27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Inuit - det nye parti

Markant entre i Grønlandsk politik

Inuit - det nye parti

Ytringsfriheden i Grønland er mindsket. Vi hører næsten aldrig ude fra kysten, lyder det fra Grønlands nye parti Inuit. Partiet synes Grønland bliver for topstyret. Med 6,4 procent af stemmerne har partiet fået en særdeles positiv tilkendegivelse fra vælgerne.

Nikku Olsen hører til på venstrefløjen, og afviser når nogle betegner partiet Inuit som nationalitisk og sammenligner det med Dansk Folkeparti. Jeg kan ikke andet end at trække på smilebåndet. Vi er ikke nationalister, siger Nikku Olsen.
FOTO: Ulrik Bang/ScanpixDenmark
1 af 1

I januar stiftede en kreds af grønlændere det nye parti Inuit. I februar stillede det op til valg og i marts fik det en flyvende start med to mandater i Grønlands landsting. 

Stifteren Nikku Olsen blev valgt. Den anden fra partiet, der får plads i Landstinget - Inatsisartut - bliver Randi Broberg.

Nikku Olsen var tidligere medlem af venstrefløjspartiet IA.

Partiet Inuit er hurtigt blevet kendt for sit krav om, at der skal tales grønlandsk i Inatsisartut:

- Vi mener, at der kun bør tales grønlandsk i Inatsisartut, fordi det er vores land. Jeg vil gerne sammenligne med Danmark, hvor politikerne i Folketinget skal tale dansk. Derfor bør vi kun tale grønlandsk i Inatsisartut, siger Nikku Olsen til avisen Sermitsiak.

Han henviser til, at sådan er det i dag i Island og Færøerne.

Partii Inuit har den holdning, at råstoffer skal beskattes ved eksport.

- Vi synes vi bliver for meget styret af danskerne. Se på de største arbejdspladser i vores land. De bliver styret af danskerne. Vi stoler som parti på, at vi grønlændere kan styre vores eget land, der hedder Grønland - ikke Danmark, siger Nikku Olsen.

Miiti Lynge fra partiets bestyrelse vil gerne snakke med Arbejderen på dansk:

- Det er talerstolen i Inatsisartut (Landstinget), vi taler om. Derfra skal der tales grønlandsk. Med dig vil vi gerne tale dansk og engelsk med andre, ler hun over telefonen.

Selv blev hun ikke valgt, men hun og partiet er stolte over det gode valgresultat.

I valgkampen har partiets kandidater lagt vægt på, at man vil understøtte livet i alle bebyggelser langs Grønlands kyster. Fiskerne og fangerne skal have bedre vilkår. Og der skal lyttes mere til dem. Ønskerne fra grønlænderne 'ude på kysten' bliver ikke hørt nok:

- Vi synes som parti, at ytringsfriheden i Grønland er mindsket. Vi hører næsten aldrig ude fra kysten. Vi synes vi bliver for topstyret, siger formanden for det nye parti, som med 6,4 procent af stemmerne har fået en særdeles positiv tilkendegivelse fra vælgerne. Det er dobbelt så mange som meningsmålingerne antydede.

Nikku Olsen hører til på venstrefløjen, og afviser når nogle betegner partiet Inuit som nationalitisk og sammenligner det med Dansk Folkeparti:

- Jeg kan ikke andet end at trække på smilebåndet. Vi er ikke nationalister, siger Nikku Olsen.

Socialistisk parti

- Vi er socialister. Partii Inuit er et socialistisk parti, understreger Miiti Lynge, og hun tilføjer, at det ikke er et 'hovsa-parti', som lige pludselig er opstået. Vi har forberedt stiftelsen af partiet i et par år, fortæller hun til Arbejderen.

Det nye parti har i kort form præsenteret sin politik med svar på "fem skarpe" spørgsmål i tv:

1: Hvad vil I gøre for at landets økonomi bliver bedre?

- Flere indtæfter fra fiskeriet og fra forarbejdning. Royal Greenlands investeringer i fire fabrikker i udlandet må flyttes tilbage til Grønland.

- Man skal heller ikke glemme vore råstoffer, understreger Nikku Olsen. Han mener, at private grønlandske virksomheder skal sikres "servicekontrakter" i forbindelse med råstofudvinding.

2: Hvordan vil Partii Inuit få flere i arbejde:

Partiets talsmand kritiserer talen om, at "grønlændere er dovne og ikke vil arbejde, men bare henter socialhjælp". Han påpeger, at der er en udfordring fordi "grønlændernes måde at tænke på ikke passer til de nuværende tiltag". Nikku Olsen mener, at fagbevægelsen i form af Grønlands LO (SIK) skal på banen:

- Her spiller SIK en stor rolle, og SIK's rolle skal udbygges yderligere, siger Nikku Olsen.

3: Hvordan for Grønland mest ud af råstofferne?

- Partii Inuit har den grundlæggende holdning, at råstoffer skal beskattes ved eksport, svarer Nikku Olsen. Dermed lægger han sig tættere på holdningen i partiet Siumut end det hidtidige regeringsparti IA.

4: Hvad vil Partii Inuit gøre ved boligmangelen?

Det nye parti vil gøre boliger billigere. Med en ny form for finansiering skal det blive lettere at skaffe sig eget hus. Partiet vil bygge mere, og så vil det sikre bedre livsvilkår, der hvor folk i dag lever på kysten, hvorved tilstrømningen stoppes til de store byer, hvor hjemløsheden er værst.

5: Hvem skal være regeringsleder?

- Det skal vælgerne afgøre med deres stemme. Men jeg mener, at det skal være en, der kommer fra det grønlandske folk. En der kender sit folk og bekymrer sig om dets velbefindende.

Ikke kun IA-udbrydere

Nikku Olsen stiftede det nye parti efter  fire år med partiet IA og Kuupik Kleist ved magten. Selv var han medlem af IA, men blev kritisk over for partiets politik:

Men det er ikke kun udbrydere fra IA, som har stiftet Inuit. Der er også folk fra Siumut og uorganiserede, fortæller Miiti Lynge.

Partii Inuit er klar til at samarbejde med alle de partier og kandidater, der sidder i Inatsisartut:

- De budskaber, vi har lagt frem i valgkampen, står vi fast ved. Der skal gøres noget hurtigt for at de mennesker og familier på kysten, der lider under dårlige kår. Deres økonomi skal forbedres grundlæggende. Denne opgave må prioriteres højt, lyder det fra Nikku Olsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2013 - 15:45   10. maj. 2013 - 18:31

Grønland

se@arbejderen.dk