Israel har afvist at forlænge visa for ansatte fra FN's menneskerettighedskontor (OHCHR).
Det sker, efter at FN tidligere i år offentliggjorde en database over selskaber, der har aktiviteter i illegale israelske bosættelser på Vestbredden.
Dette er en meget uvenlig handling. Israel er sure over FN's liste over firmaer i bosættelserne.
Frederik Harhoff, folkeretsekspert
Ni ud af 12 ansatte ved OHCHR har siden august måttet forlade Israel, efter at myndighederne nægtede at forny deres visa, skriver den engelsksprogede arabiske nyhedsportal al-araby.
– Visumansøgninger er ikke formelt blevet afvist, men de israelske myndigheder har undladt at udstede eller forny visa til os siden juni, siger talsmand for OHCHR Rupert Colville til AFP.
OHCHR hører under FN's menneskerettighedskommissær, der arbejder for, at menneskerettighederne i FN's Verdenserklæring fra 1948 bliver overholdt.
Den danske ekspert i international folkeret Frederik Harhoff mener, at det er et tydeligt signal fra Israel om, at de er utilfredse med OHCHR.
– Det er en meget uvenlig handling, iværksat som gengældelse for at højkommissariatet har lavet en liste over firmaer i bosættelserne, siger han til Arbejderen.
Frederik Harhoff er professor emeritus i folkeret og tidligere dommer ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag.
Tre OHCHR-ansatte, der skulle påbegynde arbejde i Israel i år, er blev nægtet indrejse i landet. Yderligere tre ansatte vil blive, til deres visa udløber.
Nogle OHCHR-medarbejdere fik fornyet deres visa i en kort periode efter offentliggørelsen af FN's liste over virksomheder i israelske bosættelser, men alle anmodninger om visumfornyelse er blevet afvist siden juni.
Ulovlige aktiviteter i bosættelser
I februar offentliggjorde OHCHR en database med mere end 100 internationale virksomheder, der arbejder i bosættelser på den besatte Vestbred, i Østjerusalem og Golanhøjderne.
>> LÆS OGSÅ: Straffedomstol: Vi vil undersøge Israel for krigsforbrydelser
Israel besatte i 1967 Vestbredden og det østlige Jerusalem og de syriske Golanhøjder. Siden har Israel annekteret både Østjerusalem og Golanhøjderne.
Annekteringen er ikke anerkendt af FN. Besættelsen er ulovlig ifølge resolution 446 vedtaget af FN's Sikkerhedsråd i 1979 og bosættelserne erklæret illegale året efter i resolution 465.
OHCHR-databasen og den tilhørende rapport beskylder de 112 virksomheder for at overtræde international lov.
Israel svarer igen
Efter at databasen var offentliggjort, erklærede Israels udenrigsministerium, at det ville afbryde forbindelserne til OHCHR.
>> LÆS OGSÅ: USA: Israelske bosættelser på Vestbredden er lovlige
En talsmand fra udenrigsministeriet afviste at give en kommentar til dagbladet Jerusalem Post om visumsagen og henviste i stedet til daværende udenrigsminister Israel Katz, der i februar fordømte OHCHR.
– OHCHR-kommissæren har tabt enhver mulighed for at bevare FN's værdighed og redde det, der var tilbage af Menneskerettighedsrådets og kommissionens integritet, sagde Katz og kaldte databasen en "skamplet" på OHCHR.
For den palæstinensiske politiker i det israelske parlament Yousef Jabareen er visumsagen en skamplet på Israel.
– Det er et udtryk for en fortsat politik for at forfølge aktivister, der overvåger palæstinensernes krænkede menneskerettigheder, siger politikeren, der repræsenterer det sekulære Hadash-parti.
Ifølge Frederik Harhoff er det ikke ulovligt, når Israel nægter at forny visa, heller ikke til FN-ansatte.
– Det står ethvert land frit for at give visum eller ikke give visum. Diplomater nyder beskyttelse i landene. Men denne visumsag er en meget uvenlig handling, siger han.
Internationale firmaer blacklistet
OHCHR's database rummer ikke alle firmaer i bosættelserne, men er domineret af israelske virksomheder, herunder førende banker, byggefirmaer, supermarkeder og mobiltelefonoperatører.
Der optræder også flere prominente internationale firmaer, herunder rejsevirksomheder som Airbnb, Expedia, TripAdvisor, Booking.com og Opodo. Mange tilbyder ferielejligheder i bosættelserne.
Andre navne inkluderer fødevareproducenten General Mills, tech- og kommunikationsgiganterne Motorola Solutions og Altice Europe, men også byggevirksomheder som franske Egis og Alstom.
Den 14. og 15. oktober tillod de israelske myndigheder byggeriet af 5000 boligenheder i bosættelser på den besatte Vestbred, skriver al-Araby. Det får antallet op på 20.000 alene i år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278