05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

'Guds repræsentant' bestemmer alt

Kritik af valg i Iran

'Guds repræsentant' bestemmer alt

Bevidste arbejdere stemmer ikke ved dagens præsidentvalg. De demonstrerer i stedet mod det undertrykkende præstestyre og strejker for at få deres løn udbetalt.

Der er ikke nogen særlig forskel på de kandidater, der stiller op til præsidentvalget i Iran. Derimod har de det til fælles, at de alle støtter præstestyret og står under præstestyrets øverste leder.
FOTO: Etta Kenare/AFP/Scanpix
1 af 1

Massud Kocheke er flygtet fra Iran. I dag lever den iranske venstrefløjsaktivist i Danmark, hvorfra han bidrager til at fremme demokrati hjemlandet. Netop i dag gør han det på to måder: 

For det første boykotter han valget for ikke at legitimere et undertrykkende styre, der ikke giver mulighed for at stemme på en kandidat, som på nogen måde repræsenterer politiske holdninger, Massud Kocheke kan gå ind for.

Bevidste arbejdere stemmer ikke i Iran. De demonstrerer og strejker.
Massud Kocheke, dansk-iraner

For det andet vil han i eftermiddag være at træffe foran Irans ambassade i Hellerup, hvor han og andre protesterer mod 'præsternes valgcirkus'.

- Den øverste leder betragtes som guds repræsentant på jorden. Derfor bestemmer Ali Khamenei i sidste ende alt, forklarer Massud Kocheke til Arbejderen.

Og alle de kandidater, som stiller op til valget, accepterer den ordning, at Khamenei - der er udpeget af en kreds af præster - bestemmer mere end præsidenten, der er valgt af befolkningen.

Massud Kocheke sætter dog anførselstegn omkring 'befolkningen', for den del af befolkningen, som han identificerer sig med, stemmer ikke.

- Der er ingen kandidat, som repræsenterer arbejdere, kvinder, unge eller andre samfundsgrupper, fortæller han.

Fagforeninger under jorden

- Der findes kun islamiske organisationer. Man har ikke lov til at oprette partier eller fagforeninger.

Men de findes alligevel, understreger han. De findes som hemmelige organisationer i Iran og blandt flygtninge i udlandet.

- Buschaufførerne i Teheran dannede en fagforening, men ledelsen blev sat i fængsel. I dag er formanden løsladt, og han er flygtet. Andre aktivister fra fagforeningen sidder stadig i fængsel, fortæller Massud Kocheke og tilføjer, at det samme gælder ledelsen af sukkerarbejdernes illegale fagforening.

Men trods forbud og fængsling er der politisk og faglig aktivitet i Iran, understreger han.

- Stort set hver dag er der demonstrationer og strejker. Mange arbejdere strejker, fordi de ikke få deres løn. Mange har ikke fået løn i seks måneder. Nogle har ikke fået løn i to-tre år.

- Nej, bevidste arbejdere stemmer ikke i dag. De demonstrerer og strejker, fastslår Massud Kocheke.

Konservative og reformister

Men det er ikke deres demonstrationer,  som de internationale medier bringer billeder af i forbindelse med valg i Iran - som ved præsidentvalget i 2009. Disse demonstrationer er udtryk for rivalisering mellem de to fløje inden for præstestyret selv; nemlig de 'konservative' og 'reformisterne'.

- Begge fløje er tilhængere af kapitalisme og nyliberalisme. De har på skift privatiseret Irans store statslige sektor, så rivaliseringen handler om, hvem der skal kontrollere rigdommene, slutter Massud Kocheke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2013 - 12:47   13. jun. 2013 - 10:42

Iran

se@arbejderen.dk