23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kinas våbeneksport eksploderer

Globalt våbensalg

Kinas våbeneksport eksploderer

Kina indtager nu en femteplads over lande, der eksporterer flest våben. Det er første gang siden Den Kolde Krig, at Kina er på top fem listen.

USA er stadigvæk verdens største våbeneksportør, men Kina er nu på en femteplads og har overhalet Storbritannien. Våbnene ender på slagmarker rundt om i verden. Her fra Kunar i Afghanistan, hvor en amerikansk soldat er i kamp.
1 af 1

Kinas nærmest eksplosive økonomiske vækst viser sig nu også i tal fra våbenindustrien. Kina er for første gang siden Den Kolde Krig blandt de fem lande, der eksporterer flest våben, viser en dugfrisk rapport fra fredsforskningsinstituttet Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), der blev offentliggjort mandag i denne uge.

SIPRI har undersøgt staternes våbensalg i perioden fra 2003-2007 og 2008-12, og tendensen er klar. Salget af konventionelle våben er steget med 17 procent. Det kommer ikke som en overraskelse, at USA og Rusland topper listen med henholdsvis 30 og 26 procent af den samlede våbeneksport.

Derefter kommer Tyskland og Frankrig - og så Kina som nummer fem med fem procent af den globale eksport af våben.

- Kinas vækst på området skyldes primært Pakistans køb af større våben.
Paul Holtom, SIPRI

Mere bemærkelsesværdigt er det, at Storbritannien for første gang siden 1950 ikke er blandt de førende fem lande. Dén plads indtager Kina nu. Og tallene forklarer Kinas nye position som del af våbeneksportens absolutte superliga. Kinas eksport af våben steg hele 162 procent fra 2003 til 2007.

En del af forklaringen på det kinesiske våbenboom er at finde i Pakistan.

- Kinas vækst på området skyldes primært Pakistans køb af større våben. Dog viser en række nylige aftaler, at Kina er ved at etablere sig som en vigtig våbeneksportør til et stadig stigende antal vigtige modtagerlande, siger Paul Holtom, direktør for SIPRI's Arms Transfers Programme.

I de sidste fem år er det især stater i Asien og stillehavsområdet, der har købt ind hos våbeneksportørerne i Kina.

Indien står for tolv procent af den globale import af våben. Derefter følger lande som Kina, Pakistan, Sydkorea og Singapore.

I Europa går det den modsatte vej. Her kradser finanskrisen hårdt, og flere lande dropper planlagte våbenindkøb og -moderniseringer af forsvaret. En undtagelse er Danmark, hvor Danmarkshistoriens største våbenindkøb er under opsejling, skriver Jyllands Posten. De danske politikere skal beslutte, hvem der skal levere de kampfly, der skal erstatte flåden af F-16 fly. Det er en investering til omkring 150 milliarder kroner.

Både Portugal og Spanien forsøger i øjeblikket at sælge deres nyindkøbte kampfly for at få penge i kassen. 

- Med finanskrisen i Europa, tilbagetrækningen fra Irak og reduktionen af tropper i Afghanistan kan vi forvente at se Europa forsøge at eksportere en del overskydende militærudstyr, siger Mark Bromley, forskningsleder hos SIPRI i Stockholm.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2013 - 10:45   18. mar. 2013 - 10:45

Våbenhandel

ax@arbejderen.dk