27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Historisk aftale om sikkerhed på tekstilfabrikker

Glæde blandt fagforeninger:

Historisk aftale om sikkerhed på tekstilfabrikker

Efter flere katastrofale fabriksbrande i Bangladesh har en international koalition af fagforeninger og organisationer fået over 40 store vestlige tøjproducenter til at indgå en juridisk bindende aftale om tekstilarbejdernes sikkerhed. Trods glæde er der virksomheder, der ikke har underskrevet. Heriblandt er danske Bestseller.

Tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh' hovedstad Dhaka to dage efter sammenstyrtningen den 24. april. Katastrofen kostede over 1200 arbejdere livet - langt størstedelen af dem var unge kvinder.
FOTO: Andrew Biraj/Reuters/Scanpix Danmark
1 af 1

"En historisk sejr".

Sådan beskriver den globale fagforening IndustriALL og flere organisationer, der beskæftiger sig med tekstilarbejderes vilkår, en aftale om brand- og byggesikkerhed i Bangladesh, der netop er kommet på plads.

I fredags den 24. maj var det præcis én måned siden, at tekstilfabrikken Rana Plaza i hovedstaden Dhaka kollapsede og 1230 arbejdere blev dræbt, mens 1650 blev sårede og indlagt på hospitalet.

En lang række tøj- og modevirksomheder - blandt andet Bennetton, Mango - fik produceret tøj på Rana Plaza. Også danske Texman, som er ejet af PWT Group, der står bag kæden Tøjeksperten, har fået produceret tøj på Rana Plaza. Nu har over 40 af de største tøj- og modeproducenter underskrevet aftalen: "Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh". 

Det er ikke mindst på baggrund af Rana Plaza-katastrofen, at fagforeninger og organisationer har presset på for at få en juridisk bindende aftale på plads, der på sigt skal sikre, at de arbejdere, der producerer tøj for store tøjkæder i Vesten, har ordentlige og sikre arbejdsforhold. En af de organisationer er Clean Clothes Campaign (CCC).

Fokus på sikkerhed

Sammen med en international koalition af bangladeshiske og internationale fagforeninger samt ngo'er har CCC udarbejdet aftalen, som indeholder et sikkerhedsprogram, der blandt andet omfatter en uafhængig kontrolinstans, træning i arbejdssikkerhed og oprettelse af arbejdssikkerhedsudvalg.

Der er set mange aftaler før. Hvordan skal denne aftale kunne hjælpe og beskytte bangladeshiske tekstilarbejdere?

- Denne aftale er forpligtende, det er ikke bare hensigtserklæringer, som vi ofte ser. Desuden skal underskriverne betale for at være med, og så er en vigtig pointe, at aftalen er udtryk for gennemsigtighed - ting der ikke er i orden bliver simpelthen offentliggjort. Derudover er det her et samarbejde mellem både brands og fagforeninger. Det bliver mere forpligtende, når man er sammen om det, siger Claus Melvin Jensen, kampagnekoordinator hos CCC's afdeling i Danmark, til Arbejderen. 

CCC fremhæver desuden, at man med aftalen i langt højere grad inddrager tekstilarbejderne i arbejdet for bedre sikkerhed. Aftalen kommer i første omgang til at gælde for over 1000 af de godt 4500 tekstilfabrikker, der er i Bangladesh. Aftalen giver arbejderne ret til at nægte farligt arbejde i overensstemmelse med ILO-konvention 155.

Man kan ikke skrive under på noget, der er juridisk bindende, som man reelt ikke kender indholdet af.
Mogens Werge, kommunikations- og CSR-direktør i Bestsellerkoncernen.

Dansk firma tøver

Mens store brands som H&M, Marks & Spencer, Mango, Carrefour, Aldi og Esprit har underskrevet aftalen, så er der fortsat brands, der aftager betydelige mængder tøj i Bangladesh, som ikke har skrevet under. En af dem er danske Bestseller, der står bag mærker som Jack & Jones, Only og Vero Moda. 

CCC i Danmark fremlagde første gang i november sidste år ideen om en ny aftale for bedre sikkerhed, men Bestseller har valgt ikke at skrive under på den internationale aftale. Det ærgrer CCC.

- Det handler sådan set om, Bestseller vil være proaktive eller ej. De burde ikke bekymre sig om små detaljer og i stedet slutte op om aftalen sammen med de andre store brands. Bestseller kan ikke ændre noget alene, siger Claus Melvin Jensen fra CCC. 

Hos Bestseller undrer man sig over CCC's holdning.

- Vi må tage det i den rigtige rækkefølge. Man kan ikke skrive under på noget, der er juridisk bindende, som man reelt ikke kender indholdet af, siger Mogens Werge, kommunikations- og CSR-direktør i Bestsellerkoncernen, der har hovedkontor i Brande.

Mogens Werge og Bestseller mener, at der er noget galt med selve processen og henviser til, at der i aftalen står, at underskriverne af aftalen har 45 dage til at implementere selve planen. Man skriver med andre ord under på noget, som man ikke kender udfaldet af, lyder argumentet. Og det ønsker Bestseller ikke. Han uddyber:

"Nærmest som et reality-show"

- Det her med at stille deadlines op og "redde Bangladesh på otte timer", sådan fungerer det ikke i den virkelige verden. Der er jo nærmest gået reality-show i den. Katastrofen i Bangladesh er frygtelig og alt for alvorlig til den slags, siger Mogens Werge til Arbejderen.

Mogens Werge understreger, at man ikke har sagt nej til at underskrive aftalen og fremhæver samtidig, at Bestseller har arbejdet på at forbedre sikkerheden for tekstilarbejderne de sidste otte år. 

- Vi er selvfølgelig glade for, at Bestseller stadigvæk er åbne for at gå ind i den her aftale. Vi havde bare håbet, at de som stor spiller ville have gået forrest - ligesom mange andre lignende virksomheder har gjort det. Det ville have klædt dem og den danske tekstilindustri at gøre det, siger Klaus Melvin Jensen til Arbejderen.

Foreløbig har ingen af ofrene eller deres efterladte fra Rana Plaza-katastrofen fået nogen erstatning fra de vestlige tøjvirksomheder. Det har fået CCC International til at iværksætte en international kampagne, hvor kravet er en økonomisk kompensation for ofrene og deres familier. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2013 - 08:30   28. maj. 2013 - 08:30

Bangladesh

ax@arbejderen.dk
Bangladesh' tøjindustri
  • Der er cirka 4500 tekstilfabrikker i Bangladesh.
  • I 2012 tegnede tekstilindustrien sig for 80 procent af Bangledesh' samlede eksport.
  • Bangladesh er verdens andenstørste tøjproducent – kun overgået af Kina.
  • Tøjindustrien omsætter for 115 milliarder kroner og er en af de væsentligste drivkræfter bag Bangladesh' samlede økonomi.
  • 85 procent af tekstilarbejderne er kvinder.
  • Inden Rana Plaza-katastrofen havde omkring 700 fabriksarbejdere siden 2006 mistet livet i fabriksbrande, der kan tilskrives dårlig sikkerhed.
  • Mindstelønnen for tekstilarbejderne steg i 2012 fra omkring 210 kroner til omkring 375 kroner om måneden.

Læs mere om Bangladesh' tekstilindustri på vores temaside her

Kilder: CCC, ILO, The Journal.