23 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Internationalt samarbejde skal øge sikkerheden efter fabrikskollaps

Tekstilindustrien i Bangladesh

Internationalt samarbejde skal øge sikkerheden efter fabrikskollaps

Efter Rana Plaza-katastrofen i april 2013 blev der taget initiativ til en international aftale om forbedring af sikkerheden i Bangladesh' tekstilindustri. Samarbejdet inddrager nationale og internationale fagforeninger, FN og indtil videre 100 større brands, som producerer tøj i landet.

Mere end 1100 tekstilarbejdere blev dræbt da Rana Plaza styrtede sammen den 24. april 2013. Det er den største katastrofe i tekstilindustriens historie.
FOTO: International Labor Rights Forum
1 af 1

Få uger efter Rana Plaza-katastrofen, som den 24. april sidste år kostede mere end 1100 menneskeliv, tog de internationale fagforeninger IndustriALL og UNI initiativ til "Akkord om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh". Et halvt år efter katastrofen har mere end 100 internationale brands underskrevet aftalen, som er juridisk bindende.

Fagligt aktive frygter, at faglig aktivitet kan tolkes som "dårlig opførsel".

Aftalen indebærer uafhængige brand- og sikkerhedsinspektioner på de fabrikker, som producerer til de firmaer, der har underskrevet. Indtil videre er omkring 1600 fabrikker omfattet af aftalen. Der er omkring 4500 tekstilfabrikker i Bangladesh.

Arbejdsmarkedsreformer

Programmet finansieres af de internationale brands, som har underskrevet aftalen, og der er krav om åbenhed og transparens. Hos Clean Clothes Campaign Danmark ser man positivt på aftalen.

- Der er tre ting der gør aftalen interessant. Dels får man alle de her brands til at arbejde sammen. Dels er der lavet en uafhængig brandinspektion. Og der er en meget høj grad af transparens, offentliggørelse af rapporter og hvilke fabrikker der er omfattet, siger Klaus Melvin Jensen, kampagnekoordinator i CCC, til Arbejderen. 

Seks danske virksomheder har underskrevet aftalen, blandt andre PWT Group som har fået produceret tøj på en fabrik i Rana Plaza-bygningen.

Allerede inden Rana Plaza-katastrofen var reformarbejdet sat i gang, men katastrofen lagde ekstra pres på regeringen i Bangladesh. 

Ligesom Akkorden har de arbejdsmarkedsreformer, der er diskuteret siden katastrofen, fokus på sikkerhed på arbejdspladserne.

Reformerne har mødt kritik fra fagbevægelsen i Bangladesh. Specielt i forhold til organiseringen af tekstilarbejderne, er der plads til forbedringer. 

Som en del af reformerne er der ganske vist blevet fjernet en lov, som krævede at arbejdsgivere fik udleveret lister med nye fagforeningsmedlemmer, inden de nye fagforeninger blev registreret. Til gengæld afskaffer en ny klausul fratrædelsesgodtgørelsen, hvis en arbejder fyres på grund af dårlig opførsel. 

Fagforeninger frygter

Fagligt aktive frygter, at faglig aktivitet i visse tilfælde kan tolkes som dårlig opførsel. Ifølge rapporten "Still Waiting" vil resultatet være det samme som tilfældet var med den afskaffede lov - arbejdere vil afholde sig fra at organisere sig.

Hos CCC Danmark har man heller ikke den store tiltro til, at regeringen i Bangladesh vil være i stand til at håndhæve de nye regler.

- Hvis man skal være positiv, kan man godt se det som et skridt i den rigtige retning. Men vi skal se på sigt, hvad det udvikler sig til. Jeg synes erfaringen er rigtig dårlig, siger Klaus Melvin Jensen.

Han sætter ikke sin lid til det korrupte og komplicerede politiske system i landet. Et af problemerne er manglende politisk vilje, i begge sider af parlamentet, til at implementere reformerne tilstrækkeligt, mener han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. feb. 2014 - 17:00   16. feb. 2014 - 12:01

Bangladesh

rrj@arbejderen.dk
Bangladesh' tøjindustri
  • Der er cirka 4500 tekstilfabrikker i Bangladesh.
  • I 2012 tegnede tekstilindustrien sig for 80 procent af Bangledesh' samlede eksport.
  • Bangladesh er verdens andenstørste tøjproducent – kun overgået af Kina.
  • Tøjindustrien omsætter for 115 milliarder kroner og er en af de væsentligste drivkræfter bag Bangladesh' samlede økonomi.
  • 85 procent af tekstilarbejderne er kvinder.
  • Inden Rana Plaza-katastrofen havde omkring 700 fabriksarbejdere siden 2006 mistet livet i fabriksbrande, der kan tilskrives dårlig sikkerhed.
  • Mindstelønnen for tekstilarbejderne steg i 2012 fra omkring 210 kroner til omkring 375 kroner om måneden.

Læs mere om Bangladesh' tekstilindustri på vores temaside her

Kilder: CCC, ILO, The Journal.