Venezuelas præsident Nicolas Maduro kritiserer generalsekretæren for Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) for at iværksætte et angreb på Venezuela og blande sig i landets indre anliggender.
Maduro søger at løse den komplicerede politiske og økonomiske situation i landet med dialog.
Den venezuelanske præsident påpeger, at OAS "trækker et spor af død, invasioner og forbrydelser" efter sig. Det er en organisation, som historisk er medskyldig i statskup og invasioner i Latinamerika, lyder det fra Nicolas Maduro:
– Fra 1948 til 1998 har kontinentet oplevet mere end 100 statskup, og alle skete med OAS's velsignelse, kritiserer Venezuelas præsident, som blandt andet udpeger Mexicos udenrigsminister som en aktiv medspiller sammen med USA.
Maduro appellerer til regeringen i Mexico om at stoppe dens politik med indblanding og aggression rettet mod det venezuelanske folk. I stedet for at alliere sig med Washington opfordrer Maduro Mexico til at gå med i en fælles front, der kan beskytte latinamerikanske indvandrere i USA:
– Vi bør stå sammen for at forsvare mexicanere, colombianere, guatemalanere, alle de, som i tusindvis bliver smidt ud, siger Nicolas Maduro ifølge Telesur med henvisning til Donald Trumps politik over for indvandrere.
Kompliceret situation
Maduro søger at løse den komplicerede politiske og økonomiske situation i landet via en dialog. Oppositionen sidder på et flertal i parlamentet, mens det socialistiske parti PSUV med Nicólas Maduro som folkevalgt præsident sidder på regeringsmagten. Samtidig er økonomien belastet af lave oliepriser.
I stedet for at understøtte denne dialog havde Luis Almagro fra Uruguay, generalsekretær for OAS, i tirsdags indkaldt til møde i OAS for at diskutere situationen i Venezuela. Her fremlagde han et beslutningsforslag om at indlede en proces for sanktioner mod Venezuela og eventuelt suspendere Venezuela fra OAS.
Venezuela påpeger, at Almagro handler i strid med OAS's love, idet mødet var indkaldt uden Venezuelas accept. Derfor er det indblanding i et medlemslands indre anliggender, hvilket OAS's love forbyder.
Bolivia og Cuba
Venezuela, som på OAS-mødet fik støtte fra et flertal af lande, afviste angrebet fra Luis Almagro. Der blev ikke taget nogen beslutning om at kritisere og sanktionere Venezuela for angivelige brud på menneskerettighederne, de demokratiske forhold, befolkningens sikkerhed eller manglende adgang til mad og offentlig service, som Almagro havde foreslået.
Bolivias præsident Evo Morales påpegede efter OAS-mødet, at angrebet mod Venezuela med rette var blevet afvist.
– Vi deltager ikke i den type politik, sagde Morales og tilføjede, at landene må stå sammen, fordi "imperiet har til hensigt at styrte os".
Også Cuba udtrykker sin klare støtte til Venezuela og minder om egne erfaringer med OAS:
"Det er åbenlyst, at den aktuelle situation i OAS svarer til dengang i 1962, da sammensværgelsen var rettet mod Cuba. Dette koloniministerium er nu i gang med at begå den samme fejl. Igen udfolder USA en intensiv afpresning mod lande – herunder ganske små lande", skriver Cubas udenrigsministerium.
14 af de 35 lande i OAS, havde skrevet under på Almagros initiativ. Blandt dem USA, Canada, Mexico, Brasilien, Costa Rica og Panama.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278