra Det Hvide Hus.
USA har netop givet én milliard dollars til Ukraines regering, som skal gå til at tilbagebetale Ukraines udlandsgæld.
EUs udenrigsministre i Luxembourg stemte mandag for at fjerne importafgifter på varer fra Ukraine og give en milliard euro i lån til Kiev, men det kræver, at landet øger de "økonomiske og strukturelle reformer" i samarbejde med Den Internationale Valutafond, IMF.
Rusland afviser pres
Rusland siger, at EU og USA provokerer og blander sig i Ukraines indre forhold.
– Ukraine bør anerkende Krims uafhængighed, reformere landets egen forfatning, regulere krisen i dets østlige regioner og garantere de russisktalendes rettigheder, hvis det fortsat ønsker at få økonomisk hjælp fra Moskva, siger Ruslands finansminister Anton Siluanov ifølge tv-stationen Russia Today.
Torsdag er der møde i Geneve mellem Rusland, USA, Ukraine og EU for at forsøge at forhandle en afslutning af krisen i Ukraine, siger EU-diplomater.
Formanden for Ukraines Kommunistiske Parti – et parti med 32 pladser i parlamentet – Petro Simonenko, advarer mod stormagternes "skakspil" om Ukraine.
– Ukraine er blevet gidsel for et geopolitisk opgør mellem Vesten og Rusland, siger han ifølge Kiev Post.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278