Juan Manuel Sánchez Gordillo har vært borgmester i Marinaleda siden 1979. Sidste år blev han også valgt ind i parlamentet i den autonome spanske region Andalusien. Her repræsenterer han valgalliancen IU - Det Forenede Venstre, der er en sammenslutning af partier på et reformistisk grundlag.
Da Armando Elgueta fra den svenske ugeavis Proæetären møder ham opholder han sammen med faglige kammerater på en landejendom, der tilhører det spanske forsvarsministerium, og som er besat af medlemmer fra Andalusiens Faglige LO (SAT).
Den økonomiske krise, som rammer Spanien, skærper klassemodsætningerne, og arbejderne i hele landet spænder musklerne og knytter næverne.
Arbejderstrejker, massedemonstrationer, jord- og bankbesættelser, marcher og barrikader på vejene er blevet hverdag i det kriseramte land.
- Vi mener de rige skal betale den økonomiske krise, som de har skabt. Og vi accepterer ikke, at en højreregering vælter krisens byrder over på befolkningen, fastslår Juan Manuel Sánchez Gordillo.
Borgmesteren kan med stolthed berette, at i Marinaleda er der nærmest ingen arbejdsløshed, mens den i Andalusien rammer 34 procent. I Spanien som helhed er 24 procent uden arbejde.
Hjem i sikkerhed
- Der vender en del bygningsarbejdere tilbage til Marinaleda efter at de er blevet fyret fra deres arbejde i kystområderne i det sydlige Spanien. De mistede arbejdet, da spekulationsboblen sprang i ejendomsbranchen og byggeriet gik i stå. Det er en udfordring for os i kommunalbestyrelsen at finansiere fortsat byggeri af billige og gode boliger, siger Juan Manuel Sánchez Gordillo.
Hemmeligheden bag den næsten fulde beskæftigelse og bag andre landvindinger i det lille samfund med 3000 indbyggere er helt enkelt den udviklingsmodel, som man bruger.
Den verden, som vi stræber efter - altså socialismen - den verden venter vi ikke med til i morgen. Vi skaber den nu! Denne drøm gennemfører vi i Marinaleda. Det er socialismen, der er løsningen på krisen, mener Juan Manuel Sánchez Gordillo.
I Marinaleda er landbrugsproduktionen organiseret i kooperativer, og alle medlemmer af kooperativer tjener 47 euro om dagen.
Lønnen kan forekomme lav, men takket være politiske beslutninger så er foreksempel boligudgiften og udgifterne til børnehave meget lave.
Man arbejder 6,5 timer om dagen. Al overskud investeres i virksomheden, i boliger, i omsorg for børn og ældre, i sportsanlæg eller andet, som indbyggerne i samfundet har brug for. Det skaber beskæftigelse og velstand og bremser udvandringen.
- Da vi blev valgt ind i kommunalbestyrelsen opdagede vi ganske hurtigt, at demokratiet ikke var noget værd, hvis man ikke har den økonomiske magt. Så det besluttede vi at gøre noget ved.
I dalen var der en greve, som dengang var den fjerde-rigeste person i Spanien og en god ven af kong Juan Carlos. Vi besatte hans ejendom i tolv år inden de lykkedes at få ham smidt ud, fortæller borgmesteren.
- Snart forstod vi, at jorden ikke var tilstrækkelig til at sikre arbejde til alle indbyggere i Marinaleda. Det var også vigtigt at udvikle industri for at kunne forædle landbrugsproduktionen - bønner og ærter, oliven og olivenolie, pebberfrugter.
Styr på merværdien
Med jorden og industrien på arbejdernes hænder har vi praktisk taget ingen arbejdsløshed. Det er lykkedes for os at føre merværdien, som arbejderne skaber i produktionsprocessen, tilbage til arbejderne selv, mener Gordillo.
Borgmesteren, som er leder af det antikapitalistiske og økologiske parti CUT-BAI, mener tilsvarende, at energisektoren ikke bør være på private hænder og være et spekulationsobjekt. Når det gælder finanssektoren skal der - mener han - findes statslige banker, som kan finansiere produktiv virksomhed.
Og boliger bør være en rettighed ikke en kilde til profit.
Folkelig deltagelse synes borgmesteren er meget vigtig for demokratiet. Alle politikere i byen vælges på stormøder, og på disse møder kan folk også afsætte de folkevalgte, hvis de ønsker det.
- De, som har politiske tillidsposter, skal være de første, som ofrer sig i kampen og de sidste, som skaber sig en formue.
- Lige nu er vi igang med stormøder om det kommunale budget og om huslejerne i almennyttige boliger. Det er folkeforsamlinger, som beslutter skattebetaling ud fra de behov, som findes. Det er naboerne i kvarteret, som beslutter, hvilke forbedringer der skal foretages i et område. På samme måde, som indbyggerne i hele Marinaleda beslutter, hvad der skal gøres i kommunen. Alle over 16 år kan stemme.
Vej ud af systemkrisen
Sánchez Gordillo pointerer, at den aktuelle krise er en systemkrise for kapitalismen. Kapitalismen befinder sig ikke bare i en økonomisk krise. Der er også en fødevarekrise og en miljøkrise. Borgmesteren mener, at vi ikke behøver at forbruge mere, men skal indføre en anden udviklingsmodel.
- Vi er bevidste om, at reformismen ikke er vejen ud af krisen, siger han og anklager socialdemokratiet for at være en fiasko - for at være et parti for kapitalister, fordi når de regerer, så giver de politisk og økonomisk støtte til kapitalejerne.
- Kapitalismen kan ikke reformeres. Vi behøver et økonomisk system, som er til for menneskeheden og ikke et system, som er til gavn for den lille klike, som har skabt denne krise. Krisen skaber revolutionære forudsætninger for at vi kan vælge noget andet end kapitalismen, og venstrefløjen må udnytte dette. Det er muligt at organisere sig på anden måde, og det er også nødvendigt.
- Derfor synes jeg, at tiden er inde til at lægge en ny retning for politik, økonomi og kultur. En politik, der har folket i centrum og ikke handler om at fylde lommerne på et fåtal, siger borgmesteren og fortsætter.
- Vi slås for en jordreform og for at sikre fødevareforsyning som en menneskeret og ikke som en profitkilde, der kan kontrolleres af de store multinationale virksomheder.
Det arbejderne har opnået i Marinaleda er resultatet af en hård kamp. De mest kendte ledere har domstolene tilsammen idømt 52 års fængsel. Landarbejdernes fagforening SOC er blevet dømt til at betale bøder på 400.000 euro. Og Juan Manuel Sánchez Gordillo har været udsat for to attentater fra højreekstremister.
- I Marinaleda har vi forsøgt at virkeliggøre drømme, folkets ædleste drømme, slutter Juan Manuel Sánchez Gordillo.
********** OBS: Af Armando Elgueta, Proletären
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278