22 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimadans på stedet

Skuffede miljøorganisationer

Klimadans på stedet

Historisk dårligt resultat ved klimatopmødet i Polen, vurderer danske miljøorganisationer.

FN's netop overståede klimakonference i Polen gav intet resultat, andet end stilstand, mener kritikere. Her protesterer miljøaktivister foran konferencen i Warszawa, udklædt som henholdsvis Barack Obama, Japans premierminister Shinzo Abe, Frankrig Francois Hollande samt Tysklands kansler, Angela Merkel.
FOTO: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix
1 af 1

Skuffelsen ovenpå FN's Klimatopmøde i Warszawa er til at tage at føle på blandt danske organisationer, der er dybt bekymret for klimaet.

Det var forventet, at mødet for de 190 lande skulle vedtage, hvordan rige lande skal finansiere de ødelæggelser, det ændrede klima medfører i de fattige ulande og poste flere penge i at forebygge katastroferne.

De rige lande har simpelthen ikke leveret det, de skulle. 
Mattias Söderberg, Folkekirkens Nødhjælp

De rige lande har ydet støtte for perioden 2010-2012 og lovet finansiering igen fra 2020. Derfor forventede mange ulande, at der på mødet skulle aftales mål for støtten i den mellemliggende periode 2013-2020. Men det skete ikke under forhandlingerne, der havde den danske klimaminister Martin Lidegaard Ugandas klimaminister som forhandlingsleder.

- Det er dybt utilfredsstillende, at de rige lande – inklusive EU – ikke har villet indgå en klar aftale om den forventede finansiering i perioden 2013-2020, siger Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp, der er med i 92-gruppen af 23 danske organisationer, der har involveret sig  i klimasagen.

- Hvis de fattige lande skal øge deres klimaindsats de kommende år, er det nødvendigt, at de ved, hvilken støtte, de kan forvente, og det er der ikke nok klarhed over i den indgåede aftale. De rige lande har simpelthen ikke leveret det, de skulle, siger han.

COP19 vedtog at nedsætte en komité, der skal se på de ekstreme effekter af klimaforandringerne, især i landene syd for Sahara.

Verdensnaturfonden kritiserer

Håbet var, at COP19 ville sige ja til mindre CO2 i atmosfæren. Men det kom ingen konkrete reduktioner i CO2-udslippet. Tværtimod slækkede Japan deres oprindelige mål på grund af atomulykken i Fukushima sidste år. Japan vil i stedet øge deres udslip. Ingen andre lande kom med nye mål.

- En øget reduktionsindsats nu er helt afgørende, hvis det skal lykkes at holde den globale temperaturstigning under to grader, siger John Nordbo, fra Verdensnaturfonden WWF.

I stedet valgte industrilandene at fortsætte handlen med CO2-kvoter.

Nul køreplan

Det kom heller ikke en køreplan for en ny klimaaftale frem mod COP20 i Paris i 2015. 

- Uden en sådan plan er der stor risiko for, at den nye aftale bliver helt utilstrækkelig, siger udtaler Søren Dyck Madsen fra Det Økologiske Råd.

92-gruppen peger på, at det utilstrækkelige resultat ved COP19 skyldes manglende politiske vilje blandt flere lande og ikke FN processen i sig selv.

- Det er vigtigt fortsat at bakke op om FN-forhandlingerne, siger Troels Dam Christensen, der er koordinator i 92-gruppen, som blandt andet består af Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, WWF, Dansk Røde Kors og 19 andre udviklings- og miljøorganisationer.

João Ferreira, medlem af EU-parlamentet for Portugals Kommunistiske Parti, kritiserer markedets indblanding i klimadebatten.

- Markedsinstrumenter er ikke er i stand til at beskæftige sig med klimaet og reducere truslen mod det. For nogle er klimaændringer enddog et påskud til at drive forretning, i stedet for et spørgsmål om ægte bekymring for fremtidens planet, hvor vi alle bor, siger han i en pressemeddelelse fra parlamentsgruppen GUE/NGL.

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. nov. 2013 - 08:18   28. nov. 2013 - 08:30

Klima

Anders Fenger
Skribent
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP