11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krim stemmer om optagelse i Rusland

Folkeafstemning

Krim stemmer om optagelse i Rusland

Myndighederne på halvøren Krim gør klar til folkeafstemning i morgen. Ukraines regering, EU og USA afviser afstemningen.

Enten forblive i et fascistisk Ukraine eller søge om optagelse i Rusland, er symbolikken i denne valgplakat i Krim-byen Sevastopol op til søndagens folkeafstemning.
FOTO: Baz Ratner/Reuters/Scanpix
1 af 1

Beboerne på halvøen Krim skal i morgen til folkeafstemning om, hvorvidt området skal forlade Ukraine og søge om optagelse i Den Russiske Føderation. Det er parlamentet på Krim, der har vedtaget folkeafstemningen.

Folkeretten indeholder ikke et forbud mod at erklære sin uafhængighed.
Rusland

De 1,5 millioner krim-indbyggere har stemmeret, og folkeafstemningen vil af myndighederne blive betragtet som gyldig, hvis mere end halvdelen af regionens beboere med stemmeret går hen og stemmer. 

Krim blev en autonom republik i Ukraine i 1959.

Søndagens folkeafstemning på Krim vil blive overvåget af repræsentanter fra Rusland og SNG-landene, som består af 11 tidligere sovjetrepublikker. Organisationen for Sikkerhed og samarbejde i Europa (OSCE) anerkender ikke afstemningen. Det samme gælder USA, EU og Ukraines regering, der alle mener, at det er en krænkelse af Ukraines suverænitet.

Rusland og Krim-parlamentet hævder derimod, at folkeafstemningen er lovlig - med henvisning til FN's anerkendelse af Kosovos løsrivelse fra Serbien og ret til selvbestemmelse, skriver nyhedsbureauet RT.

Rusland og parlamentet på Krim henviser også til en 'rådgivende Kosovo-udtalelse' fra FN's Den Internationale Domstol, der siger, at folkeretten ikke indeholder et forbud mod erklæring af uafhængighed.

Juraprofessor

Den norske juraprofessor Geir Ulfstein fra Institutt for Offentlig Rett er enig, men beskriver spørgsmålet som kompliceret. I dagbladet Klassekampen skriver han:

"Princippet om folkenes selvbestemmelsesret har en lang tradition i folkeretten. Men det er højst uklart, hvad der skal betragtes som et folk, og i hvilken grad de kan kræve selvstyre - eller slutte sig til et andet land.

Udgangspunktet i folkeretten er grænsernes ukrænkelighed. Det er kun i tilfælde, hvor en stat har begået omfattende overgreb mod en befolkningsgruppe, at den eventuelt kan kræve selvstyre. Og selv dette er så omstridt, at Den Internationale Domstol undlod at tage stilling til spørgsmålet i sin rådgivende udtalelse om Kosovos selvstændighed i 2010.

Men domstolen mente, at et krav om selvstændighed fra lokale myndigheder ikke reguleres af folkeretten.Vedtagelse af en folkeafstemning på Krim kan vel være i strid med Ukraines forfatning. Men noget brud på folkeretten er det ikke i modsætning til, hvad præsident Obama har hævdet."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2014 - 16:54   15. mar. 2014 - 16:59

Krim

Anders Fenger
Skribent
Krim
  • Krim er en halvø på Sortehavets nordkyst. 

  • Halvøen dækker cirka 25.500 kvadratkilometer med cirka 2,3 millioner indbyggere.

  • Hovedstaden er Simferopol. 

  • Sproget på Krim er russisk, efterfulgt af Krim-tatarisk samt ukrainsk.

  • 62 procent russisktalende, 24 procent ukrainsktalende og 12 procent tatarer. Sidstnævntes repræsentanter støtter den nye ukrainske regering.

  • Først i 1954 blev Krim en del af Ukraine.

  • Frem til 1991 var Krim del af et socialistisk Ukraine, der var en del af Sovjetunionen.