07 Dec 2022  

KBH: Overskyet, let støvregn, 2 °C

Jeg overlevede fascisternes mordbrand i Odessa

Interview

Jeg overlevede fascisternes mordbrand i Odessa

Der er næsten gået fire år, siden fascister og andre højreekstreme satte ild på en fagforeningsbygning i den ukrainske by Odessa og dræbte 56 mennesker. Ingen gerningsmænd er indtil nu sigtet. Men derimod blev Oleg Muzyka og en række andre overlevende anholdt og sigtet.

– Min broder måtte hoppe ud fra tredje sal for at undslippe flammerne. Idag er han invalid efter at have brækket arme og ben og fire ribben. Han er nu ved at miste synet, beretter Oleg Muzyka.
FOTO: Niels Gether Nielsen
1 af 1

Det er den 2. maj 2014 i Odessa, Ukraine.

Oleg Muzyka gisper efter vejret i Fagforeningernes Hus, hvor nazister og fascister udenfor har kastet molotovcocktails ind ad vinduerne. Flammerne og røgen er blevet ulidelig. Flere er allerede døde af røgforgiftning eller tæsket ihjel efter at være sprunget ud af de sodsværtede vinduer.

Før i tiden var jeg bange før døde mennesker, selv til min egen fars begravelse. Det er jeg ikke mere.
Oleg Muzyka

– Jeg måtte vende mange af mine døde venner om for at se, hvor min broder var. Jeg kunne ikke finde ham. Mine kammerater lå dræbt og forbrændt. Da skete det, at jeg holdt op med at være bange for døde mennesker.

Fascister og hooligans

Oleg Muzyka mindes dén forårsdag for næsten fire år siden, hvor fascismen i Ukraine fik et meget konkret udtryk. Paramilitære højreekstreme grupper fra Kijev var sammen med 3000 fodbold-hooligans fra Kharkov taget til Odessa for at afstraffe kritikere af regeringen.

Han er bitter, som han sidder der. Ikke én af de højreekstreme er blevet sigtet eller dømt for mordbranden, der kostede 56 livet. Til gengæld blev han selv og over 60 andre anholdt, og flere blev sigtet for gadeuorden og uroen, der resulterede dødsfald!

Oleg Muzyks stemme knækker over. Det er tydeligt, at hændelsen aldrig forlader hans sind. Han ser de dødes ansigter for sig. Sidste år måtte han søge politisk asyl i Tyskland og har netop været i København for at berette om sine oplevelser.

– På femte sal i det brændende fagforeningshus fandt jeg den unge skuespillerinde Kristina Bezhanitskaya død. Hende kendte jeg fra Odessa, hvor hun havde spillet ved et arrangement, vi i byrådet havde arrangeret, fortæller Oleg Muzyka, der repræsenterede det venstreorienterede parti Rodina (Fædrelandet) i byrådet.

Fodsoldater for fascisme

Han beretter om minutterne før tragedien.

– Vi befandt os i protestlejren på Kulykove Pole-torvet lige overfor Fagforeningernes Hus. Vi så en hær af fascister og fodboldbøller nærme sig, så vi løber vel 400 mennesker ind i Fagforeningernes Hus for at komme væk. Vi måtte lave barrikader. 

De højreekstreme var i forvejen berygtet for at være fodsoldater under statskuppet mod præsident Viktor Yanukovich få måneder tidligere i hovedstaden Kijev.

– Pludselig smadrede de vinduer og kastede røggranater ind til os, de lavede en høj lyd og spredte en kvalmende gas i grøn-gule farver. Vi kunne intet se. Folk i huset gik i panik, fik kvalme og begyndte at løbe ind i flere rum i bygningen. Jeg selv var på trappen mellem anden og første sal og så ud af vinduet, hvor politifolk i fire busser blot så til, mens vi blev angrebet, fortæller Oleg Muzyka.

Han broder var også i bygningen, men måtte springe ud af et vindue på tredje sal for at undgå flammer og røg fra røggranater og molotov-cocktails.

– Min broder er i dag invalid efter faldet. Hans ben og arme blev smadret, mens fire ribben brækkede. I dag er han ved at miste synet, beretter Oleg Muzyka.

