01 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kina udfordrer USA's SWIFT med nyt betalingssystem

Handelskrig

Kina udfordrer USA's SWIFT med nyt betalingssystem

Kina udvikler et betalingssystem for international handel som alternativ til det USA-kontrollerede SWIFT, af frygt for at Trump vil udelukke Kina fra betalingssystemet.

Hvor SWIFT hviler på dollaren, vil CIPS i stedet fremme brugen af den kinesiske yuan.
FOTO: Billede af PublicDomainPictures fra Pixabay
1 af 1

Som et alternativ til SWIFT, der understøtter dollarbetalingssystemet og primært bliver kontrolleret af USA, udvikler Kina et nyt betalingssystem for international handel ved navn CIPS.

I SWIFT har "USA og dets allierede optaget størstedelen af bestyrelsesposterne og dominerer derved organisationens beslutninger", oplyser den kinesiske tabloidavis Global Times.

Risikoen for, at USA udelukker Kina fra SWIFT, har gjort det nødvendigt for Kina at udvikle sit eget betalingssystem. CIPS vil fremme brugen af den kinesiske valuta yuan og inkluderer lande, som risikerer at blive udelukket fra SWIFT.

Risikoen ved handelskrig

Betalingssystemet, der understøttes af SWIFT, er verdens mest brugte system for international handel.

Omkring 40 procent af al handel gennem SWIFT foregår i dollars, hvilket gør dollaren til "nøglevalutaen" for det globale marked, oplyser den japanske økonomiavis The Nikkei.

SWIFT's understøttelse af dollaren betyder, at stort set alle lande er afhængige af USA's valuta. Det samme gælder for Kina, der også driver international handel gennem SWIFT.

Men spændinger mellem Kina og USA har ført til, at USA har erklæret handelskrig og straffet Kina med sanktioner.

Ifølge Global Times er det allerede blevet rapporteret, at flere kinesiske banker risikerer at blive udelukket fra SWIFT. Yderligere sanktioner vil derfor kunne betyde, at Kina bliver fuldstændig udelukket fra systemet.

Det vil få "komplekse konsekvenser" for Kinas internationale handel, hvis USA udelukker Kina fra SWIFT.

"Tilføjelsen af told har indflydelse på eksport, men stopper den ikke fuldstændig, hvorimod clearings- og afregningskanaler enten er åbne eller lukkede", skriver Global Times.

Risikoen for at blive udelukket fra SWIFT har derfor gjort det nødvendigt for Kina at udvikle sit eget betalingssystem CIPS, der også faciliterer international handel.

Internationalisering af yuan

Men hvor SWIFT hviler på dollaren, vil CIPS i stedet fremme brugen af den kinesiske yuan.

Ifølge The Nikkei steg handel gennem CIPS med 80 procent i 2018 og udgør derved en "stigende udfordring for USA-dollarens hegemoni".

Siden CIPS startede op i 2015, har hundredvis af banker i over 80 lande og regioner tilsluttet sig systemet. I 2018 blev der gennem CIPS handlet og investeret for en værdi af 26 billioner yuan.

Der er dog lang vej frem, før yuan opnår status som "nøglevaluta", oplyser The Nikkei og peger på, at den kinesiske valuta stadig bliver benyttet mindre end USA's dollar, euro, den britiske pund og japanske yen.

"Alligevel vender flere lande, som har et fjendtligt forhold til USA, ryggen til dollaren", skriver the Nikkei. 

Et alternativ for USA's rivaler

En af de måder, hvorpå Kinas CIPS udfordrer USA's SWIFT, er tilsyneladende ved at inkludere lande, som USA har sanktioneret, og som derfor risikerer at blive udelukket fra SWIFT.

Ifølge The Nikkei er "tilstedeværelsen af banker fra lande, der er underlagt sanktioner fra USA, især mærkbar". Flere brugere fra lande som Rusland og Tyrkiet benytter sig af CIPS.

Tyrkiske statsoverhoveder har før været underlagt sanktioner fra USA, der i 2019 truede med flere sanktioner, efter Tyrkiet havde købt missiler af Rusland.

USA's sanktioner mod Tyrkiet markerede den første gang i historien, at et NATO-medlem blev underlagt sanktioner fra en allieret i NATO.

Derudover har Rusland siden 2014 været straffet med sanktioner fra USA over annekteringen af Krim, og russiske institutioner har før været helt udelukket fra SWIFT.

At 11 banker i Tyrkiet og 23 enheder i Rusland indtil videre benytter sig af CIPS kan tyde på, at Kinas initiativ er i stand til at udfordre SWIFT.

Mængden af den russiske centralbanks udenlandske valutareserver i yuan steg fra én procent i 2017 til 14 procent i 2018. Samtidig faldt bankens udenlandske valutareserver i dollars fra 46 til 23 procent, oplyser The Nikkei.

"Jo mere dollaren bruges som våben mod individuelle lande, jo mere sandsynligt bliver det, at de vil søge alternativer, der kan overgå USA's valuta", skriver det britiske investeringsfirma Charles Stanley.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. sep. 2020 - 06:53   17. sep. 2020 - 12:23

Kina

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

CIPS

CIPS står for Cross-Border Inter-Bank Payments System og:

  • er Kinas nye betalingssystem for international handel
  • kaldes ofte China Inter-Bank Payments System
  • er et alternativ til SWIFT som primært kontrolleres af USA
  • blev udviklet på baggrund af risikoen for, at USA udelukker Kina fra SWIFT
  • gennem systemet ønsker Kina at fremme brugen af kinesisk valuta
  • behandlinger i systemet steg med 80 procent i 2018
  • inkluderer hundredvis af banker fra over 80 lande og regioner
  • inklusive lande der har et fjendtligt forhold til USA