Kort efter Bolivias socialistiske parti MAS's valgsejr den 18. august blev Orlando Gutierrez, formand for minearbejderens fagforening i Bolivia (FSTMB), myrdet.
Der er risiko for fortsættelse af volden i perioden frem mod regeringsskiftet, som forventes den 8. november.
3F International
Den 36-årige fagforeningsformand spillede en central rolle i fagbevægelsens protester mod kupregimet, der kom til magten i november 2019.
Da MAS – Bevægelsen for Socialisme – blev erklæret som vinder af valget i 2019, blev resultatet afvist af den samlede højrefløj i landet, som iværksatte omfattende voldelige protester. Det medførte, at militæret greb ind og iværksatte et kup.
Selv om kuppet fik opbakning fra USA, blev MAS med 55 procent af stemmerne genvalgt den 18. oktober i år.
Ifølge TV-stationen TeleSur havde Gutierrez få dage inden valget advaret det USA-støttede regime om, at hvis højrefløjen igen underkendte valgresultatet, så "ville Bolivias minearbejdere mobilisere".
Og få dage efter valget blev Gutierrez overfaldet og døde senere af kvæstelserne. Ifølge fagforeningen FSTMB blev Gutierrez myrdet af "den fascistiske højrefløj og dens lejemordere" som en hævnaktion for, at MAS igen vandt valget.
FSTMB anklager "de såkaldte Pititas" for mordet på Gutierrez. Pititas er en højreekstrem bevægelse, der er indædte modstandere af MAS og spillede en afgørende rolle i kuppet mod MAS-regeringen. Pititas underkender igen valgresultatet i år.
"Jeg udtrykker dyb sorg over broder Orlando Gutierrez' bortgang. Han var en stor mineleder, der altid forsvarede det bolivianske folks interesser", siger Bolivias kommende præsident Luis Arce ifølge TeleSur.
3F International fordømmer mordet
Også herhjemme er mordet på Gutierrez blevet fordømt. 3F's internationale afdeling 3F International har i en udtalelse beskrevet Gutierrez som "formand for det historiske minearbejderforbund og leder af fagbevægelsens omfattende protester".
3F International oplyser desuden, at Gutierrez var klar over, at hans ledende rolle i kampen mod kupregimet udgjorde en stor risiko for ham.
"Siden august havde han anmodet den interamerikanske menneskerettighedskommission om beskyttelse på grund af gentagne dødstrusler, som han blandt andet modtog på sociale medier – uden held", skriver 3F International.
3F International fortæller, at der i Bolivia fortsat er risiko for, at højrefløjens tilhængere begår vold og ødelæggelse.
"Højreekstreme aktioner fortsatte i weekenden. I Cochabamba gik beboerne på gaden og ryddede nogle vejspærringer, højregrupper havde etableret. Lørdag satte bander i Santa Cruz ild til flere handlendes boder og butikker", skriver 3F International og fortsætter:
"Der er risiko for fortsættelse af volden i perioden frem mod regeringsskiftet, som forventes den 8. november".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278