Da rummet, hvor Oleg Muzyka og fire andre opholdt sig, blev fyldt med røg, måtte de hænge ud af vinduet med det halve af kroppen. De kunne se, hvordan folk, der hoppede ud blev tæsket af de bevæbnede angribere på pladsen foran bygningen – uden at politiet greb ind.

Arresteret efter branden

Klokken 23 om aftenen var branden stilnet af. Politiet steg ud af busserne og gik ind i bygningen, hvor de anholdt 67 af Oleg Muzykas kammerater. Oleg Muzykas og flere andre blev sigtet efter paragraf 294 og paragraf 115 for at have skabt "masseuro, der førte til dødsfald".

"Du er separatist", råbte en af afhørerne fra sikkerhedstjenesten SBU til mig.

Politiledelsen i Odessa er politisk på bølgelængde med regeringen i Kijev, der bertragter alle kritikere for "seperatister", som vil løsrive sig fra Ukraine.

Oleg Muzykas afviser på det bestemteste anklagen om separatisme. "Jeg er for en føderation", understreger han og kritiserer, at både politiledelse, anklagemyndighed, regering, de rige oligarker og de fascistiske paramilitære grupper er pot og pande. Der kører på fjerde år en ukrainsk undersøgelse af branden og uroen inden i byens centrum, men intet sker.

– Jeg har tilbudt at vidne, men har fået at vide, at mit vidneudsagn ikke er interessant, fortæller Oleg Muzykas.

De skyldige?

Han tilføjer, at den stenrige oligark Ihor Kolomoyskyi – der finansierer den højreekstreme gruppe Højre Sektor – har tilstået sin deltagelse bag Odessa-branden.

– Odessas højrenationalistiske guvernør Vladimir Nemirovsky opholdt sig også i en bygning lige overfor det brændende fagforeningshus, siger Oleg Muzykas.

– Odessa-lederen af det pro-vestlige, liberale parti UDAR, Andrey Yusov, er desuden afsløret i et tv-klip, da han forud for branden opfordrer fascisterne og fodboldbøllerne til at "danne geledder" og gå imod fagforeningshuset.

– Desuden var den berygtede højreleder af Maidan-optøjerne i Kijev, den nuværende formand for parlamentet, Andriy Parubiy, ankommet til netop Odessa den 30. april, tre dage før angrebet, beretter ukraineren.

Selv om Oleg Muzykas ikke anklager Ukraines præsident Petro Porosjenko for direkte at ønske mordbranden i Odessa, mener han at præsidentens udtalelse den 23. oktober under et besøg i Odessa er "skammelig".

Her sagde præsidenten ifølge hjemmesiden prestupnosti. net.

– Odessa betalte en meget høj pris den 2. maj. Hvad ville der ellers være sket, hvis ikke separatisterne var blevet stoppet der? Den dag blev Odessa meget pro-ukrainsk.

>> HØR PRÆSIDENTENS UDTALELSE HER (UKRAINSK)

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2018 - 12:43   15. mar. 2018 - 12:41

Ukraine

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Det skete i Ukraine
  • 22. februar 2014: Parlament og præsidentbolig stormes af fascistgruppen Right Sector.
  • Parlamentet afsætter præsidenten.
  • En regering anerkendt af EU og USA tiltræder.
  • Parlamentsflertal afskaffer russisk som andetsprog i Ukraine.
  • 28. februar 2014: Politiske ledere i den østlige, russisktalende del af landet mener ikke, at parlamentet i Kijev repræsenterer dem.
  • 16. marts 2014: Folkeafstemning på Krim medfører løsrivelse fra Ukraine.
  • 2. maj 2014: Fascister og fodboldhooligans sætter ild til Fagforeningernes Hus i Odessa og dræber 56 russisktalende i bygningen.
  • 11. maj: Folkeafstemninger i de østukrainske regioner Lugansk og Donetsk betyder at over 90 procent stemmer for løsrivelse fra Ukraine.
  • 25. maj: Rigmanden Petro Poroshenko valgt til præsident i Ukraine.

Kilde: UKP, FN, RIA Novosti